Σοβαρός κίνδυνος για τους υδροφόρους ορίζοντες

Σοβαρός κίνδυνος για τους υδροφόρους ορίζοντες

Σοβαρός κίνδυνος για τους υδροφόρους ορίζοντες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1668 ΦΟΡΕΣ

Η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση με την ανομβρία στη Ρόδο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το νησί θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα με τα αποθέματα νερού.

Μέχρι στιγμής έβρεξε ελάχιστα, και η παραγωγή κάθε είδους αγροτικών προϊόντων κινδυνεύει με καταστροφή. Κίνδυνος υπάρχει και για το ζωικό κεφάλαιο του νησιού, τα μελίσσια αλλά και τα θηράματα, τα οποία έχουν αποδεκατιστεί από τη ξηρασία.

Τα λιγοστά ποτάμια και οι πηγές έχουν στερέψει και αν δε βρέξει σύντομα για να εμπλουτιστούν οι υδροφόροι ορίζοντες τότε το νησί στην κυριολεξία θα δοκιμαστεί σκληρά. Το φράγμα Γαδουρά θα μπορέσει να υδροδοτήσει νοικοκυριά, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ακόμα και αν δεν πέσει σταγόνα βροχής λόγω των αποθεμάτων που έχει, όμως δεν έχει βρεθεί λύση με τις ανάγκες για τις καλλιέργειες.

Φαίνεται πλέον ότι τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή έχουν αλλάξει και δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας όπως τα χαρακτήριζαν κάποτε. Δυστυχώς οι επιστήμονες είχαν από χρόνια επισημάνει τους κινδύνους που θα προκληθούν από τις κλιματικές αλλαγές και ειδικά στην περιοχή μας, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Με αφορμή τα όσα βιώνει το νησί, έρχονται στη μνήμη οι επισημάνσεις που έγιναν προ δύο ετών σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον υδροβιολογικό σταθμό της Ρόδου, αναφορικά με τις αλλαγές στο κλίμα και τα χαρακτηριστικά του καιρού.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης “ΑΚΤΗ” του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος 2007 – 20013 και είχε ως σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, προβληματισμών και διαχειριστικών προτάσεων, που προέκυψαν από την επιστημονική μελέτη της Παράκτιας Ζώνης της Ρόδου, υπό το πρίσμα των Αρχών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Σε εκείνη την εκδήλωση οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια η Ρόδος θα χαρακτηρίζεται από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα και μεγάλη ξηρασία το καλοκαίρι που θα συνοδεύεται από λειψυδρία, και ότι αν δεν παρθούν μέτρα σύντομα, η εξέλιξη αυτή θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον ντόπιο πληθυσμό και φυσικά το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Μάλιστα είχε επισημανθεί ότι τα στοιχεία που λαμβάνουν από τις κλιματικές αλλαγές δεν πρέπει να αγνοηθούν και ότι το οικοδόμημα της ανάπτυξης αν δεν γίνει καμία κίνηση λήψης μέτρων θα καταρρεύσει!

Πρόκειται για χαρακτηριστικά τα οποία ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια σε ότι αφορά την ξηρασία αν και οι πλημμύρες είναι πιο συχνό φαινόμενο στο νησί με πιο πρόσφατη καταγραφή τα τραγικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2013.

Ο φυσικός ωκεανογράφος Δρ. Δ. Γεωργόπουλος ήταν εκείνος που μίλησε τότε με λεπτομέρειες για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παράκτια ζώνη της Ρόδου, επισημαίνοντας ότι η θάλασσα πλέον θερμαίνεται και διαστέλλεται.

Επίσης όπως είπε σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που καταγράφηκαν από το 1990 έως και το 2006 η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται συστηματικά, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο έχουν εγκατασταθεί ξενικά είδη λόγω της κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας της.

Σε ότι αφορά το Αιγαίο και εκεί η θάλασσα παρουσιάζει αύξηση θερμοκρασίας η οποία κατά την εικοσαετία 1985-2005 και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία φτάνει τους 2 βαθμούς!
«Αυτά είναι κακές ενδείξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των βροχοπτώσεων και στα αποθέματα νερού για το νησί της Ρόδου, μιλώντας για τα ακρότατα, τις ανώτατες ενδείξεις που ανησυχούν τους επιστήμονες.

«Αν δεν αποφασίσουμε κάτι σύντομα είναι σίγουρο και βέβαιο ότι τα πράγματα θα επιδεινώνονται» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος προς τους παραβρισκόμενους είπε «σας εξορκίζω κάντε κάτι τώρα».
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα, το γεγονός ότι πολλοί στη Ρόδο έχουν κοντά στη θάλασσα πισίνες και γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται το απόθεμα σε νερό.

«Σε λίγο δεν θα υπάρχει νερό, θα πληθαίνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και η λειψυδρία θα πλήξει το νησί» είχε πει τότε ο κ. Γεωργόπουλος. Τα τελευταία δύο χρόνια επιβεβαιώνεται στο έπακρο.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου