Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 975 ΦΟΡΕΣ

Ποσό ύψους 357.473 ευρώ θα διατεθεί για τη δεύτερη φάση του έργου που αφορά την αποκατάσταση των δωμάτων και τη συντήρηση των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

Με Απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η εμβληματική βυζαντινή μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο.

Στο καθολικό και στην τράπεζα του μοναστηριού διατηρούνται εξαίρετης τέχνης τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα. Το Μνημείο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1999).

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνει, με τη μόνωση και την αποκατάσταση των δωμάτων του μνημείου, την καταπολέμηση της υγρασίας που αντιμετωπίζει, όπως επίσης και τη συντήρηση των τοιχογραφιών του.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες επεμβάσεις:
-Γενική ανάσυρση των δωμάτων του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 1.670 τ.μ., με προτεραιότητα στην ανατολική πλευρά, όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθαίρεση των επιστρώσεων, διάστρωση διαδοχικά με πέτσωμα από σανίδες, υγρομονωτικό στρώμα ασφαλτικής μεμβράνης, κονία εξομάλυνσης και χειροποίητα κεραμικά πλακίδια (παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις θολωτές κατασκευές).

-Καθαρισμός και επισκευή των υφιστάμενων υδρορροών για τη διευθέτηση των ομβρίων.

-Στεγανοποίηση αρχιτεκτονικών προεξοχών, ιδίως της ανατολικής πλευράς, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή απορροή των υδάτων.

-Αρμολόγημα σε συγκεκριμένες επιφάνειες των τοιχοποιιών του μοναστηριακού τείχους, ιδίως της ανατολικής πλευράς συνολικής έκτασης 970 τ.μ.

-Αποκατάσταση εσωτερικών επιχρισμάτων στην τράπεζα της μονής (καθαίρεση των νεώτερων επιχρισμάτων και αποκατάσταση αυτών με νέα κατάλληλη σύνθεση) με σκοπό την πλήρη ανάδειξη του μνημειακού συνόλου.

-Συντήρηση τοιχογραφιών του ιερού βήματος, του δυτικού σταυροθολίου του καθολικού και της τράπεζας έκτασης 154 τ.μ. (στερέωση των αποκολλημένων από την τοιχοποιία και αποσαθρωμένων κονιαμάτων, καθαρισμός των τοιχογραφημένων επιφανειών, σποραδική αφαίρεση αλάτων και επιζωγραφίσεων, απομάκρυνση πέπλων αλάτων).

-Τεκμηρίωση του έργου με την προμήθεια φορητού φασματογράφου υπερύθρου FTIR για τη διάγνωση χρωστικών ουσιών, τοιχογραφικών φάσεων, μεταγενέστερων επεμβάσεων (λ.χ. επιζωγραφίσεων, βερνικιών) και ανίχνευση τυχόν υποκείμενων ζωγραφικών στρωμάτων και με τη φωτογράφιση με πολυφασματική κάμερα για την ανάγνωση φθαρμένων επιγραφών.

-Προβολή-παρουσίαση του έργου (εν γένει και ειδικότερα για τα ΑμεΑ) με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού-βίντεο που θα προβάλλεται σε ήδη διαμορφωμένη αίθουσα του συγκροτήματος της Ιεράς Αποκάλυψης, την έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και σε γραφή Braille, τη δημιουργία πινακίδας προβολής και την πραγματοποίηση ειδικής επιστημονικής ημερίδας για την παρουσίασή του στο ευρύ κοινό.

Η Β΄φάση περιλαμβάνει:
Ι. Εργασίες που αφορούν στην επανεγκατάσταση ηλεκτρολογικών και υδραυλικών δικτύων, όπως επίσης και εργασίες τεκμηρίωσης και προβολής του έργου (παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού-βίντεο, έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και σε γραφή Braille, δημιουργία πινακίδας προβολής και πραγματοποίηση ειδικής επιστημονικής ημερίδας).

ΙΙ. Την ολοκλήρωση των εργασιών μόνωσης και αποκατάστασης των δωμάτων συνολικής επιφάνειας 1.078 τ.μ.

Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

Διαβάστε ακόμη

Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»