Βρέθηκε λύση για τα 13 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

Βρέθηκε λύση για τα 13  ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

Βρέθηκε λύση για τα 13 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 481 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γραμματέας της ν.ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Ευχάριστα νέα τόσο για το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ όσο και με τα κενά σε σχολεία της περιοχής μας, είχε ν’ ανακοινώσει χθες στους εκπροσώπους της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ο Γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Αποστολίδης.

Όπως είχαν εξαγγείλει τις προηγούμενες ημέρες, μέλη της Διοίκησης της Α’ ΕΛΜΕΔ, χθες το μεσημέρι, μετέβησαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα στα ΕΠΑΛ και γενικά στα σχολεία του νομού. Εκεί, τους δέχθηκε ο Γραμματέας ο οποίος και τους ανακοίνωσε τις θετικές εξελίξεις-οι οποίες είχαν γίνει γνωστές λίγο νωρίτερα με σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη. Σημειώνεται ότι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Ξάφης και τα μέλη της Διοίκησης κ.κ. Κώστας Ρακόπουλος και Δημήτρης Κλαδογένης.

Ο κ. Αποστολίδης ξεκίνησε λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του είναι πάντα ανοιχτοί σε κάθε μορφή διαλόγου και συναντήσεων για το οποιοδήποτε ζήτημα μας απασχολεί. Όλοι σ’ αυτό τον τόπο κατοικούμε και όλοι μαζί θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματά του».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ θύμισε ότι πρόκειται για τα ζητήματα που αφορούν στα ΕΠΑΛ, που ήταν και το κύριο θέμα της συνάντησης, όπως και στα κενά.
«Έχω πολύ καλά νέα να σας ανακοινώσω», τους πρόλαβε ο κ. Αποστολίδης, και είπε ότι, όπως τον ενημέρωσαν οι βουλευτές, τα δεκατρία Τμήματα των ΕΠΑΛ στην περιοχή μας τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα για να εγκριθούν, εγκρίθηκαν χθες και επίσης χθες το βράδυ, το αργότερο σήμερα το πρωί, αναμενόταν και η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο, και έκανε λόγο για μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

«Από την πρώτη στιγμή, και ο ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου και οι βουλευτές και ο Υπουργός, ήταν μαζί σ’ αυτό το αίτημα. Είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί», τόνισε ο Γραμματέας της ν.ε. Παράλληλα, σημείωσε ότι, ότι στα πλαίσια ακριβώς της εφαρμογής της νησιωτικότητας, φέτος είχαμε την έγκριση 134 ολιγομελών τμημάτων στην περιοχή μας. Και στη δεύτερη φάση η οποία εκκρεμούσε εγκρίθηκαν και τα υπόλοιπα 13, οπότε πλέον είμαστε σε απόλυτη έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στην περιοχή μας.

Και δήλωσε, στη συνέχεια:
«Νομίζω ότι είναι κάτι που είναι πολύ θετική εξέλιξη, κάθε μαθητής θα πρέπει να μπορεί να εκπαιδευτεί στο σχολείο του υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, γι’ αυτό παλεύουμε καθημερινά. Όπως είδατε, είχαμε κάνει και ένα πολύ μεγάλο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σήμερα ανακοινώνονται επιπλέον 1600 προσλήψεις αναπληρωτών οι οποίες θα καλύψουν και τα υπολειπόμενα κενά στην περιοχή μας. Έχουν καλυφθεί σχεδόν όλα τα κενά, άρα μπορούμε να μιλάμε για μία ολοκληρωμένη σχολική χρονιά την οποία θα περάσουμε. Είναι νομίζω κάτι το οποίο δείχνει βήματα προς τα μπροστά και θα πρέπει να μας αφήσει ικανοποιημένους».

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, ο κ. Μαρίνος είπε ότι μόλις πληροφορήθηκαν από τον κ. Αποστολίδη αυτή την εξέλιξη η οποία αφορά στα ΕΠΑΛ και περιμένουν να δουν την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να πουν ότι πραγματικά έχει γίνει κάτι και να ηρεμήσουν και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ήθελαν να φύγουν εκτός Ρόδου, όπως είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε, στη συνέχεια:

«Όλος αυτός ο θόρυβος ο οποίος δημιουργήθηκε, και όχι μόνο από την ΟΛΜΕ, αλλά και από απλούς γονείς ή από μαθητές, ήταν δικαιολογημένος γιατί δεν είναι δυνατόν να σου λέει κάποια στιγμή, ενώ εσύ σπουδάζεις εδώ, “φύγε από ‘δω και πήγαινε στην Αθήνα”, αν είσαι διακοσμητής ή αν είσαι τεχνικός δικτύων πήγαινε στην Κω. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο έγινε, ήταν δικαιολογημένο».

Είπε, ακόμη, ότι οι ίδιοι ως Συνδικάτο, όπως έκαναν στο παρελθόν σε επίσης δύσκολες καταστάσεις για τους εκπαιδευτικούς, συνεχίσουν να προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο και με όλα τα μέσα, ώστε να μπορεί το εκπαιδευτικό αγαθό να είναι προσβάσιμο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές.

Το δεύτερο που θέλησε να πει είναι ότι η επίσκεψή τους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και η συνάντησή τους με τον Γραμματέα είναι συνέχεια άλλων ενεργειών που έγιναν και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όπου και αυτή τάχθηκε ως αντιπολίτευση υπέρ του Συνδικάτου, καθώς και άλλων πολιτικών δυνάμεων και κόσμου στην περιοχή μας.

Ο κ. Μαρίνος, δεν παρέλειψε, επίσης, να εκφράσει την ικανοποίησή του για τα όσα τους ανακοινώθηκαν.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρακόπουλος είπε ότι πιστοποιείται για άλλη μία φορά ότι όταν κινητοποιείται ο κλάδος με δίκαια αιτήματα είναι πολύ δύσκολο μία κυβέρνηση να μην τα δεχθεί και ευχήθηκε να ισχύουν όσα τους ανακοίνωσε ο κ. Μαρίνος.

Τέλος, χθες, έγινε γνωστό ότι, στην προχθεσινή γενική συνέλευση των Προέδρων στην Αθήνα, η ΟΛΜΕ πήρε απόφαση στις 13 Οκτωβρίου να διοργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας και πορείες του Συνδικάτου για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων.

Ο κ. Γάκης
Ανακοίνωση εξέδωσε, χθες, για το θέμα των ΕΠΑΛ ο κ. Γάκης ο οποίος δήλωσε: «Η λειτουργία των ΕΠΑΛ στη Δωδεκάνησο με όλες τις ειδικότητες που ζητήθηκαν και η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς, καταδεικνύει τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εκπαίδευση στη νησιωτική χώρα».

Στην ανακοίνωσή του, στην οποία υπάρχουν και αιχμές για μερίδα των συνδικαλιστών, ο βουλευτής αναφέρει τα παρακάτω:
Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και εποικοδομητική συνεργασία του προέδρου της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής Δημήτρη Γάκη με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη, θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με τις ειδικότητες που ζητήθηκαν στα ΕΠΑΛ της Δωδεκανήσου.

Μετά τη σχετική ενημέρωση που είχε για το θέμα από τον υφυπουργό Παιδείας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προτάσεις μας και να λειτουργήσει όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ στη Δωδεκάνησο με σύγχρονες ειδικότητες και η έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικούς όλων των Σχολείων στο νομό μας, που ολοκληρώνεται άμεσα, αποτελούν πράξεις ευθύνης και προοπτικής για την εκπαίδευση στη νησιωτική χώρα.

Ταυτόχρονα, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους ότι η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν πολιτική για την Παιδεία, ο καθένας σύμφωνα με το δικό του θεσμικό ρόλο, με παραγωγικό, τεκμηριωμένο, αναπτυξιακό και ανταποδοτικό για την κοινωνία τρόπο.

Η απόφαση να λειτουργήσουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο τα ΕΠΑΛ στη Δωδεκάνησο και η συνεπής μας στάση απέναντι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους, βάζει στο περιθώριο τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες μερίδας ντόπιων συνδικαλιστών, που μοναδικός τους στόχος είναι η συκοφάντηση της πολιτικής της κυβέρνησης και η υποβάθμιση της ουσίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η επαγγελματική εκπαίδευση στη νησιωτική χώρα αποτελεί παράγοντα κοινωνικής συνοχής και προόδου και η λειτουργία τμημάτων/ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της Δωδεκανήσου, μετά από διάλογο και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας και τις προτάσεις των τοπικών εκπαιδευτικών κοινοτήτων, συμβάλλει έμπρακτα στην προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίσουμε με νέες πρωτοβουλίες το διάλογο για την Παιδεία στη νησιωτική χώρα, θέτοντας σαν προϋπόθεση τη δημιουργία ενός συνολικού - ολοκληρωμένου σχεδίου για την γενική και τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση στις νησιωτικές περιφέρειες που οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern