Κοντεύει να υπερχειλίσει το Φράγμα του Γαδουρά!

Κοντεύει να υπερχειλίσει το Φράγμα του Γαδουρά!

Κοντεύει να υπερχειλίσει το Φράγμα του Γαδουρά!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1880 ΦΟΡΕΣ

Θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Σχεδόν γεμάτο με νερό είναι το φράγμα Γαδουρά, καθώς οι τελευταίες βροχές που έπεσαν στο νησί, συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται λίγο πριν την υπερχείλιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, και τα οποία αποτυπώθηκαν την Κυριακή, η στάθμη του φράγματος έφτασε τα 115 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας και απομένουν ακόμα περίπου 2,5 μέτρα μέχρι την υπερχείλιση που θα επιτευχθεί στα 117,5 μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι βροχές συνεχιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα τότε η υπερχείλιση θα γίνει ίσως ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να αποφεύγεται η σπατάλη του νερού.
«Βασική μας μέριμνα είναι η υδροοικονομία και κυρίως η πλήρωση του φράγματος Γαδουρά, δηλαδή να έχει νερό. Με τις πρώτες βροχοπτώσεις που έγιναν στο νησί της Ρόδου η στάθμη του έφτασε στα 115 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας και χρειάζονται περίπου 2,5 μέτρα για την πλήρη υπερχείλισή του.

Είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε αν υπάρξει ισχυρή βροχή το μεγαλύτερο μέρος αυτό που γίνεται δηλαδή ορμητικό νερό σε χειμάρρους και σε ρυάκια, να καταλήγει μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος.

Μακάρι να έχουμε και άλλες δυνατές βροχές το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέσα στο Νοέμβριο και ειδικά την περιοχή που μας ενδιαφέρει ώστε να έχουμε καλή απόδοση στο φράγμα για να δοθούν λύσεις για την ύδρευση του νησιού της Ρόδου.


Μπαίνοντας όμως στο χειμώνα δε σημαίνει ότι είναι επιτρεπτή η σπατάλη του πολύτιμου αυτού αγαθού, του νερού. Ας φροντίσουμε όλοι γιατί όσο μεγαλύτερη οικονομία κάνουμε στο νερό τόσο περισσότερο θα έχουμε, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πάντα μεγάλες βροχοπτώσεις ή θα έχουμε ενίσχυση της υδροοικονομίας» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός
Σε ερώτηση για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα Γαδουρά, μία πρόταση της περιφέρειας η οποία όπως είναι γνωστό κατέθεσε αίτημα για τη χρηματοδότηση της απαιτούμενης μελέτης, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε ως εξής: «Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων είναι μία σπουδαία παράμετρος, και δεκαετίες ολόκληρες που οι χρηματοδοτήσεις ήταν ισχυρές δεν τις απορροφούσαμε όσο έπρεπε.

Εμείς σαν περιφέρεια στοχεύουμε στο να εκμεταλλευτούμε οτιδήποτε μπορεί να φέρει χρήματα στον τόπο μας. Ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει.

Κάθε μεγάλο έργο όπως το συγκεκριμένο φράγμα προβλέπει από τις αρχικές φάσεις της κατασκευής του τη δυνατότητα σε μία επόμενη φάση να στηρίξει και ένα υδροηλεκτρικό έργο. Η λειτουργία του είναι απλή και η κινητική δύναμη του νερού μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οι εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν στο σημείο στο οποίο ολοκληρώνεται το φράγμα και υπάρχει η διαφορά ύψους.

Αν προχωρήσουν τα πράγματα θα μπορέσουμε να πάμε και σε μία καθαρή μορφή ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική. Φτάνει να γίνει η μελέτη, να χρηματοδοτηθεί» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.

Την Παρασκευή η σύμβαση
Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε χτες από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, την προσεχή Παρασκευή και ώρα 10:30 πμ, θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Ρόδου και ΔΕΥΑΡ, για την υδροδότηση της πόλεως Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά.

Μετά την κοινοποίηση στην Περιφέρεια της Πράξης 290/2017, του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ελέγχθηκε και εγκρίθηκε η σχετική Προγραμματική Σύμβαση που ψηφίστηκε από τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑ Ρόδου, ο Περιφερειάρχης, απέστειλε χτες επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο και στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, Αλέξανδρο Μανωλάκη, στους οποίους κοινοποιεί την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους καλεί, την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:30 πμ στην Περιφέρεια, προκειμένου να συνυπογράψουν την Προγραμματική Σύμβαση.

Διαβάστε ακόμη

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»