Μάχη για την επίλυση των προβλημάτων της Ρόδου

Μάχη για την επίλυση  των προβλημάτων της Ρόδου

Μάχη για την επίλυση των προβλημάτων της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 241 ΦΟΡΕΣ

Κοινή πορεία χάραξαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου • Με 18 εκατομμύρια ευρώ η Περιφέρεια στηρίζει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Κοινή πορεία χαράσσουν περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και δήμος Ρόδου, προκειμένου να υλοποιηθούν στο νησί μας μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, καθώς λόγω των περιορισμένων πόρων ο Α βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης αδυνατεί να σηκώσει μόνος του το βάρος.

Οι βάσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών τέθηκαν χτες στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια και στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης και Γιάννης Φλεβάρης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κακούλης και Γιώργος Πόκκιας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της περιφέρειας, όσο και του δήμου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου στο οποίο αποφασίστηκε να ενταχθούν προς υλοποίηση έργα πνοής για το νησί της Ρόδου, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Η χτεσινή ατζέντα περιλάμβανε είκοσι τέτοια έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. σχετικές ανακοινώσεις για τα ποια έργα επελέγησαν τελικά και το ύψος του προϋπολογισμού τους θα γίνουν εκτός απροόπτου σήμερα.
Στο πλαίσιο δηλώσεων που έγιναν χτες τόσο από τον περιφερειάρχη όσο και από το δήμαρχο τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές αλλά και για να δημιουργηθούν νέες στο νησί της Ρόδου.

Περιφερειάρχης: «σήμερα καλύπτουμε κενά δεκαετιών…»
Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για το νησί μία τέτοια συνεργασία τονίζοντας ότι παρά τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος το νησί έχει τεράστια κενά σε υποδομές.
«Σήμερα έχουμε συνεργασία για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου της Ρόδου, ποια έργα κρίσιμα και παρεμβάσεις μπορούμε να δρομολογήσουμε στο νησί με δικές μας δυνάμεις.

Η περιφέρεια έχει σταθεί με μοναδικό τρόπο στο πλευρό του δήμου Ρόδου και θα συνεχίσει να το κάνει για το λόγο ότι το νησί το έχουμε παραλάβει με πολύ μεγάλες πληγές και θέλει πολύ μεγάλη δουλειά για να μπορέσουμε να το φέρουμε στο επίπεδο που όλοι ονειρευόμαστε.
Εξαντλούμε κάθε οικονομικό περιθώριο στηρίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτώντας έργα που αξιολογούμε από κοινού ως προς την αναγκαιότητα και ως προς το βαθμό ωριμότητας και ως προς τις δικές μας δυνατότητες για την υλοποίησή του.

Θα αποτυπωθούν και παρεμβάσεις τις οποίες και το νησί χρειάζεται και ο κόσμος αποζητούσε για πολύ καιρό. Είναι μία μεγάλη λίστα με περίπου είκοσι παρεμβάσεις. Αύριο θα έχουμε μία πλήρη λίστα την οποία θα παρουσιάσουμε» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος στέλνοντας το εξής μήνυμα με αφορμή τη συνεργασία των δύο πλευρών. «Όσο δύσκολες και αν είναι οι εποχές οικονομικά, καταφέρνουμε μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δύο σημαντικά πράγματα: να κάνουμε παρεμβάσεις και να συνεννοούμαστε για να γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις γιατί η συζήτηση απαιτεί συνεργασία. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να δρομολογήσουμε τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που σήμερα συμφωνούμε και δρομολογούμε».

Παράλληλα μιλώντας για τα κενά που υπάρχουν στο νησί της Ρόδου πρόσθεσε και τα εξής: «Αν θέλουμε να μένουμε προσκολλημένοι σε μία διαρκή και αέναη και παραδοσιακή γκρίνια και μουρμούρα ας το κάνουμε. Δεκαετίες ολόκληρες πέρασαν με άπειρες χρηματοδοτήσεις και οι πληγές του νησιού δεν επουλώθηκαν. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να καλύψουμε κενά δεκαετιών και μάλιστα πιεστικά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Αλλά παρ’ όλα αυτά είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες περιοχές και δρομολογούμε έργα σε κλίμα συνεργασίας και με τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης αφού δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να μας χωρίσει. Μας ενώνει το ότι το νησί πρέπει να αποκτήσει τις υποδομές που του αξίζουν και που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια.
Μέχρι σήμερα οι πίνακες που έχουμε στα χέρια μας αφορούν έργα ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ»

Δήμαρχος: « Η συνεργασία είναι μονόδρομος…»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, υπογράμμισε το σημαντικά μειωμένο ποσό που έχει στη διάθεσή του ο δήμος για να εκτελέσει τέτοια μεγάλα έργα, ενώ μιλώντας για τη χτεσινή σύσκεψη δήλωσε τα εξής: «είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2017 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχει περάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με προϋπόθεση το τεχνικό πρόγραμμα. Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν μεγάλα έργα. Ο δήμος Ρόδου έχει χορηγία ετήσια 1 εκ. 800 χιλιάδες ευρώ για εκτέλεση έργων σε όλο το νησί. Από αυτό δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες δράσεις και μεγάλα έργα. Εμείς αποφασίσαμε να διατεθεί το 1/3 στη μεσαιωνική πόλη και μένει το υπόλοιπο για να καλύψουμε ασφαλτοστρώσεις πεζοδρόμια αποκαταστάσεις κτιρίων και παρεμβάσεις στο σύνολο του νησιού.

Με αυτό το ποσό δεν μπορεί κανείς να πει ότι κάνει τεχνικό πρόγραμμα που να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Ακολουθούν τα έργα και οι μελέτες που πρέπει να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ όπως είναι τα σχολικά κτίρια και μένει ένα μεγάλο κομμάτι για εκτέλεση έργων μέσα από τους πόρους της περιφέρειας. Υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 ένα μεγάλο μέρος έργων και παρεμβάσεων. Αυτά θα δουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου φτιάχνοντας τη μελέτη, είτε με προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια είτε με διαβαθμιδική θα προχωρήσουμε και καλώς εχόντων των πραγμάτων από τον Οκτώβριο τις μεγάλες παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με το δήμαρχο η συνεργασία είναι μονόδρομος, και όλοι στοχεύουν στο ίδιο, δηλαδή τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία νέων. Μάλιστα ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι «Είναι γερασμένες οι υποδομές της Ρόδου και αλίμονο και αν δεν μπορέσουμε μέσα από αυτό τον προγραμματισμό να προχωρήσουμε» .
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η περιφέρεια με το δήμο εκτελεί το έργο στη μία πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου, ενώ στις 30 Αυγούστου θα συζητηθεί στο ΚΑΣ η επέκταση του ξύλινου πεζοδρομίου που σταματά στο λιμάνι για να συνεχιστεί προς τα σφαγεία, έργο που είναι ήδη ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου