Η έκθεση του Μανώλη Πέντε στο πολιτιστικό κέντρο Πάτμου

Η έκθεση του Μανώλη Πέντε στο πολιτιστικό κέντρο Πάτμου

Η έκθεση του Μανώλη Πέντε στο πολιτιστικό κέντρο Πάτμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Περνώντας έξω από το ανακαινισμένο πολιτιστικό κέντρο της Πάτμου, στο λιμάνι της Σκάλας, δεν μπορεί κανείς να μην σταματήσει για να περιεργαστεί ένα περίεργο ατύχημα.

Από την στέγη του κτιρίου προβάλλει ένας αναποδογυρισμένος κουβάς και το περιεχόμενο του, κατακόκκινο χρώμα, έχει χυθεί και ρέει προς το έδαφος «λερώνοντας» το κτίριο.

Το «ατύχημα» δεν είναι παρά μια εικαστική εγκατάσταση του Μανώλη Πέντε έξω από το κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής του και τραβάει την προσοχή των περαστικών, κάνοντας τους να την φωτογραφίζουν μανιωδώς.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Πολλοί δεν θέλουν να φύγουν μέσα από την αίθουσα περνώντας ξανά και ξανά μπροστά από τα έργα.

Πολλά χρώματα, πρωτότυπες συνθέσεις με την γενική ονομασία «Ρυθμός» που παραπέμπουν σε μουσικές συμφωνίες, τοπία και θαλασσογραφίες της Πάτμου με αφαιρετική διάθεση.

Έργα αισθαντικά, που επικοινωνούν απ ευθείας στο υποσυνείδητο του θεατή ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι εξοικειωμένοι με την σύγχρονη τέχνη.

Μια άλλη εντελώς πρωτότυπη ιδέα αυτής της έκθεσης είναι η φαινομενικά παράλογη ενέργεια του καλλιτέχνη, να τεμαχίσει ένα έργο μεγάλων διαστάσεων (195Χ110 εκ.) σε 50 κομμάτια και να κολλήσει κάθε ένα κομμάτι στο εξώφυλλο 50 καταλόγων της έκθεσης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος «σκοπός αυτής της καταστροφής, είναι να δημιουργηθεί μια νέα σύνθεση. Αυτής μιας κοινότητας 50 ανθρώπων, που θα τους συνδέει το γεγονός ότι μια μέρα του Αυγούστου επισκέφτηκαν μια εικαστική έκθεση στην Πάτμο και απέκτησαν το 1/50 ενός έργου του καλλιτέχνη». Και αυτή η ιδέα βρήκε απήχηση στους επισκέπτες της έκθεσης που έκαναν ανάρπαστα τα κομμάτια του πίνακα!

Και όλα αυτά από έναν, πρωτοεμφανιζόμενο - στην ουσία - καλλιτέχνη (ο ίδιος θεωρεί αυτή την έκθεση ως την πρώτη ατομική του), που δίνει όμως πολλές υποσχέσεις ότι θα δούμε και στο μέλλον ωραία πράγματα από αυτόν.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από 11 έως 21 Αυγούστου, στο πανέμορφο κτίριο γνωστό ως «ΠΑΤΜΙΟΝ» που μετά την ανακαίνιση και την διαμόρφωση του από ξενοδοχείο σε πολιτιστικό κέντρο αναβάθμισε αισθητικά το λιμάνι του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»