Casus belli για τη Ρόδο η απόφαση για την τουριστική σχολή

Casus belli για τη Ρόδο η απόφαση για την τουριστική σχολή

Casus belli για τη Ρόδο η απόφαση για την τουριστική σχολή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 690 ΦΟΡΕΣ

Σε συστράτευση κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο χθες ο Φ. Χατζηδιάκος

Να εφαρμόσουμε…το σύστημα Κρήτη, να διεκδικήσουμε δηλαδή όλοι μαζί να έχει έδρα τη Ρόδο η Τουριστική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να γίνει στη Χίο, κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος!

Στο στάδιο της ενημέρωσης, ο κ. Χατζηδιάκος, ενημέρωσε το Σώμα ότι στάλθηκε η πρόσκληση για τη σύσκεψη που συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του δ.σ., με κύριο και μοναδικό θέμα την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας με έδρα τη Ρόδο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, λέγοντας ότι από το 2009 εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που ιδρύει το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας Τουρισμού στη Χίο, έκτοτε μέχρι και τώρα δεν υλοποιήθηκε το περιεχόμενό του και δεν λειτούργησε ποτέ το Τμήμα στο Πανεπιστήμιο.

Το 2014 είχε γίνει μία προσπάθεια από όλους τους εκπροσώπους των φορέων της Ρόδου με μια πρωτοβουλία τότε του βουλευτή του κ. Μάνου Κόνσολα και κατάφερε να τροποποιήσει η Σύγκλητος την απόφαση και να δεχθεί να γίνει στη Ρόδο ενώ, αντίστοιχα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι είναι ξεκάθαρα ειλημμένη απόφαση-τότε ήταν δύο τμήματα -ακολούθησαν όμως εκλογές και…όπως γίνεται στην Ελλάδα ακυρώθηκαν.

Πρόσφατα αποφάσισε η Σύγκλητος την επανίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο και έγινε συνεννόηση με τους βουλευτές και δη τους κυβερνητικούς για παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο στο Υπουργείο και σε ακαδημαϊκό στη Σύγκλητο και μάλιστα, τις ημέρες αυτές, ο Δήμαρχος είχε επαφές με τους βουλευτές κ.κ. Κόνσολα και Γάκη, πανεπιστημιακούς, αλλά και εκπροσώπους φορέων ενώ ο κ. Κόνσολας είχε συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη.

Όπως είπε, όλοι επικροτούν την πρωτοβουλία του και κάλεσε και τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και είκοσι εκπροσώπους φορέων να συζητήσουν και να δρομολογήσουν το θέμα και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πανεπιστημίου, παρ’ όλο που υπάρχει μία δεύτερη πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου. Σημείωσε, όμως, αυτό που είπε κάποιος ότι, όπως άλλαξε η απόφαση του 2014, μπορεί να αλλάξει και αυτή του 2016.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το θέμα βρίσκει σύμφωνους όλους, τόνισε όμως ότι μέσα από το δ.σ. θέλει να βγουν δύο πράγματα: Καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση της λειτουργίας της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, της κατωτέρας όπως λεγόταν, και της Τουριστικής Σχολής όπως λειτουργεί σήμερα, με το πανεπιστημιακό Τμήμα.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, πήρε μία δεύτερη απόφαση η Σύγκλητος να ιδρύσει το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας Τουρισμού στη Χίο και αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά, ότι αυτό πρέπει να λειτουργήσει στη Ρόδο, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των δύο άλλων Σχολών, γι’ αυτό και, όπως επεσήμανε, στη σύσκεψη δεν καλείται κανείς από την τουριστική σχολή αλλά οι πανεπιστημιακοί που ψηφίζουν ώστε να αιτιολογήσουν την επιστημονική άποψη. Η συμφωνία και η συναίνεση του δ.σ. ως προς το θέμα αυτό ήταν εμφανής στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ απ’ όλες τις παρατάξεις (σ.σ. απουσίαζε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος).

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι το θέμα της σύσκεψης της Δευτέρας είναι σημαντικό γιατί φθάνει πια η εποχή που…τρώμε τα γκολ το ένα πίσω από το άλλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν και για τον τουρισμό που είναι η ατμομηχανή μας, φθάσουμε να φάμε γκολ επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί με τα δικά τους κριτήρια αποφάσισαν να γίνει η Σχολή στη Χίο, είναι εκ των ων ουκ άνευ και casus belli για τους Ροδίτες.

Όπως είπε, τη Δευτέρα θα καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους και κάλεσε να τις συνδέσουν με την πορεία «αυτής…της άμοιρης ΑΣΤΕΡ που αργοπεθαίνει», όπως είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης με επίκεντρο τη Ρόδο.

Τοποθετούμενος ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας είπε ότι πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και ότι θα πρέπει να πιέσουμε όπως άλλαξε απόφαση η Σύγκλητος την πρώτη φορά να αλλάξει την απόφαση και τώρα.

Διαβάστε ακόμη

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη