Οι πασχαλίτσες τρώνε την “βαμβακάδα” από τους ιβίσκους

Οι πασχαλίτσες τρώνε την “βαμβακάδα” από τους ιβίσκους

Οι πασχαλίτσες τρώνε την “βαμβακάδα” από τους ιβίσκους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1060 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι επιστήμονες από τα αποτελέσματα

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν, κατά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Ρόδου, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση της αρρώστιας που προσέλαβε τον Ιβίσκο της Ρόδου, της αποκαλούμενης «βαμβακάδας», για τα γρήγορα αποτελέσματα της βιολογικής καταπολέμησής της που έγινε με διακόσιες χιλιάδες πασχαλίτσες!

Χθες το πρωί, λοιπόν, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της βαμβακάδας του Ιβίσκου και έγινε η πρώτη αξιολόγηση, από τους γεωπόνους του Δήμου και τους εντομολόγους που έφερε ο Δήμος ειδικά γι’ αυτό. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Γεραβέλης και Σκεντερίδης.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Λίτσα Κρεμαστινού, είπε, καταρχήν, ότι χθες ολοκληρώθηκε αυτό το πρόγραμμα της βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου που έχει έρθει από την Ασία και έχει προσβάλει τον Ιβίσκο και άλλα φυτά και δένδρα της Ρόδου. Μάλιστα, όπως είπε, από το 2014 έχει εμφανιστεί ένα έντομο που είναι πολύ μικρό, το οποίο εισχωρεί στο βάθος του φυτού, εκεί που βγαίνουν τα φύλλα του Ιβίσκου και βγάζει μία ουσία, που είναι τα αβγά, και κοινώς λέγεται βαμβακάδα.

Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούσαν οι γεωπόνοι του Δήμου να το καταπολεμήσουν με φάρμακα μη βιολογικά, δηλαδή με χημικά, αλλά η κατάσταση χειροτέρευε αφού τα φάρμακα αυτά δεν το έπιαναν. Εκτός αυτού, με τα χημικά φάρμακα, σκότωσαν και την πασχαλίτσα, δηλαδή αυτό το έντομο που φέρνουν τώρα, και είχε ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλοί Ιβίσκοι να ξεραίνονται γιατί προσπάθησαν και τα ίδια τα φυτά να αμυνθούν στον εισβολέα αλλά δεν τα κατάφεραν και έτσι η εικόνα που βλέπουμε σε όλη τη Ρόδο με τους Ιβίσκους είναι αποκαρδιωτική.

Ο Δήμος, λοιπόν, ως γνωστόν, έφερε 200 χιλιάδες πασχαλίτσες, κάτι που θεωρήθηκε πρωτοποριακό και πανελλαδικά, και ένας πρώτος απολογισμός των αποτελεσμάτων που υπήρξαν έγινε στη χθεσινή συνάντηση. Σύμφωνα μ’ αυτόν λοιπόν, οι εντομολόγοι και οι γεωπόνοι του Δήμου είναι πολύ ευχαριστημένοι καθώς δεν περίμεναν τόσο γρήγορη αντιμετώπιση.

Μέσα σε είκοσι ημέρες, βγήκαν οι προνύμφες της πασχαλίτσας και ήδη έχουν αρχίσει να καθαρίζουν οι Ιβίσκοι. Άρα, αρχίζει και έχει αποτέλεσμα η βιολογική καταπολέμηση και οι επιστήμονες είπαν ότι πρέπει αυτή να διαδοθεί και σε άλλα φυτά και τους γεωργούς για να σωθούμε από τα φυτοφάρμακα και τα χημικά.

Σε δεύτερη φάση, το Μάρτιο θα γίνει μία επανάληψη της δόσης, με ελάχιστο κόστος αφού αυτή τη φορά πρόκειται για μία μικρή μελέτη. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του προγράμματος αυτού ανήλθε στα 75 χιλιάδες ευρώ ενώ η δεύτερη δόση θα είναι της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ, και αυτή θα γίνει εφόσον χρειαστεί.

Στα σχέδια του Δήμου είναι το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και στα χωριά αφού αυτό που έγινε τώρα ήταν μόνο για την πόλη της Ρόδου μέχρι την Ιαλυσό και σύμφωνα με το χάρτη που εκπόνησαν οι γεωπόνοι υπάρχουν 390 σημεία στην περιοχή αυτή που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια, τα οποία μάλιστα τα επισκέφθηκαν ένα προς ένα οι επιστήμονες και απελευθέρωσαν την πασχαλίτσα.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος απευθύνει έκκληση επειδή τώρα έχει γίνει η εκκόλαψη της πασχαλίτσας και μοιάζει με το πρώτο έντομο, οι πολίτες δεν πρέπει να ψεκάζουν με φάρμακα χημικά στους κήπους τους και, μάλιστα, ο Δήμος, από εδώ και πέρα, τα φάρμακα που θα χρησιμοποιεί θα είναι μόνο βιολογικά.

Διαβάστε ακόμη

Σε 7 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλες της ΔΕΥΑΡ προς την περιφέρεια!

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί