Το κινητό τηλέφωνο και η ακτινοβολία βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος

Το κινητό τηλέφωνο και η ακτινοβολία  βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος

Το κινητό τηλέφωνο και η ακτινοβολία βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 297 ΦΟΡΕΣ

To Kέντρο Γονιμότητας Κρήτης με την 25ετή εμπειρία του πάνω στα θέματα της υπογονιμότητας θέλει να ενημερώσει τον κόσμο για το πώς οι καθημερινες μας συνήθειες επηρεάζουν την γονιμότητα.

To πρόβλημα της υπογονιμότητας έχει πλέον πάρει παγκοσμίως μεγάλες διαστάσεις. 32% μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων στο σπέρμα παρατηρείται την τελευταία δεκαετία.

Yπολογίζεται ότι ένας στους πέντε νεαρούς άνδρες ηλικίας 18-25 ετών παράγει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και μόνο το 5-15% αυτών θεωρούνται φυσιολογικά με βάση την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ελλάδα, που επίσης παρουσιάζει αύξηση στην υπογονιμότητα , κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, με το 17% των ζευγαριών να αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

Η μεγάλη αύξηση στην υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια συμπίπτει χρονικά με την αντίστοιχη αύξηση της έκθεσης του πληθυσμού σε τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα tablet και laptop, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α. και η σύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται πλέον από αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα.

Η θερμότητα και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπονται από ένα κινητό τηλέφωνο εκτιμάται ότι βλάπτουν το σπέρμα ενός άντρα.

Επιστήμονες, μελέτησαν την συμπεριφορά και το σπέρμα 106 αντρών επί ένα χρόνο και η έρευνα απέδειξε πως η χρήση κινητού και η ποιότητα του σπέρματος σχετίζονται.

Εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το κινητό για πάνω από δύο ώρες την ημέρα εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα με την γονιμότητά τους, εξαιτίας της ποιότητας του σπέρματος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 47% των ανδρών που συνηθίζουν να κρατούν το κινητό τους πολύ κοντά στο σώμα τους (σε απόσταση μικρότερη από 50 εκ.) έχουν χαμηλά επίπεδα σπέρματος, τα οποία δεν επιτρέπουν τη σύλληψη. Το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό είναι 11%.

Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι άνδρες που προσπαθούν να κάνουν παιδί πρέπει να βγάλουν το κινητό από την τσέπη τους και να κλείνουν τις συσκευές τους όσο αυτές φορτίζουν ή τουλάχιστον να τις αφήνουν σε απόσταση μεγαλύτερη του μισού μέτρου.

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου