Αγωνιούν οι μισθωτές των καταστημάτων της Νέας Αγοράς

Αγωνιούν οι μισθωτές των  καταστημάτων της Νέας Αγοράς

Αγωνιούν οι μισθωτές των καταστημάτων της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 630 ΦΟΡΕΣ

Με μέλη του διοικητικού συμβουλίου συναντήθηκε χθες ο δήμαρχος

Την αγωνία τους να διασφαλιστεί η παραμονή των πενήντα-εξήντα υγιών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει και δραστηριοποιούνται στη Νέα Αγορά και μετά το 2018, οπότε και λήγουν τα συμβόλαιά τους, εξέφρασαν στο δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του χθες το μεσημέρι, τα μέλη του Διοικητικού Συλλόγου των καταστηματαρχών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών, κ. Γιάννης Κοψιάς, είπε καταρχήν ότι αντικείμενο της συνάντησης με τον Δήμαρχο ήταν να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι με το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς γενικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξέθεσαν στον δήμαρχο τις θέσεις τους οι όποιες έγκεινται στα εξής: Από τη στιγμή που ξεκαθάρισε το τοπίο από πλευράς Δημοτικής Αρχής και από δικής τους πλευράς που ήταν σύμφωνοι στο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση όσο αφορά στους καταστηματάρχες που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και σ’ αυτούς που δεν ήταν, επίσης εφόσον τώρα έχουν μείνει μέσα και δραστηριοποιούνται όλες οι υγιείς επιχειρήσεις, βασικός σκοπός δικός τους είναι να διασφαλίσουν ότι αυτοί θα παραμείνουν μέσα και θα εξακολουθήσουν να έχουν τις επιχειρήσεις τους στη Νέα Αγορά.

Και είπε ο κ. Κοψιάς για το αίτημά τους: «Είμαστε υγιείς επιχειρήσεις, δεν έχουμε δημιουργήσει πρόβλημα με όλες τις Δημοτικές Αρχές που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια-κάποιες βέβαια επιχειρήσεις είναι και πιο νέες-οπότε και εμείς ζητάμε να διασφαλιστούμε, δηλαδή να μείνουμε μέσα στην Αγορά και για τα επόμενα χρόνια».

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο κ. Χατζηδιάκος φέρεται να τους κατέστησε σαφές αυτό που έχει κάνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα, ότι, δηλαδή, ο Δήμος καταρχήν ψάχνει για επενδυτή, κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν, και δεύτερον, στην περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτής μέσα στο 2018 ή και αρχές του 2019 θα προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Οι καταστηματάρχες ζήτησαν από τον Δήμαρχο αν μπορεί να γίνει μία παρέμβαση από πλευράς Δημοτικής Αρχής έτσι ώστε να περάσει με κάποια τροπολογία, μέσω των βουλευτών του Νομού μας κτλ., η διασφάλιση της παραμονής τους στο Μνημείο, κάτι όμως το οποίο δεν γίνεται νομικά.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Κοψιά, ο Δήμαρχος τους είπε ότι συζητάει με το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι το οποίο γνωρίζουν, αφού επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι, ως γνωστόν, να πάει η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς “πακέτο” με τη μαρίνα Μανδρακίου σε ένα διαγωνισμό. Αυτό, όμως, είναι θέμα ΤΑΙΠΕΔ εάν συμφωνήσει δηλαδή να παραχωρήσει τη μαρίνα μαζί με τη Νέα Αγορά. Στόχος, βέβαια, της Δημοτικής Αρχής είναι η ριζική αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης ώστε να γίνει η Νέα Αγορά ξανά ένα στολίδι.

Σ’ αυτό συμφωνούν με τη Δημοτική Αρχή, δηλαδή το να δοθεί η μαρίνα μαζί με τη Νέα Αγορά ώστε να συντηρηθεί αν και εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αν θα φτιαχτεί όπως το θέλει όλη η κοινωνία της Ρόδου ή…θα δούμε κάτι άλλο.

Επίσης, ο Δήμαρχος τους είπε ότι συμφωνεί να συζητήσουν η νομική υπηρεσία του Δήμου με τους νομικούς του Συλλόγου για να βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μπορέσουν οι πενήντα αυτές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν την παραμονή τους και μετά το 2018.
Όπως είπε ο κ. Κοψιάς, ο ιδιώτης που θα κερδίσει το διαγωνισμό μπορεί να πει ότι έχει μέσα πενήντα έτοιμες επιχειρήσεις για να δραστηριοποιηθούν.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι τα καταστήματα είναι πάρα πολλά, 164 μαζί με τα γραφεία και αν υπολογιστούν και οι γύρω χώροι φθάνουμε τα 180-185. Έτσι, όταν έρθει ο ιδιώτης και βρει πενήντα-εξήντα επιχειρήσεις που είναι υγιέστατες, είναι ένα πλεονέκτημα για τον ίδιο αλλά και για τη Δημοτική Αρχή που θα δείξει άλλη εικόνα αφού θα πλειστηριάσει τα υπόλοιπα καταστήματα. Ο Δήμαρχος τους είπε ότι θα τους βοηθήσει να βρεθεί η ασφαλιστική δικλείδα ώστε να μπορέσουν να μείνουν μέσα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοψιάς θέλησε να τονίσει, για να μη φανεί και στην κοινωνία της Ρόδου ότι επιτακτικά ζητούν να μείνουν μέσα στη Νέα Αγορά, ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ένα όνομα στην κοινωνία, δεν χρωστάνε και πρέπει να παραμείνουν. Μάλιστα, οι ίδιοι είχαν ζητήσει, αν δεν υπήρχε ο ιδιώτης, να έβαζαν ένα ποσό κάθε χρόνο για να φτιαχτεί κομμάτι-κομμάτι σε βάθος πενταετίας,

Εφόσον, όμως, είναι πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής να δοθεί σε επενδυτή για να φτιαχτεί καλύτερα το κέντρο της πόλης μαζί με τη μαρίνα, είναι σύμφωνοι.
Μία άλλη παράμετρος που έθεσαν, ακόμη, είναι ότι είναι αδύνατον αυτή την εποχή αυτές οι πενήντα-εξήντα επιχειρήσεις να φύγουν από εκεί αφού, καταρχήν, δεν υπάρχουν πουθενά τόσα καταστήματα για να μεταστεγαστούν!

Το δεύτερο είναι οικονομικό θέμα βέβαια αφού στην παρούσα χρονική στιγμή, με την κρίση που υπάρχει, δεν υπάρχουν χρήματα για να μεταστεγαστούν μια και για να το κάνει αυτό μία επιχείρηση απαιτούνται τουλάχιστον 20-30 χιλιάδες ευρώ. Ακόμη, το να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, να βγουν έξω οι καταστηματάρχες, δηλαδή να διαλύσουν το μαγαζί τους και να πετάξουν κάποιες χιλιάδες ευρώ και μετά σε περίπτωση που κερδίσουν τον πλειστηριασμό να ξαναμπούν μέσα και να ξαναπληρώσουν, όπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν γίνεται.

Έτσι, από τη στιγμή που συμφωνούν με τη Δημοτική Αρχή στο θέμα του επενδυτή και εκείνη θέλει να τους στηρίξει, να μπει η προϋπόθεση να παραμείνουν στη Νέα Αγορά οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες είναι όλες ροδίτικες, αλλά και αυτοί που θα μπουν μέσα να προσέξουμε πολύ να είναι επίσης ροδίτικες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Δήμαρχος τους είπε ότι θα βρίσκονται σε επικοινωνία και θα ξανασυζητήσουν άμεσα για να δουν καταρχήν την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας. Εφόσον δοθεί η έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ θα συζητήσουν πάλι, σε άλλο επίπεδο, τι θα γίνει με τους καταστηματάρχες που βρίσκονται μέσα. Βασικό για όλους είναι, βέβαια, να φτιαχτεί το κέντρο της Ρόδου και η Νέα Αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου