Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αρχίπολη

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αρχίπολη

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αρχίπολη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 783 ΦΟΡΕΣ

Πριν μερικές ημέρες, την Πέμπτη 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην μικρή και συμπαθητική τοπική κοινωνία Αρχιπολη της Ροδου μια πολύ όμορφη έκθεση παραδοσιακών κεντημάτων, κοπτικής, ραπτικής, πλεξίματος και αγιογραφίας και που διοργανωτής ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος Αρχιπολεως «Άγιος Μηνάς».

Τα τελευταία τρία χρόνια ο δυναμικός αυτός σύλλογος και υπό την προεδρία του κ. Καραγιάννη Αντώνη συνεχίζει με μια νέα δυναμικότητα το έργο του συλλόγου και έχει πραγματοποιήσει αρκετές αξιόλογες δραστηριότητες όπου και συμμετέχει μεγάλο μέρος του οικισμού κάτι το οποίο είναι προς όφελος όλου του χωριού.

Πρόσφατα παράτησαν την λεγόμενη ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Ρόδου διότι όπως μας εκφραστήκαν μέλη του συλλόγου, η ομοσπονδία αυτή είναι περισσότερο για το θεαθήναι και για πίτες διότι δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι περισσότερο ή κάποιο αξιόλογο έργο με αυτόν τον πρόεδρο που έχουν και ο σύλλογος «Άγιος Μηνάς» δεν έχει καμιά ανάγκη να παραμείνει μέλος τους.

Η “Ροδιακή” παρευρέθηκε πρόσφατα στην Αρχιπολη όπου και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο του συλλόγου ο οποίος μαζί με το Δ.Σ. του συλλόγου, τις γυναίκες μέλη και τη νεολαία του χωριού και σε συνεργασία με την εκκλησία και τους λοιπούς συλλόγους της Αρχιπολεως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κατάφεραν σαν σύλλογος να διατηρήσουν και να αναβαθμίσουν τις τοπικές παραδόσεις και πολιτισμό και να φέρουν κοντά στον σύλλογο και τους κατοίκους της Αρχιπόλεως και που μέχρι τώρα το έχουν καταφέρει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Καραγιάννης Αντώνιος, «Η δύναμη αυτού του συλλόγου θεωρώ ότι απορρέει κυρίως από τα μέλη του αλλά κι από τους περισσότερους κατοίκους του χωριού. Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα η συμμετοχή των κατοίκων σε δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα είναι μεγάλη, γεγονός που μας ωθεί να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.

Το χειμώνα που πέρασε διεξάγονταν με την στήριξη του ΚΕΚ Γεννηματάς, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά, εργαστήρια Αγιογραφίας, Κοπτικής – Ραπτικής και Πλεξίματος.

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων έκλεισε με τη διοργάνωση μίας έκθεσης, την Πέμπτη 29 Μαρτίου, όπου εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους. Η σημαντική προσέλευση του κόσμου, η εθελοντική συνεισφορά των μελών καθ’ όλη την προετοιμασία της εκδήλωσης αλλά και ο ενθουσιασμός των εκπαιδευομένων, μας έδωσε να καταλάβουμε πως οτιδήποτε συλλογικό «χωράει» στην Αρχίπολη.

Πέραν των παραπάνω εργαστήριων, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν συγκροτηθεί και χορευτικά τμήματα υπό την αιγίδα του συλλόγου για όλες τις ηλικίες. Οι μικρότεροι μας χορευτές είναι τεσσάρων ετών ενώ συγκινητική είναι και η συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων με αποτέλεσμα παππούδες, γονείς και εγγόνια να δοκιμάζουν εβδομαδιαία τις χορευτικές τους ικανότητες.

Τα απογεύματα, λοιπόν, στην Αρχίπολη, έγιναν πιο δημιουργικά και ευχάριστα. Γέμισαν γέλια, μουσικές, χρώματα. Το «ζύμωμα» των κατοίκων όλων των ηλικιών, φάνηκε πως τελικά μπορεί να επιφέρει όμορφα πράγματα. Και αυτό είναι που επιδιώκουμε. Μέσα από τις δράσεις μας προσπαθούμε να «παντρέψουμε το παλιό με το νέο».

Μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε ήθη, έθιμα, στοιχεία πολιτισμού και αξίες, κινητοποιώντας παράλληλα για καινοτομίες. Και καθώς κάναμε λόγο για ήθη και έθιμα, θα ήθελα να αναφερθώ και στο πρόγραμμα του συλλόγου για την Μεγάλη Εβδομάδα. Ήδη, από την περασμένη Κυριακή, κατασκευάσαμε με τη βοήθεια μελών σταυρούς από βάγια τους οποίους και μοιράσαμε την Κυριακή των Βαΐων στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, από τις 9.00 π.μ., καλούμε όσους κατοίκους επιθυμούν να βοηθήσουν στην αίθουσα του κυρίου Κήπουλα Αντώνη, προκειμένου να φτιάξουμε παραδοσιακές «αυγούλες» τις οποίες και θα μοιράσουμε το Μεγάλο Σάββατο, στην Ανάσταση.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά τη ακολουθία των Δώδεκα Ευαγγελίων, θα βρισκόμαστε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, προσφέροντας τσάι και νηστίσιμα εδέσματα στους πιστούς που θα παραμείνουν μέχρι τις πρωινές ώρες. Το Μεγάλο Σάββατο, και αφού η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία λάβει τέλος, θα παρατεθεί Δείπνο της Αγάπης στην αίθουσα που βρίσκεται πλησίον του ναού.

Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα, σας περιμένουμε στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, ώστε να χορέψουμε και να παίξουμε παραδοσιακά, παλιά αλλά και νέα γνωστά ομαδικά παιχνίδια. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε άλλο ένα έθιμο, επιστρέφοντας όλοι μαζί στον Ιερό Ναό του χωριού, μεταφέροντας την εικόνα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της περιοχής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες ευχαριστίες σε φορείς και πρόσωπα, που η συμβολή τους είναι σημαντική για την υλοποίηση πολλών δράσεών μας.

Αρχικά, ευχαριστούμε θερμά τα μέλη αλλά και πολλούς κατοίκους του χωριού για την ενεργή συμμετοχή και εθελοντική συνεισφορά τους σε κάθε κάλεσμα μας, τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής για τις ευγενείς προσφορές τους , αλλά και τους κυρίους που αφιλοκερδώς παραχώρησαν ιδιωτικούς τους χώρους προκειμένου να διεξαχθούν εκεί εκδηλώσεις και προγράμματα του συλλόγου δωρεάν. Χωρίς τους τελευταίους, πολλές ιδέες δύσκολα θα έβρισκαν «στέγη».

Ακόμη, ευχαριστούμε την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την άψογη συνεργασία ως προς την επίτευξη των δράσεων για τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχίπολης, το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Α.Ψ.Σ. Εθνικό για τη διοργάνωση παρελθόντων εκδηλώσεων. Τέλος, ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, και την Κοινότητα Αρχίπολης για τη στήριξη που μας παρέχει σε σπουδαία βήματά μας. Να είστε καλά!

Ευχαριστούμε επίσης την εφημερίδα «Ροδιακή» που μας έδωσε τη δυνατότητα να περιγράψουμε μέσω της εφημερίδας τις δραστηριότητες του συλλόγου μας και εύχομαι καλό Πάσχα και μακάρι το φως της Ανάστασης να φωτίζει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας, καθοδηγώντας μας να βλέπουμε μπροστά με ελπίδα και γύρω με αγάπη. Καλή Ανάσταση»!

Γιώργος Νικολής

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών