Σπίτι στη Ρόδο αναζητούν αρκετοί από τους Ευρωπαίους

Σπίτι στη Ρόδο αναζητούν αρκετοί από τους Ευρωπαίους

Σπίτι στη Ρόδο αναζητούν αρκετοί από τους Ευρωπαίους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1162 ΦΟΡΕΣ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Merkur”

Της
Anja Steinbuch
Münchner Merkur

Μετάφραση-επιμέλεια
Δημήτρης Γκαρτζώνης

Με τίτλο "Το δεύτερο σπίτι δίπλα στη θάλασσα" η ημερήσια γερμανική εφημερίδα "Merkur" αναφέρεται με ένα εκτενές δημοσίευμα, στη ζήτηση των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, που αναφέρεται και στο δικό μας νησί, κάνει λόγο για τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και βρίσκουν την ιδανική κατοικία προς πώληση. Στο εν λόγω ρεπορτάζ, φαίνεται πως υπάρχει μια καθοδική πτώση των τιμών, ιδιαίτερα σε κατοικίες που βρίσκονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά υπάρχει μεγάλη διακύμανση τιμών.

Μάλιστα, η προτίμηση των ξένων στο νησί της Ρόδου, λόγω και του κτηματολογίου, που διευκολύνει μια επένδυση σαν αυτή, είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα εξής:
“Ήλιος, θάλασσα και καλή διάθεση: κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι όλοι σε μεγάλα κέφια.

Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μία παραθεριστική κατοικία στο νότο; Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν θα πρέπει ωστόσο να κάνουν βιαστικές κινήσεις. Είναι σημαντικό να συγκρίνουν τις τιμές, παρόλο που υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν και κάποια νομικά ζητήματα.
Η πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου προς το ακρωτήριο της Λίνδου μάγεψε τους Μπιάνκα και Φόλκερ Σρέντερ*.

Οι δυο τους κάθονται αναπαυτικά στη βεράντα της πρόσφατα ανακαινισμένης βίλας τους στη Νότια Ρόδο. Το ζευγάρι των γιατρών από το Μόναχο αγόρασε πριν από ένα χρόνο –εν μέσω μιας από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις της Ελλάδα- τη "Βίλα Ελαφίνα" στη Λαχανιά, μια παραθεριστική κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα, με τρία υπνοδωμάτια και με το οίκημα να βρίσκεται σε οικόπεδο 14.000 τετραγωνικών μέτρων.

Φίλοι και γνωστοί τους είχαν προειδοποιήσει να μην επενδύσουν σε μια χώρα που βιώνει κρίση. Εκείνοι, αντίθετα με όσα τους συμβούλευαν, το έκαναν και δεν το μετανιώνουν. «Εδώ έγινε ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα», λέει ο Φόλκερ Σρέντερ. Έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και στα νησιά ως φοιτητής με το σακίδιο: «Η Ρόδος είναι ιδανικό μέρος για εμάς. Συνδυάζει βουνό και δάσος με όμορφες παραλίες. Προσφέρει πλούσιες εναλλαγές τοπίων, πολλά πολιτιστικά δρώμενα και πάνω απ’ όλα διαθέτει 300 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο».

Ακριβώς όπως αυτό το πενηντάχρονο ανδρόγυνο από το Μόναχο σκέφτονται πολλοί Γερμανοί οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μια εξοχική κατοικία στην ηλιόλουστη νότια Ευρώπη. Ο λόγος δεν είναι μόνο το ευχάριστο κλίμα. Έχουν διαδοθεί παντού οι εκπτώσεις στις τιμές των ακινήτων - ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά.
Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές στις τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις τιμές κατοικιών και διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στην υπόλοιπη χώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά καθοδική κίνηση της τάξης του 42,5% από το 2009. Παραθεριστικές κατοικίες κοντά στην ακτή σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά έχουν χάσει γύρω στο 20% της αξίας τους, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Οι παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικά φθηνότερες από ότι στην Ιταλία ή στην Ισπανία.

Δεν γίνεται βέβαια κανένας λόγος για εκποίηση ακινήτων ή για παραδεισένιες προσφορές στις νησιωτικές περιοχές. Το εύρος τιμών είναι σήμερα τόσο μεγάλο όσο ποτέ άλλοτε. Στις προσφορές σε ηλεκτρονικά σάιτ μπορεί να βρει κανείς εξοχική κατοικία 100 τετραγωνικών στην Πελοπόννησο με 90.000 ευρώ.

Στα νησιά όμως επικρατεί διαφορετική εικόνα: στο Αφιόν της Κέρκυρας, μία βίλα 300 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα, σε οικόπεδο 2.500 τετραγωνικών πωλείται προς 980.000 ευρώ. Επίσης, εξοχικές κατοικίες στη Ρόδο προσφέρονται και πωλούνται σε εξαψήφια και επταψήφια ποσά, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου της κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers στη Ρόδο.

Η αγορά ακινήτων και στα δύο νησιά κυριαρχείται από τους Γερμανούς, τους Ελβετούς, τους Αυστριακούς και τους Βρετανούς. «Το 33% των πελατών μου, προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες. Αυτοί οι πελάτες αναζητούν τον ήλιο και την ασφάλεια» αναφέρει ο κ. Πετράς, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρόδο, αλλά μεγάλωσε στη Στουτγάρδη και συχνά μεσολαβεί μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της Κέρκυρας και της Ρόδου είναι το κτηματολόγιο τους που χρονολογείται από την εποχή της κατοχής: Η Ρόδος κατακτήθηκε το 1912 στον πόλεμο κατά της Τουρκίας από την Ιταλία και ανήκε με την παράδοση της χώρας στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο στους Ιταλούς. Η Ρώμη κατάφερε τότε αυτό που προσπαθεί ακόμη η Αθήνα να εφαρμόσει με μέτρια επιτυχία: Οι Ιταλοί δημιούργησαν στη Ρόδο το κτηματολόγιο.

Στην Κέρκυρα, οι Άγγλοι κατακτητές εισήγαγαν ήδη από το 1815 (κατά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων) το κτηματολόγιο. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων μπορούν σήμερα στα δύο αυτά νησιά να ελέγξουν εύκολα αν ο πωλητής του ακινήτου είναι πραγματικά ο ιδιοκτήτης. «Το γεγονός αυτό ωφελεί σημαντικά την αγορά ακινήτων», επισημαίνει ο μεσίτης κ. Γιώργος Πέτρας.

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει βοηθήσει την αγορά με φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επενδυτές. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων έχει μειωθεί από το 10% στο 3%, ενώ οι πολίτες εκτός ΕΕ με την αγορά μίας οικίας αξίας 250.000 και άνω παίρνουν αυτόματα άδεια παραμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια.

Ο κ. Πέτρας περιμένει πολλούς αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ασία – γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. Αυτό ισχύει για όλα τα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα - επίσης θα εισαχθούν σταδιακά στο εθνικό κτηματολόγιο. Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει κτηματολόγιο, οι δικηγόροι ή οι συμβολαιογράφοι μπορούν να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η κ. Μπιάνκα Σρέντερ έμεινε έκπληκτη με το πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκε η αγορά του ακινήτου της στη Ρόδο. Χρειάστηκαν μόνο περίπου δύο μήνες από τη μέρα που δόθηκε το πράσινο φως για τη συναλλαγή με τον Βρετανό πωλητή μέχρι να περάσει το ζευγάρι των Γερμανών ως ιδιοκτήτες στο Κτηματολόγιο της Ρόδου”.

*Χρησιμοποιήθηκαν ψευδώνυμα
** Ο κ. Γιώργος Πέτρας είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Let's go Hellas” που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, αρχικά στη γερμανική γλώσσα.
Σε αυτό περιγράφει την ελληνική κρίση κατά τα τελευταία χρόνια και τα προσωπικά του βιώματα. Αφιερώνει επίσης ένα μέρος του βιβλίου του στη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου