Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε όλη την Δωδεκάνησο

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε όλη την Δωδεκάνησο

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε όλη την Δωδεκάνησο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή μας σήμερα, γεγονός που έχει θέσει σε επιφυλακή τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ θα πρέπει όλοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις!

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σήμερα Τρίτη 15-8-2017, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται πολίτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Ενημερώνουμε επίσης, ότι έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31 Οκτωβρίου 2017) και από ώρα 21.00 έως 06.00, ισχύει το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στους δασικούς δρόμους των νήσων Ρόδου, Καρπάθου και Κω, που προσδιορίζονται στη σχετική Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου τις ημέρες με επικινδυνότητα (4) και άνω».

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο και οι νόμοι σχετικά με τη τήρηση συγκεκριμένων κανόνων δασοπροστασίας είναι συγκεκριμένοι και αυστηροί. Έτσι απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και σε ιδιόκτητους οικοπεδικούς χώρους, ενώ οι παραβάτες διώκονται και ποινικά. Σε περίπτωση που έχουμε συλλέξει ξερά χόρτα ή σκουπίδια, αυτά είτε τα θάβουμε για να μετατραπούν σε λίπασμα είτε τα απομακρύνουμε στη χωματερή.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους χρειάζεται τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.ά.), διότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την βοήθεια πολλών άλλων φορέων και εθελοντικών ομάδων θα πράξει το καθήκον της οποτεδήποτε κληθεί, όμως είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων στον διαρκή και καθημερινό αγώνα.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Όταν οδηγείτε στο δάσος

  • Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημα σας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Να έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων ή μηχανημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Αν είστε αγρότης, μελισσοκόμος επαγγελματίας

  • Μην καίτε τα υπολείμματα καλλιεργειών σας
  • Μην ανάβετε το καμίνι σας
  • Μην καπνίζετε τις μέλισσες χωρίς έγγραφη άδεια της Πυροσβεστικής από την 1/5 έως 31/10

Όταν αντιληφθείτε πυρκαγιά:

  • Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199
  • Δώστε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έτσι ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν γρήγορα
  • Αναφέρατε επίσης τους τρόπου πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε πληροφορία που θα σας ζητηθεί
  • Προσπαθήστε παράλληλα να σβήσετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κομμάτι κλαδί δένδρου ή φορητά μέσα πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες) αν υπάρχουν εκεί κοντά σας μέχρι αφίξεως των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πως θα προφυλάξετε το σπίτι σας από δασική πυρκαγιά

  • Κλαδέψτε τα δέντρα σε ύψος μέχρι 2 μέτρα και έτσι ώστε να μην αγγίζουν το σπίτι
  • Καθαρίστε αυλή, στέγη, υδρορροές από φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες
  • Απομακρύνετε τα εύφλεκτα υλικά ή απομονώστε τα κατάλληλα
  • Φροντίστε να έχετε στην αυλή παροχή νερού με σωλήμα ποτίσματος ικανού μήκους ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους
  • Προμηθευτείτε δύο τουλάχιστον πυροσβεστήρες

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

  • Αν είναι κατασκευασμένο από μπετόν ή τούβλα, παραμείνετε σε αυτό εκτός αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής
  • Απομακρύνετε τα εύφλεκτα υλικά, απλώστε τους σωλήνες ποτίσματος και διαβρέξτε την πλευρά του σπιτιού και της αυλής που βρίσκεται στην πορεία της πυρκαγιάς
  • Γεμίστε με νερό διαφόρων ειδών δοχεία σε περίπτωση ανάγκης
  • Κλείστε όλα τα εξωτερικά ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα), μαζέψτε τέντες και τις κουρτίνες και κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες
  • Καλύψτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην εισέλθει ο καπνός στο σπίτι και καλύψτε το πρόσωπο σας με κάποιο ύφασμα
  • Διατηρήστε ανοικτή την πρόσβαση στα Πυροσβεστικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου