Μ. Κόνσολας: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του κ. Τσίπρα»

Μ. Κόνσολας: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του κ. Τσίπρα»

Μ. Κόνσολας: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του κ. Τσίπρα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 122 ΦΟΡΕΣ

Σε δημόσια παρέμβασή του αναφορικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, αναφέρει:

Ο κ. Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να αποπροσανατολίσει. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι τα οικονομικά, κοινωνικά και, πολύ φοβάμαι, εθνικά αδιέξοδα, έτσι όπως πάμε.

Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χαρακτηρίζονται από καιροσκοπισμό και ατολμία.

Ο κ. Πρωθυπουργός κατέθεσε πέντε άξονες προτάσεων. Ας τους δούμε έναν προς έναν.

1. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και αν δεν υπάρχει, μετά από δύο ψηφοφορίες, να εκλέγεται από το λαό. Η είδηση, εδώ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να αποσυνδέσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.

Ποιος; Ο κ. Τσίπρας!!! Αυτός που προκάλεσε εκλογές χρησιμοποιώντας το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Διενέργεια δημοψηφισμάτων με συλλογή 500.000 υπογραφών ή 1.000.000 υπογραφών. Όλα αυτά, περί δημοψηφισμάτων, τα λέει αυτός που ευτέλισε το θεσμό του δημοψηφίσματος. Να του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι το τελευταίο δημοψήφισμα που είχε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο και η απόφαση των πολιτών έγινε σεβαστή, διενεργήθηκε το 1975 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η ελαφρότητα και ο καιροσκοπισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας το θεσμό του δημοψηφίσματος, αποδείχθηκε στην πράξη.

3. Ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών, είναι ο τρίτος άξονας του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας είναι αρνητικός στην ιδέα ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, στη θέση του θέλει ένα γνωμοδοτικό όργανο που θα έχει ορίσει η κυβέρνηση. Αυτό λέγεται ενίσχυση του Κράτους Δικαίου κατά τον κ. Τσίπρα.

Σε ό, τι αφορά στις ανεξάρτητες αρχές, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής η κυβέρνηση, αφού τις περιθωριοποίησε. Το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τον κάνει η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ. Τον κάνει ο κ. Παππάς.

4. Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Ποια είναι η πρόταση του κ. Τσίπρα; Η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση, όμως, για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα ότι η αρχή της ανεξιθρησκίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και απόλυτα σεβαστή από το Κράτος. Και κάποιος άλλος πρέπει να του πει ότι η Ορθοδοξία δεν αποτελεί επίσημη θρησκεία του Κράτους για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους. Ορθοδοξία και Ελλάδα προχωρούν

μαζί για αιώνες, η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων δεν συνδέεται με πρακτικούς λόγους.

5. Τα λεγόμενα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας ζητά να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα η ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι με την υπογραφή του έχει δεσμευθεί για την πώληση του ΑΔΜΗΕ ενώ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, πέρασαν στο νέο Υπερταμείο.

Αν θέλουμε να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση αυτή πρέπει να διεξαχθεί με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Και να συνοδεύεται από σοβαρές και κυρίως τολμηρές προτάσεις, όπως:

- Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, χωρίς πρόωρες εκλογές παρά μόνο αν μια κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

- Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής

- Η πενταετής θητεία της Βουλής, όπως ισχύει και για τη θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών.

- Η αλλαγή του πλαισίου για τη βουλευτική ασυλία. Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση ενώπιον του νόμου με την αντιμετώπιση που έχει κάθε απλός πολίτης.

- Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενίσχυση των εξουσιών των ανεξάρτητων αρχών.

- Η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

- Η ενίσχυση της προστασίας της ιδιοκτησίας και συνταγματική πρόβλεψη για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του κ. Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»