Πλούσιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο 4ο Λύκειο Ρόδου

Πλούσιες δράσεις ενημέρωσης  και ευαισθητοποίησης στο 4ο Λύκειο Ρόδου

Πλούσιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο 4ο Λύκειο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 424 ΦΟΡΕΣ

Ασκήσεις ετοιμότητας σε σενάρια καταστροφής υλοποίησαν οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 6 έως τις 11 Οκτωβρίου 2017 από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με πρόεδρο τον κ. Εμμανουήλ Πικουλή, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών Κρίσεων» του τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, με πρόεδρο τον κ. Ευθύμιο Λέκκα και τοπικούς φορείς, όπως ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ομάδα 22 μαθητών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου συμμετείχε εθελοντικά στις ασκήσεις ετοιμότητας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Πλήθος εθελοντών από διάφορες ομάδες και από τα Σώματα Ασφαλείας υλοποίησαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια καταστροφής: ένα σεισμό στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, την υποψία τρομοκρατικής επίθεσης σε πλοίο και στο αεροδρόμιο, καθώς και μία πυρκαγιά στην κοιλάδα των Πεταλούδων.

Οι μαθητές του σχολείου βοήθησαν τους 140 φοιτητές του διεπιστημονικού μεταπτυχιακού της Ιατρικής να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και ετοιμότητα στη διαχείριση μιας καταστροφής.

Οι ίδιοι οι μαθητές έμαθαν βιωματικά την αξία της προετοιμασίας, της ετοιμότητας, αλλά και της ψυχραιμίας σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
Η κατάλληλη τεχνογνωσία και οι σωστοί χειρισμοί είναι σωτήριοι σε κάθε διαχείριση κρίσης και φυσικής καταστροφής.

Οι μαθητές με ενθουσιασμό ανανέωσαν το ραντεβού της συμμετοχής τους για την επόμενη χρονιά, που θα επαναληφθούν το συνέδριο και οι ασκήσεις.
Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 η Β΄ τάξη του σχολείου μας οργάνωσε ενημερωτική συζήτηση με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Ομιλητής ήταν ο κ. Οράτιος Μουρατίδης, επιθεωρητής-σύμβουλος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας με ειδικότητα στα τρόφιμα.

Ο κ. Μουρατίδης, με μακρά επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων ως διευθυντής παραγωγής και στον ξενοδοχειακό κλάδο ως επιθεωρητής και σύμβουλος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, μίλησε στους μαθητές για πολλά θέματα που αφορούν στις μικροβιακές μολύνσεις, στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων καθώς και σύγχρονα επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με πλήθος ερωτημάτων από τους μαθητές.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας καθαρισμού των ακτών, το 4ο ΓΕΛ Ρόδου σε συνεργασία με την HELMEPA-Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, πήρε μέρος στη δράση καθαρισμού των ακτών, καθαρίζοντας την παραλία από το Ενυδρείο προς την Ψαροπούλα. Στη δράση αυτή έλαβαν μέρος 21 μαθητές του Α1 τμήματος του σχολείου.

Κατά τον καθαρισμό της ακτής συγκεντρώθηκαν 6 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με 4.992 μικροαπορρίμματα (3.428 αποτσίγαρα, πακέτα τσιγάρων, κομμάτια χαρτιών, 390 κομμάτια πλαστικών και φελιζόλ, 194 πλαστικά καπάκια, 184 καλαμάκια, 53 πλαστικά ποτήρια, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, άλλα υλικά συσκευασιών, κουτάκια αναψυκτικών).

Τα αποτελέσματα της δράσης θα αποσταλούν στην HELMEPA, για περαιτέρω επεξεργασία και προβολή, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών σχετικά με την ανάγκη προστασίας των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης επισκεφτήκαμε και το ενυδρείο της πόλης μας.

Οι υπεύθυνοι ευχαριστούν τον κ. Αγγουρά Στέργο και την εταιρεία Expert Clean για την ευγενική του χορηγία προς το σχολείο σε σακούλες απορριμμάτων και γάντια μιας χρήσεως.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern