Καταρρέουν τα τείχη της Παλιάς Πόλης

Καταρρέουν τα τείχη  της Παλιάς Πόλης

Καταρρέουν τα τείχη της Παλιάς Πόλης

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 572 ΦΟΡΕΣ

Την ίδια ώρα που οι εισπράξεις από τα μουσεία, πέφτουν... βροχή

Τμήμα από πέτρες που βρίσκονταν στην πύλη της Παναγιάς στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, κατέρρευσε χθες το πρωί εξαιτίας προφανώς της... καλής συντήρησης που κάνουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το γεγονός, που εκ των πραγμάτων προκαλεί εύλογη ανησυχία, έχει επισημανθεί κατά καιρούς, τόσο από την «Ροδιακή» όσο και από τους τοπικούς μας, εκπροσώπους, ενώ μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Μάνος Κόνσολας, είχε φέρει το ζήτημα αυτό στη βουλή, ζητώντας να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες οι αρμόδιοι και να προστατευθεί ουσιαστικά και όχι στα λόγια, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που διαθέτει ο τόπος μας.

Την ώρα που η Αρχαιολογία και το Υπουργείο Πολιτισμού, εισπράττει μόνο από τα εισιτήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλεως Ρόδου ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως(!) την ίδια ώρα βρέχει... πέτρες από τα τείχη τα οποία βρίσκονται στο έλεος του καιρού και της αδιαφορίας!

Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός διερχόμενων τουριστών, κατοίκων ή καταστηματαρχών στο συγκεκριμένο σημείο.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες και το σχόλιο του συμπατριώτη μας κου Μιχάλη Κασιώτη που αναρτήθηκαν χθες στο διαδίκτυο...

Φώτο Μ. ΚασιώτηςΣτον αέρα βρίσκονται και άλλες πέτρες. Προφανώς οι αρμόδιοι, περιμένουν να γίνει πρώτα το κακό και μετά να... παρέμβουν.Φώτο Μ. Κασιώτης Στον αέρα βρίσκονται και άλλες πέτρες. Προφανώς οι αρμόδιοι, περιμένουν να γίνει πρώτα το κακό και μετά να... παρέμβουν.

"Η Ρόδος ήταν πολύ τυχερή! Συνέβη σήμερα στην πύλη Παναγιάς, ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα! Άλλες 4 πέτρες είναι έτοιμες να πέσουν... οι αρμόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους...."

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η ΡΟΔΙΑΚΗ, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, είχε στηλιτεύσει τη διαχρονική αυτή αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε έναν τόπο από την ιστορία, τα μουσεία και την επισκεψιμότητα τουριστών που έχει, το υπουργείο «τσεπώνει» ετησίως εκατομμύρια ευρώ.

Η Ρόδος, εκ των πραγμάτων αποτελεί «χρυσωρυχείο» για τα ταμεία του κράτους, (και σε αυτό τον τομέα) αλλά δυστυχώς, επιστρέφει «ψίχουλα» συγκριτικά με αυτά που εισπράττει, για την συντήρηση μνημείων και μουσείων.

Μόνο πέρσι και πρόπερσι «τσέπωσαν» 13,5 εκ. ευρώ

«Ζεστό χρήμα», της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, εισέπραξε τα δύο τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, χωρίς να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ στο νησί μας για την εκτέλεση έργων συντήρησης ή ανάδειξης αρχαιολογικών μνημείων, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς τον περασμένο Απρίλιο στο κοινοβούλιο, απαντώντας στην καίρια ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κου Μάνου Κόνσολα!

Την ίδια ώρα, ο υπουργός, «δασκαλεμένος» προφανώς από τους... ίδιους τεχνοκράτες του υπουργείου Πολιτισμού, που επί σειρά ετών συμβούλευαν τους προκατόχους του κ. Μπαλτά πώς να ρίχνουν στο γενικό κορβανά τα έσοδα από τον πακτωλό εισπράξεων της Ρόδου έκλεισε οριστικά την πόρτα για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το νησί μας, ποσά ανταποδοτικά, ανάλογα με την εισπραξιμότητα που έχει η Ρόδος, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση και την ανάδειξη των χώρων αυτών.

Ο υπουργός πάντως ήταν ειλικρινής, στην απάντηση που έδωσε στο βουλευτή Δωδεκανήσου κο Μάνο Κόνσολα, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να ισχύσουν τέτοια κριτήρια γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα αναβαθμίζονταν μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν μόνο μεγάλη επισκεψιμότητα.

Φώτο Μ. Κασιώτης. Θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει και θύματα από τη χθεσινή κατάρρευση των ογκόλιθων από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης.Φώτο Μ. Κασιώτης. Θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει και θύματα από τη χθεσινή κατάρρευση των ογκόλιθων από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης.

Τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών μας φορέων

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως που προκύπτει και το οποίο πλέον προκαλεί εκ των πραγμάτων τεράστια ερωτήματα είναι αν αυτό που έγινε στη Ρόδο (να εισπραχθούν δηλαδή 13,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα 24 μηνών και να μην γίνει κανένα ανταποδοτικό έργο) ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας μας (π.χ. Κρήτη) όπου και εκεί αντίστοιχα αυξημένος είναι ο αριθμός των εισπράξεων από τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το ζήτημα αυτό, της απαξίωσης δηλαδή του τόπου μας, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν είναι σημερινό.

Αντιστοιχεί σε μια λογική ενός αθηνοκεντρικού κράτους, που βλέπει τη Ρόδο και τα νησιά μας, ως τόπους από τους οποίους μπορεί να «αρπάζει» ετησίως ασύλληπτα ποσά συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας τα οποία αντιστοιχούν:

- Στα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους.

- Στα έσοδα από τα ενοίκια του ΤΑΠΑ

- Στα έσοδα από τους φόρους αεροδρομίων (Ρόδου, Κω και Καρπάθου) που ξεπερνούν συνολικά τα 70 εκατομμύρια ετησίως

Στην φορολογία εισοδήματος που συγκριτικά με άλλες περιοχές είναι αυξημένη εξαιτίας των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στα νησιά μας.

Στα έσοδα από τις πωλήσεις των ακινήτων του δημοσίου, όπου το 2011 καταργήθηκε το αυτονόητο δικαίωμα του νομού μας, να εισπράττει το 65% των εσόδων από την αξιοποίηση αυτών.

Ούτε... τα τείχη της Παλιάς Πόλης δεν ξεχορταριάζουν

Ενδεικτικό στοιχείο για το... πόσο ανταποδοτικά λειτουργεί το υπουργείο Πολιτισμού έναντι της Ρόδου, είναι η εικόνα που παρουσιάζει τόσο η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου όσο και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού μας, όπου... εδώ και χρόνια ούτε... τα τείχη δεν μπορούν να ξεχορταριάσουν.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Πολιτισμού κος Μπαλτάς, απαντώντας στον κ. Κόνσολα, παραδέχθηκε ότι η Πολιτεία εδώ και χρόνια ακολουθεί την ίδια τακτική ενώ ταυτόχρονα προεξόφλησε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί έτσι όπως άφησε να εννοηθεί θα αδικηθούν άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πολύ μικρότερη εισπραξιμότητα.

Τι... Τσέπωσε το ΤΑΠΑ

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια εισπράχθηκαν στη Ρόδο από αρχαιολογικούς χώρους:

Το 2014 ποσό της τάξης των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ

Το 2015 ποσό της τάξης του 6,1 ευρώ

Το ΤΑΠΑ διαθέτει στη Ρόδο επίσης 219 ακίνητα (163 οικίες και 50 καταστήματα) από τα οποία εισέπραξε:

Το 2014 351.000 ευρώ και

Το 2015 454.000 ευρώ.

Πάγια τακτική του... αθηναϊκού κράτους

Αντίστοιχη επιχειρηματολογία, είχε χρησιμοποιηθεί όταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν «αρπάξει» από τον ειδικό λογαριασμό που διέθετε ο αερολιμένας Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» στην Τράπεζα της Ελλάδος, ποσό της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όπως αποκάλυψε τότε η ΡΟΔΙΑΚΗ, χρησιμοποιήθηκαν για τις απαλλοτριώσεις οικοπεδικών εκτάσεων στη Χίο για την επέκταση του αεροδρομίου του νησιού. Για την ιστορία και μόνο, ελάχιστοι ήταν τότε οι τοπικοί φορείς που είχαν αντιδράσει στην αποκάλυψη αυτή της “Ροδιακής”, μαζί με τον αείμνηστο ροδίτη βουλευτή Αναστάσιο Καραμάριο.

Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης