Θα δικαστούν δύο Σύριοι για το ναυάγιο στο Καστελλόριζο

Θα δικαστούν δύο Σύριοι για  το ναυάγιο στο Καστελλόριζο

Θα δικαστούν δύο Σύριοι για το ναυάγιο στο Καστελλόριζο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα βρέφος

Σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της περιφέρειας Δωδεκανήσου παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου δύο Σύριοι ηλικίας 24 και 49 ετών οι οποίοι κατηγορούνται για το ναυάγιο που προκλήθηκε ανοικτά του Καστελλόριζου πριν από ένα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ένα βρέφος μαζί με έναν 16χρονο, μία 45χρονη και μία ακόμη γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Σε βάρος των δύο αλλοδαπών που ήδη βρίσκονται στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενοι, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε ο θάνατος κατά συναυτουργία, παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στην επικράτεια κατά συρροή και κατά συναυτουργία εκ της οποίας προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

Για τις κατηγορίες αυτές οι δύο Σύριοι διακινητές θα λογοδοτήσουν το επόμενο διάστημα στη δικαιοσύνη, ενώ με το ίδιο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου διατηρείται η προσωρινή τους κράτηση για άλλους έξι μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα εκδικαστεί και η υπόθεση τους.

Τα ναυάγιο
Το ναυάγιο σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης. Ειδικότερα, νωρίς το πρωί οι επιβάτες του ιστιοφόρου «ΤΑΟ» σημαίας Η.Π.Α. που ταξίδευαν στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου, εντόπισαν ένα ναυτικό μίλι από την ακτή, μέσα στο νερό, 12 αλλοδαπούς, τους οποίους διέσωσαν και περισυνέλλεξαν, καθώς και ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, το οποίο μεταφέρθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι επιβάτες του ιστιοφόρου ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Μεγίστης και μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού τους μετανάστες.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ταξίδι των συνολικά 15 μεταναστών που επέβαιναν στη βάρκα ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Κας της Τουρκίας.

Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω καιρικών συνθηκών η βάρκα ανετράπη και ημιβυθίστηκε.
Όπως δήλωσαν οι διασωθέντες στους Λιμενικούς, αγνοούνταν 4 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ένας εκ των δύο διακινητών τους. Για τον εντοπισμό τους άμεσα απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου εντόπισε τις σορούς των τριών εκ των μεταναστών, που αφορούν σε μία 45χρονη, έναν 16χρονο και μία γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν αρχικά ο 24χρονος αλλοδαπός ως ο πρώτος Κυβερνήτης – διακινητής, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους διασωθέντες, και στη συνέχεια συνελήφθη και ο δεύτερος αλλοδαπός Κυβερνήτης – διακινητής, ηλικίας 49 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015, στη βραχώδη περιοχή «ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ» βόρεια της Μεγίστης.

Ο 49χρονος είχε εντοπιστεί από ψαρά που συμμετείχε στις έρευνες και όπως έγινε γνωστό, προκειμένου ο διακινητής να αποφύγει τη σύλληψη του, ζητούσε επίμονα να τον μεταφέρει στην Τουρκία έναντι αμοιβής.

Η «συμφωνία» και το ταξίδι
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μεταναστών αλλά τα στοιχεία της δικογραφίας το ταξίδι των 15 Σύριων προς τη χώρα μας, είχε «κλειστεί» στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό πλήρωσαν ο καθένας το ποσό των 2.800 ευρώ. στη συνέχεια όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στη Σμύρνη και εν συνεχεία στο Φετιγέ όπου και διέμειναν εκεί έως τις 17 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα οπότε και μεταφέρθηκαν στα παράλια της Τουρκίας στο Κας και επιβιβάστηκαν στο σκάφος με κυβερνήτες τους δύο Σύριους ηλικίας 24 και 49 ετών.

Οι πρόσφυγες κατέθεσαν επίσης πως το ταξίδι έγινε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες καθώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν ενισχυμένοι, ενώ οι διακινητές φέρονται να είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών.

Το δε σκάφος ήταν μικρό και δύσκολα μπορούσε να αντέξει έως 10 άτομα πόσο μάλλον 15 που ήταν οι πρόσφυγες και υπό αυτές τις συνθήκες.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η βάρκα να ανατραπεί και να βυθιστεί η μισή!

Οι επιβάτες του σκάφους βρέθηκαν τότε στη θάλασσα και παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζαν κολύμπι οι περισσότεροι, άντεξαν για περίπου 10 ώρες οπότε και περισυλλέγησαν και μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο. Ωστόσο δεν είχαν όλοι καλό τέλος, καθώς οι τέσσερις εξ αυτών άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά.

Διαβάστε ακόμη

Κως: Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης...

Στο εδώλιο Τούρκος για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Θα δικαστεί 39χρονος για δέμα που περιείχε 108 γρ. ηρωίνης

Ομάδες ανηλίκων τρομοκρατούν ηλικιωμένους στην Παλιά Πόλη

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συζύγου του κατηγορείται 53χρονος

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Ψώνισαν... χωρίς να πληρώσουν

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε κοκαΐνη στην Κάλυμνο