Εκδήλωση για τις έμφυλες ταυτότητες στον Έμπωνα

Εκδήλωση για τις έμφυλες ταυτότητες στον Έμπωνα

Εκδήλωση για τις έμφυλες ταυτότητες στον Έμπωνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 853 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο γυμνάσιο-λύκειο

Στο πλαίσιο της «Θεματικής Εβδομάδας» το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Έμπωνα οργάνωσε δράσεις σχετικά με διάφορες θεματικές ενότητες μεταξύ των οποίων ήταν και η εκδήλωση που αφορούσε τις «Έμφυλες ταυτότητες».

Ειδικότερα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Κ.Κοζά και του Συλλόγου Διδασκόντων επισκέφθηκε το σχολείο η κ. Γιασιράνη Χαρούλα, προκειμένου να ενημερώσει τη σχολική κοινότητα για την παραπάνω θεματική ενότητα .

Η κ. Γιασιράνη είναι Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου & Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Πρόεδρος της Μ.Κ. Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» Ρόδου.

Σκοπός της επίσκεψης αυτής και της διάλεξης που ακολούθησε ήταν αφενός να ενημερωθούν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου – Λ.Τ. Έμπωνα για τις πολλαπλές ταυτότητες της Γυναίκας σήμερα και τα γυναικεία δικαιώματα και αφετέρου να γνωρίσουν τη δράση της ΜΚΟ «Γυναίκες χωρίς Σύνορα».

Η διάλεξη αυτή έφερε σε επαφή τα παιδιά με το ζήτημα των έμφυλων ταυτοτήτων και των στερεοτύπων που συνοδεύουν τις γυναίκες ακόμη και στην εποχή μας, ταυτόχρονα όμως ανέδειξαν την αξία του εθελοντισμού και τη συμβολή του στην προστασία των γυναικείων – και κατ΄επέκταση των ανθρωπίνων- δικαιωμάτων.

«Η συνάντηση με τα παιδιά του Έμπωνα ήταν μία εκπληκτική εμπειρία με δεδομένο ότι δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια ενημέρωση.

Με την ιδιότητα του μέλους της περιφερειακής επιτροπής ισότητας αλλά και ως πρόεδρος της οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και να γίνει και ένας πολύ γόνιμος διάλογος μεταξύ των παιδιών, των διδασκόντων και εμού αλλά και γονέων που παραβρέθηκαν» δήλωσε χτες η κα Γιασιράνη.

Μάλιστα όπως είπε φεύγοντας τα παιδιά ενθουσιασμένα της ζήτησαν να τους ενημερώσει με ποιους τρόπους μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε θέματα ενημέρωσης και αντιμετώπισης θεμάτων βίας στις γυναίκες, ώστε να διαδοθεί η ισοτιμία ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Με αφορμή την εκδήλωση στον Έμπωνα, η κα Γιασιράνη αναφέρθηκε και στον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργεί στο νησί μας και ο οποίος με έγγραφο της γενικής γραμματείας ισότητας από πέρσι φιλοξενεί ή δύναται να φιλοξενεί και γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες με τα παιδιά τους. Μάλιστα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πέντε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

Απαντώντας σε ερώτηση η κα Γιασιράνη έκανε γνωστό ότι ο ξενώνας σήμερα είναι γεμάτος. «Η καθημερινότητα δείχνει ότι τα θύματα εξακολουθούν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Ο ξενώνας αυτή τη στιγμή είναι πλήρης. Υπάρχει μόνο δωμάτιο ασφαλείας για περίπτωση ανάγκης» δήλωσε.

Μάλιστα τόνισε ότι μία από τις παραμέτρους που προκαλεί την εκδήλωση βίας στις γυναίκες είναι η απώλεια των θέσεων εργασίας στους άνδρες. «Αυτό τους κάνει να χάνουν τον κυρίαρχο ρόλο μέσα στην οικογένεια ή τη σχέση τους και μη έχοντας που αλλού να ξεσπάσουν συνήθως ξεσπούν στο οικείο περιβάλλον» όπως είπε.

Συναντήσεις στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα η κα Γιασιράνη θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συσκέψεις που αφορούν διάφορα προγράμματα.
«θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στο υπουργείο ανάπτυξης για τα προγράμματα Ελλάδα-Κύπρος που βαίνουν πλέον στην τελική τους έγκριση καθώς και η ενημερωτική σύσκεψη σχετικά με τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος interreg med για να ενημερωθούμε πως θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας και με ποια εταιρικά σχήματα» είπε χτες η κα Γιασιράνη και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «εμείς έχουμε καταθέσει 18 προτάσεις στην πρώτη πρόσκληση Ελλάδα-Κύπρος.

Όλες οι προτάσεις μας είναι μέσα στις προτάσεις που αξιολογούνται. Στο σύνολό τους όλες οι προτάσεις είναι 190. Σε αυτές τις προτάσεις είμαστε επικεφαλείς εταίροι και σε άλλες συμμετέχουμε ως απλοί εταίροι, ενώ αναμένουμε μαζί με όλους τις τελικές εγκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ως δικαιούχος του προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος έχει εκπροσώπηση στην επιτροπή παρακολούθησης που είναι το κορυφαίο όργανο που εγκρίνει τις όποιες προτάσεις πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και το μέλος που συμμετέχει είναι η κα Γιασιράνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Μαρτίου, όμως θα υπάρξει και περίοδος ενστάσεων.
Όσο για τη δεύτερη πρόσκληση αυτή θα ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern