Ρόδος: Πρέπει να αξιοποιηθεί το σπήλαιο του «Κούμελου»

Ρόδος: Πρέπει να αξιοποιηθεί το σπήλαιο του «Κούμελου»

Ρόδος: Πρέπει να αξιοποιηθεί το σπήλαιο του «Κούμελου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1803 ΦΟΡΕΣ

Τους αγγειοπλάστες του Αρχαγγέλου επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού

Την προστασία και την αξιοποίηση του σπηλαίου «Κούμελο» στον Αρχάγγελο ζήτησε από την υπουργό πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη με αφορμή την παρουσία της υπουργού στη Ρόδο για το αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας.

Η κα Γιασιράνη υπογράμμισε στην ομιλία της ότι το σπήλαιο όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμο αλλά καταστρέφεται, μεταφέροντας σχετικά το αίτημα των κατοίκων για ανάδειξη, στο οποίο η κα Κονιόρδου ανταποκρίθηκε άμεσα, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου της.

«Στο αναπτυξιακό συνέδριο νοτίου Αιγαίου είχα τη δυνατότητα να θέσω στην υπουργό πολιτισμού ένα μείζον θέμα για τον Αρχάγγελο, που άπτεται της αρμοδιότητάς της το οποίο αφορά σε ένα πραγματικά σπάνιο σπήλαιο, που ονομάζεται «Κούμελο»

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται εγκαταλελειμμένο κυριολεκτικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι προσβάσιμο καθώς σε αυτό έχουν μόνο πρόσβαση περιθωριακά άτομα που πηγαίνουν εκεί συχνά, αφού την πόρτα που τοποθετήθηκε πριν από χρόνια από την αρχαιολογική υπηρεσία την έχουν καταστρέψει ενώ έχουν κάνει και τεράστιες ζημιές μέσα στο σπήλαιο» δήλωσε χτες η κα Γιασιράνη και πρόσθεσε: «Το σταλαγμιτικό κομμάτι έχει υποστεί πραγματικά μεγάλες φθορές αλλά οι σταλακτίτες είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ζήτησα από την κα Κονιόρδου αυτήν ακριβώς την παρέμβαση και τη φροντίδα γιατί είναι πάνδημο το αίτημα από τους κατοίκους του Αρχαγγέλου».

Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το θέμα θα λυθεί λέγοντας και τα εξής: «Έχω την προσδοκία ότι θα προχωρήσει αυτό το θέμα καθώς το ίδιο βράδυ η υπουργός επικοινώνησε με την αρμόδια εφορεία σπηλαιολογίας του υπουργείου και τον έφορο και του έθεσε το ζήτημα.
Επίσης ζήτησε από τις τοπικές υπηρεσίες της αρχαιολογίας σε συνεργασία με τους σπηλαιολόγους να προχωρήσουν για να ασφαλιστεί το σπήλαιο και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί, δηλαδή να τοποθετηθεί ο απαραίτητος φωτισμός και να γίνει επισκέψιμο».

Η υπουργός με τους αγγειοπλάστες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός πολιτισμού μετά από δική της επιθυμία επισκέφθηκε το παραδοσιακό αρχαγγελίτικο σπίτι (καμαρικό) ενώ συναντήθηκε και με τους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες του Αρχαγγέλου και είδε από κοντά το έργο τους.
Παρά το σφιχτό πρόγραμμα του συνεδρίου βρήκε λίγο χρόνο και επισκέφθηκε τους αγγειοπλάστες Μιχάλη Ντάκα, Δημήτρη Γιασιράνη και Στέφανο Γιασιράνη που είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία τεχνίτης του είδους σήμερα στο νησί της Ρόδου, και είχε σύντομη συζήτηση μαζί τους, θαυμάζοντας στην κυριολεξία τα έργα τους.

Συνάντηση με Γ. Τσιρώνη
Η κα Γιασιράνη είχε επίσης συνάντηση και με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη για το μικρόσωμο αλογάκι του Αρχαγγέλου που χρήζει επίσης προστασίας, για την οποία δήλωσε τα εξής: « με τον κ. Τσιρώνη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μικρόσωμο αλογάκι του Αρχαγγέλου, μία σπάνια φυλή για την οποία πρέπει να φροντίσουμε να πολλαπλασιαστεί ώστε να μη χαθεί, καθώς για περίπου 3.000 χρόνια ζει στη Ρόδο και δεν έχει τύχει της απαραίτητης φροντίδας από το κράτος.
Επίσης με τον ίδιο συζητήσαμε τη διεξαγωγή σεμιναρίων σε αγρότες που θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε από το ΚΕΚ Γεννηματάς».

Δωρεά βιβλίων
Τέλος η κα Γιασιράνη έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και το τμήμα δια βίου μάθησης πραγματοποίησε μία μεγάλη δωρεά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει να κάνει με 1.500 βιβλία που θα εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες των σχολείων από το δημοτικό μέχρι το λύκειο.
«Συναντηθήκαμε με τους κ.κ. Παπαδομαρκάκη και Ράπτη από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνεννοηθήκαμε. Πρόκειται για εξαιρετικά βιβλία που έχουν να κάνουν με τα Δωδεκάνησα και έχουν γραφτεί από ντόπιους συγγραφείς. Είναι πονήματα λαογραφικά και ιστορικά που είναι πολύ χρήσιμα για τη διάδοση της τοπικής μας κουλτούρας» κατέληξε η κα Γιασιράνη.

Διαβάστε ακόμη

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη