Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση» ανεβαίνει σε Ρόδο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω

Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση» ανεβαίνει σε Ρόδο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω

Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση» ανεβαίνει σε Ρόδο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 127 ΦΟΡΕΣ

Τους ηθοποιούς Ελένη Στεργίου και Κωνσταντίνο Μάρκελλο, ιδρυτές της θεατρικής ομάδας «This Famous Tiny Circus theater group», δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Κάλλιστος Διακογεωργίου.

Η δύο ηθοποιοί βρίσκονται στη Ρόδο, όπου αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, θα ανεβάσουν, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η παρέλαση», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των ιδίων.

Την Ελένη Στεργίου και τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο, συνόδευε η ηθοποιός Βάσω Αγγελάκου, την οποία ευχαρίστησαν για την φιλοξενία της παράστασης στο Θέατρο του Θεατρικού Εργαστηρίου «Μάνος Κατράκης», επί της οδού Διαγoριδών 413, στο Μόντε Σμιθ.

Το έργο, αποτελεί συμπαραγωγή του «This Famous Tiny Circus theater group» και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Έπειτα από ένα επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β΄ σκηνή και μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, συνεχίζει την περιοδεία του και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο κ. Διακογεωργίου ευχαρίστησε τους δύο ηθοποιούς που συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους, εκτός από την Ρόδο, και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, την Πάτμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω.

Λίγα λόγια για το έργο
Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση.

Κι ενώ μέσα στο δωμάτιο η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει-μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους.

Η Λούλα Αναγνωστάκη η κορυφαία Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας και από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές των ελληνικών γραμμάτων, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Οκτωβρίου 2017, συντονισμένη στο πνεύμα της ανθρωποκεντρικής γραφής του αδελφού της, ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη και πατώντας πάνω σε κοινά προσωπικά τους βιώματα έγραψε την Παρέλαση ως μια Αλληγορία της Ήττας.

Μια αλληγορία που ξεκινάει από το ατομικό για να μιλήσει για το συλλογικό, που βάζει στο μικροσκόπιο τον Ιδιωτικό αποκαλύπτοντας επώδυνες πτυχές του Δημόσιου βίου μας. Το έργο και οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο ήρωές του στον πυρήνα τους περικλείουν όλα τα τραύματα, τις ματαιώσεις και τις απογοητεύσεις που φέρουμε ως κοινωνία από τον εμφύλιο κι έπειτα, με κοινό παρονομαστή την έμφυτη τάση του ανθρώπου για απόκτηση δύναμης και εξουσίας.

Η παράσταση επιχείρησε να τονίσει αυτήν την πτυχή οικοδομώντας ένα απομονωμένο και χωρίς δυνατότητα διαφυγής δωμάτιο-μικρογραφία του έξω κόσμου μέσα στο οποίο παίζεται ένα πολύ σκληρό, βίαιο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα σε δυο έφηβα αδέλφια.

Απομονωμένοι από τον έξω κόσμο ο Άρης και η Ζωή, τόσο αυθύπαρκτοι κι αυτόνομοι, την ίδια στιγμή γίνονται και ομολογητές του. Συμβολικά τον καθρεφτίζουν καθώς τον αναζητούν, τον συναντούν και τέλος μετατρέπονται σε θύματά του.

Μέσα από αυτήν την συνθήκη η Λούλα Αναγνωστάκη και η παράσταση των This Famous Tiny Circus theater group αντιμετωπίζουν το κυρίαρχο ζήτημα του έργου -που είναι και ζήτημα κάθε έργου της συγγραφέως: Πώς το ατομικό διασταυρώνεται με το συλλογικό; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο Ιδιωτικό και το Δημόσιο, πώς το ένα εμπεριέχει κι εμπεριέχεται στο άλλο, με ποιόν τρόπο το επηρεάζει και ποιός ο αντίκτυπος αυτής της συνδιαλλαγής σε κοινωνικό επίπεδο μέσα σε ένα καθεστώς μετατραυματικής κοινής εμπειρίας;

Παίζουν: Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος & Ελένη Στεργίου
Σύμβουλος στην Δραματουργία: Βασιλική Δεμερτζή
Σχεδιασμός Σκηνικού Χώρου: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη & Μπάμπης Καμπανόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Μίξη Ήχου-Mastering: Πάνος Τσεκούρας
Κατασκευή Σκηνικών: Μπάμπης Καμπανόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Παραγωγή:
THIS FAMOUS TINY CIRCUS theater group, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ώρα Έναρξης: 21:00
Διάρκεια Παράστασης: 60’

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών