Σημαντικά έργα στα νησιά για  την προστασία του περιβάλλοντος

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ που αφορούν την υλοποίηση παρεμβάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος  εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν υποβληθεί από τις υπηρεσίες της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Αναφερόμενος σε αυτά χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελέστηκε από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΠΝΑΙ προς υποστήριξη των μικρών νησιών που δεν έχουν την τεχνική  δυνατότητα να το πράξουν από μόνα τους.Σύμφωνα με τον ίδιο στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υποβληθεί προς χρηματοδότηση και ο βιολογικός καθαρισμός της Χάλκης.

Αναλυτικά στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Τις μέρες που πέρασαν ολοκληρώθηκε μία διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης έργων στον τομέα του περιβάλλοντος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 στο κομμάτι που χρηματοδοτείται από το ταμείο συνοχής για τις υποδομές στο περιβάλλον.

Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κενό στα νησιά μας το οποίο έχει να κάνει με τη διαχείριση των λυμάτων. είχαμε εγκαίρως το Σεπτέμβριο του 2016 ανοίξει την πρόσκληση δίνοντας τέσσερις μήνες περιθώριο στους δικαιούχους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τα έργα είναι πέντε συνολικού προϋπολογισμού 37 εκ ευρώ. το ένα στη Σίφνο  ο οικισμός Απολλωνίας και Αρτεμώνα δίκτυα και εγκαταστάσεις βιολογικού 9, 25 εκ ευρώ στη Σαντορίνη η επέκταση και βελτίωση του βιολογικού των Φυρών 3,5 εκ ευρώ, στην Κέα δίκτυα και βιολογικός 6,4 εκ ευρώ στη Σύμη ο Γυαλός δίκτυα και μονάδα επεξεργασίας 3,9 εκ ευρώ και το μεγαλύτερο έργο είναι στην

Κω και συγκεκριμένα στην Κέφαλο και Αντιμάχεια δίκτυα μήκους 50 χλμ με τη μονάδα επεξεργασίας 13,6 εκ ευρώ. σε αυτό συμμετέχει και η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης της Κω με άλλα 2,8 εκ ευρώ.
Τα τρία από τα πέντε έργα τα υπέβαλε η ίδια η περιφέρεια για λογαριασμό των νησιών που τα είχαν ανάγκη. Πρόκειται για το έργο της Σύμης της Κέας και της Σίφνου.

Αυτή η υποστελεχωμένη περιφέρεια είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει αυτή την ειδική ρύθμιση να καλύπτει τεχνικά τους δήμους που δεν έχουν την τεχνική επάρκεια και τα μικρά νησιά, και καταφέρνει να μην έχει χάσει μέχρι σήμερα έργο και ούτε ένα ευρώ ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσει ακόμα ο ηρωισμός των υπηρεσιακών μας παραγόντων και των συνεργατών μας.  

Στο επόμενο διάστημα σε αυτή τη θεματική ενότητα το επόμενο έργο για το οποίο υπάρχει στοίχημα και το οποίο θα δρομολογηθεί μέσα στο 2017 είναι ο βιολογικός της Χάλκης. Το δουλεύουμε και ολοκληρώνουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να το προχωρήσουμε».