Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1818 ΦΟΡΕΣ

Tον Πολιούχο και προστάτη της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό γιορτάζει την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου 2024 το πρωί ο φερώνυμος σύλλογος της Ρόδου.

Η γιορτή του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος» θα πραγματοποιηθεί με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα γίνει αναφορά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιο Παγκώστα Β’ ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτμο και ο τάφος του βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού Ναού.

Θα ακολουθήσει προσφορά καφέ και εδεσμάτων στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας.

Ο ‘Οσιος Χριστόδουλος, ιδρυτής της Μονής της Πάτμου, γεννήθηκε το 1021 στη Νίκαια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία και το κατά κόσμον όνομά του ήταν Ιωάννης. Οι γονείς του Θεόδωρος και Άννα ήταν ευσεβείς χριστιανοί και ο μικρός Ιωάννης ανατράφηκε με τα ιδανικά του χριστιανισμού. Από νωρίς ασκήτεψε στον Όλυμπο της Βιθυνίας με το όνομα Χριστόδουλος. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, στη Ρώμη, την Παλαιστίνη και τη Βόρειο Αφρική. Έγινε ηγούμενος στην περίφημη Λαύρα του Στύλου στο μοναστηριακό κέντρο στο βουνό Λάτρος κοντά στη Μίλητο εξού και «Λατρηνός». Εκείνα τα χρόνια οι Τούρκοι κυριεύουν τη Μικρά Ασία και έτσι αναγκάζεται να φύγει. Περιπλανιέται και ιδρύει μονές στην Αλικαρνασσό και στην Κω.

Το 1088 ζητάει την παραχώρηση της Πάτμου από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' τον Κομνηνό για να ζωντανέψει ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της χριστιανοσύνης. Μόλις φτάνει με τη συνοδεία των μοναχών του τον Αύγουστο του 1088 αρχίζει την οικοδόμηση της Μονής. Οι δυσκολίες είναι πολλές και λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών και λόγω των διχογνωμιών ανάμεσα στους μοναχούς. Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο Χριστόδουλος φεύγει για την Εύβοια, όπου και πέθανε το 1093. Το λείψανό του βρίσκεται στη Μονή της Πάτμου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 16 Μαρτίου, (Κοίμηση) και 21 Οκτωβρίου (Ανακομιδή του Λειψάνου του).

Διαβάστε ακόμη

Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός