Τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες βίωσαν οι μαθητές

Τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες βίωσαν οι μαθητές

Τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες βίωσαν οι μαθητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 622 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται σήμερα η δράση στο γυμνάσιο Σορωνής

Την ευκαιρία να βιώσουν για λίγο την καθημερινότητα και τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, μέσα από διάφορα αθλήματα προσομοίωσης, από τους ίδιους τους Παραολυμπιονίκες, είχαν χθες 500 μαθητές από τα Δημοτικά και Γυμνάσια Σχολεία Ρόδου.

Η πρώτη μέρα της δράσης προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας, με τίτλο «Μάθε για μένα και σχεδίασε για όλους», πραγματοποιήθηκε χθες, στην πλατεία του Δημαρχείου, με τους δασκάλους και τους καθηγητές των παιδιών, καθώς και τους Παραολυμπιονίκες, όπου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση προκειμένου να δείξουν στους μαθητές πως αγωνίζονται οι ίδιοι, παρά τα προβλήματα που έχουν και να τους μάθουν πώς να συμπεριφέρονται από εδώ και πέρα ώστε να διευκολύνουν την ζωή των ατόμων με αναπηρία.


Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση ήταν ο χρυσός παραολυμπιονίκης, κ. Θανάσης Μπαράκας, όπου έδειξε στα παιδιά πώς χρησιμοποιεί ένα άτομο με αναπηρία το διπλό ποδήλατο.

Ο αθλητής του Τένις με αμαξίδιο, Στέφανος Διαμαντής, ο οποίος σε ένα διαμορφωμένο χώρο κάτω από το Δημαρχείο, όπου είχε στηθεί φιλέ τένις, έπαιξε με τους μαθητές έναν μικρό αγώνα προσομοίωσης.
Η Πρωταθλήτρια Ελλάδας στη ξιφασκία με αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη, η οποία αντιμετώπισε τους μαθητές με ασφαλή ξίφη σε έναν διαφορετικό αγώνα ξιφασκίας.

Έναν ακόμη χώρο, είχαν καταλάβει η ομάδα μπάσκετ σε καρότσι του «Δωδεκάνησος», όπου έδειχναν στα παιδιά πώς να παίζουν μπάσκετ με αμαξίδιο, ενώ ο Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου στο στίβο, Γιάννης Πρώτος, έδειξε στους μαθητές πως γίνονται με ένα λαστιχάκι, τα αγωνίσματα δρόμου για άτομα με προβλήματα όρασης.


Επίσης, υπήρχαν κάποια ακόμα σημεία ενδιαφέροντος, όπου οι μαθητές με ένα λευκό μπαστούνι στο χέρι και με κλειστά μάτια, έβλεπαν πως κινείται ένας τυφλός, και καθισμένοι στο αναπηρικό καρότσι, βίωσαν πως κινείται ένα άτομο με το αναπηρικό αμαξίδιο. Ακόμη υπήρχε μία μπάλα ποδοσφαίρου, προκειμένου να δουν τα παιδιά, πως παίζεται το αγώνισμα 5Χ5 για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Στόχος ακόμη της χθεσινής εκδήλωσης, ήταν να προβληθούν οι κίνδυνοι της καθημερινότητας, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι βουτιές στο βυθό-σε μέρη που δεν γνωρίζεις τι υπάρχει και να μάθουν τα παιδιά ότι η μετακίνηση ενός τραυματία, από μη ειδικούς τραυματιοφορείς είναι από τα πιο σημαντικά ατυχήματα που προκαλούν αναπηρία.

Την δράση αυτή διοργανώνουν το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Τυφλών ενώ συμμετέχει και η κίνηση «παρέα εν δράσει».
Η δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, θα γίνει σήμερα το πρωί στο Γυμνάσιο Σορωνής, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα σχολεία της περιοχής για να δουν πως αγωνίζονται τα ΑμΕΑ.


Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, παρευρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πρέπει να προσέχουμε στον δρόμο, και ακόμα και αν μας μεταφέρουν άλλοι να φοράμε πάντα την ζώνη μας, το κράνος μας, για να μην πάθουμε τίποτα. Επειδή έχουμε τους παραολυμπιονίκες μας εδώ πρέπει να τους συγχαρούμε όχι μόνο γιατί διαπρέπουν αλλά γιατί είναι δίπλα μας και μας αποδεικνύουν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι δυνατοί, όπως όλοι εμείς. Να προσέχουμε πολύ, γιατί ο καθένας από εμάς αν δεν προσέξει κινδυνεύει, και εύχομαι ποτέ σε κανέναν να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι εδώ να μας αποδείξουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στην ζωή μαζί και να αθλούνται και εμείς να θαυμάσουμε τις ικανότητες τους».


Από την πλευρά του, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Τυφλών κ. Θανάσης Μπαράκας είπε: «Να ευχαριστήσω τους διευθυντές και τους εκπαιδευτές των σχολείων που έδωσαν την δυνατότητα στα παιδιά να είναι εδώ. Είναι ένα σημαντικό μάθημα αλλά και διασκέδαση. Είναι σημαντικό να δούμε κάποια πράγματα και να δούμε πως κινείται στην καθημερινότητα του ένας άνθρωπος με αναπηρία. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία των παιδιών γιατί από αυτούς θα χτιστεί η κοινωνία. Το βασικό είναι να μάθουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στην πόλη για να διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρίες. Τα μηνύματα θα είναι πιο ισχυρά πιστεύω και θα βγουν όλοι πιο δυνατοί».

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά