Παρέμβαση στα πεζοδρόμια της πόλης από το δήμο Ρόδου

Παρέμβαση στα πεζοδρόμια  της πόλης από το δήμο Ρόδου

Παρέμβαση στα πεζοδρόμια της πόλης από το δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 401 ΦΟΡΕΣ

Στις προτεραιότητες και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Από τα πεζοδρόμια ξεκινάει την αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης, με αποκαταστάσεις που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή, ενώ άμεσα αναμένεται να καταπιαστεί με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και επαναχωροθέτηση δραστηριοτήτων, με στόχο την “ανακούφιση”, κυρίως του κέντρου της πόλης.

Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε, χθες, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, έπειτα από τρίωρη επίσκεψη και επίβλεψη κάποιων έργων που πραγματοποίησε χθες το πρωί συνοδευόμενος από κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου, προγραμματίζεται κατασκευή πεζοδρομίων και επισκευή άλλων. Καταρχήν, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το τμήμα που έγιναν εργασίες ασφαλτόστρωσης στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Γοργοποτάμου, όπως είπε, «για να δούμε πόσο αργόσυρτα κυλούν οι διαδικασίες». Σημειώνεται ότι, αυτή, ήταν από τις πρώτες μελέτες που είχαν ψηφίσει στις αρχές της θητείας, ωστόσο υπήρξαν διάφορες εμπλοκές, αναπροσαρμογές ΦΠΑ κτλ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πίστωση 330.000 ευρώ για το έτος 2016 για πεζοδρόμια που θα κατασκευαστούν στο Νιοχώρι (σ.σ. στις οδούς Γρίβα, Γ. Λέοντος και Μανδηλαρά), καθώς και στις οδούς Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αθηνών, Μιχαήλ Πετρίδη και Βύρωνος. Επίσης, είχαν ψηφίσει και ένα αντίστοιχο ποσό, της τάξεως των 300 χιλιάδων ευρώ για πεζοδρόμια σε τουριστικές περιοχές εκτός πόλεως, που θα περιλάβει την κατασκευή πεζοδρομίων στις δημοτικές ενότητες Καλλιθέας, Ιαλυσού και Λίνδου, και όπου χρειαστεί αποσπασματικά.

Χθες, λοιπόν, με το κλιμάκιο των Τ.Υ. μελέτησαν κάποιες περιοχές «που πραγματικά έχουν δίκιο να παραπονιούνται οι καταστηματάρχες όταν λένε ότι είχαν σαράντα χρόνια να δουν πεζοδρόμιο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος. Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή του Νιοχωριού και τις γύρω περιοχές όπου διαπίστωσε και ο ίδιος την αναγκαιότητα παρέμβασης, μετά και από αιτήματα πολιτών που δέχθηκε.

Όπως είπε, λοιπόν, μ’ αυτά τα λίγα που διαθέτει ο Δήμος, δόθηκε εντολή στις Τ.Υ. να ετοιμάσουν τη μελέτη για την ευρύτερη περιοχή του Νιοχωριού, για κάποια σημεία στα οποία τα πεζοδρόμια είναι σε άθλια κατάσταση, όπως είπε και ο ίδιος. Ακολούθως, θα γίνει μία μικρή παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της Θεμιστοκλέους Σοφούλη, και συγκεκριμένα απέναντι από τον ΟΑΕΔ που υπάρχουν μεγάλα δένδρα και έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Πάντως, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι, τέτοιες παρεμβάσεις χρειάζονται σε πολλές περιοχές , γι’ αυτό και αποφάσισαν να γίνονται πλέον ομοιόμορφα και επειδή δυστυχώς δεν έχουμε πέτρα Λάρδου, θα δουν αν θα χρησιμοποιήσουν είτε πέτρα Καρύστου είτε Καβάλας-είναι κάτι που θα το επιλέξουν οι υπηρεσίες. Αυτές οι μελέτες-συνέχισε-θα πρέπει να “τρέξουν” ώστε να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως μόλις τελειώσει η τουριστική περίοδος. Οι εργολαβίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου και στις περιοχές εκτός της τουριστικής ζώνης, δηλαδή στην Αθηνών, την Ανάληψη, τη Μιχαήλ Πετρίδη, αλλά και στις τουριστικές περιοχές.

«Με ελάχιστα χρήματα, από ίδιους πόρους θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις με κύριο μέλημά μας μια πόλη λειτουργική και όμορφη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της» δήλωσε ο δήμαρχος.
Επίσης, υπάρχουν κάποια υπόλοιπα σε ασφαλτοστρώσεις, μια και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, το οδόστρωμα είναι κακοποιημένο από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει είτε από τη ΔΕΗ, είτε τη ΔΕΥΑΡ, τον ΟΤΕ κτλ. που δεν γίνεται σωστή αποκατάσταση, με αποτέλεσμα, σε πολλά σημεία του δρόμου, να έχουμε είτε τα σαμαράκια, είτε τις λακκούβες.

Έτσι, με το υπόλοιπο της εργολαβίας θα γίνει μία ασφαλτόστρωση από την πλατεία Φώκιαλη μέχρι τη Μητρόπολη που είναι σε άθλια κατάσταση και είναι ένας κόμβος. Επίσης, στην Ερυθρού Σταυρού ή τη Δηλμπεράκη από την Αλεξάνδρου Διάκου, ώστε να μπορέσουν, έστω τμηματικά να αποκαταστήσουν ορισμένα σημεία της πόλης που χρειάζονται μία πρόσθετη παρέμβαση.

Σημασία για τον Δήμαρχο έχει ότι, έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουν εξοικονομηθεί κάποια χρήματα τα οποία πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν σε παρεμβάσεις για την εμφάνιση της πόλης. Πάντως, για ακόμα μία φορά ο ίδιος δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τα χρήματα που λείπουν από το Δήμο μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. λέγοντας: «Δυστυχώς, ήρθαν έτσι τα πράγματα και ζητώ την κατανόηση και των συμπολιτών μας, δεν έχουμε τη δυνατότητα. Μακάρι να γυρνούσαμε λίγο το χρόνο πίσω, να γινόταν αυτή η κοινωνική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να λέγαμε αυτά τα 10 εκατ. ευρώ του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα διατίθενται σ’ αυτές εδώ τις δράσεις». Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό δεν το λέει ως δικαιολογία αλλά επειδή είναι μία αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις.

Για το κυκλοφοριακό
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, που τους απασχολεί στη Δημοτική Αρχή και το εξέτασαν και αυτό με τις Τ.Υ. είναι να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό οι παρεμβάσεις αυτές ώστε να χρησιμοποιήσουν κάποιους χώρους, στις παρυφές της πόλης, όχι στο κέντρο, με στόχο να αποσυμφορήσουν το κυκλοφοριακό. Δηλαδή, εξετάζουν κάποιους χώρους που θα μπορούσαν να μεταφερθούν συνολικά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο γίνεται σε όλη την Ευρώπη και, εκ του νόμου, επιτρέπονται μόνο δύο θέσεις στάθμευσης μπροστά από τα καταστήματα αυτά. Όμως, σημείωσε, βλέπουμε γύρω από ένα rent a car να έχουν 20-30 αυτοκίνητα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι εκεί πρέπει να παρέμβει η τροχαία και ν’ αρχίσει να κόβει κλήσεις.

Όμως-συνέχισε ο Δήμαρχος- κάπου πρέπει να πάνε τα αυτοκίνητα γι’ αυτό υπάρχει αυτή σκέψη, και αφού υπάρξει συμφωνία με τον σύλλογο των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, να χωροθετήσουν κάποιες περιοχές που θα μεταφερθούν εκεί συνολικά τα rent a car και είτε θα παίρνουν τον πελάτη τους από το χώρο στάθμευσης ή θα πηγαίνει ο υπάλληλός τους να φέρνει το αυτοκίνητο, για να αποσυμφορηθεί η πόλη.
Επίσης, επέμεινε ότι στην ευρύτερη περιοχή απέναντι από τον ΟΑΕΔ, που είναι και ακαλαίσθητη και υπάρχει μία μεγάλη έκταση η οποία είναι δεσμευμένη από την αρχαιολογία, η οποία το καλοκαίρι είναι γεμάτη με αγριόχορτα και το χειμώνα μετατρέπεται σε λάσπη,, θα μπορούσε να γίνει μίας ήπιας μορφής διαμόρφωση για να προκαθοριστούν ως χώροι υπαίθριας στάθμευσης των αυτοκινήτων, ώστε να διευκολυνθεί η περιοχή.

Τέλος, από τον Οκτώβριο και μετά, θα δουν πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα μέρος της μελέτης που έχει συναχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το κυκλοφοριακό. Δηλαδή, ποιες διαδρομές είτε θα μονοδρομηθούν, για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία-ενδεχόμενα κάποια σημεία που πρέπει να πεζοδρομηθούν, εφόσον υπάρχει εκτόνωση της κυκλοφορίας εκτός του κέντρου της πόλης, για να μπορέσουν να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια