Δημιουργία μονάδων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (Strong Unit) στην Euromedica Δωδεκανήσου

Δημιουργία μονάδων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (Strong Unit) στην Euromedica Δωδεκανήσου

Δημιουργία μονάδων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (Strong Unit) στην Euromedica Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 382 ΦΟΡΕΣ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ( Α.Ε.Ε. ) είναι μια σοβαρή νόσος του εγκεφάλου, που οφείλεται σε αγγειακά αίτια όπως θρόμβωση, εμβολή ή ρήξη εγκεφαλικού αγγείου.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, το Α.Ε.Ε. είναι 1η αιτία αναπηρίας, 2η αιτία θανάτου, 3η αιτία άνοιας, ενώ είναι σύνηθες αίτιο κατάθλιψης. Επομένως αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα. Στην Ευρώπη περισσότερα από 1.200.000 άτομα θα προσβληθούν ετησίως, με ένα κόστος 106 δις ευρώ. Στην Ελλάδα 25-30.000 άτομα θα νοσήσουν κάθε χρόνο.

Ποια είναι τα αίτια που θα οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο; Η αρτηριακή υπέρταση είναι το κυρίαρχο αίτιο, και ακολουθούν η κολπική μαρμαρυγή, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δισλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία. Άρα η πρωτογενής πρόληψη (η άριστη ρύθμιση των προαναφερθέντων παραγόντων κινδύνου) είναι το Α και το Ω για να αποφύγουμε το Α.Ε.Ε.

Πώς θα εκδηλωθεί το Α.Ε.Ε.; Μπορεί να παρουσιάσει το άτομο ένα μούδιασμα στο χέρι ή το πρόσωπο, μια αδυναμία στο χέρι, ένα ψεύδισμα στην ομιλία. Μπορεί όμως να έχει πιο θορυβώδη εικόνα, όπως να παραλύσει χέρι – πόδι ή να πέσει σε κώμα.

Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της νόσου. Πρέπει να γίνει συνείδηση από τους ιατρούς και την πολιτεία φυσικά, ότι όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου απαιτεί μονάδα νοσηλείας, έτσι και τα εγκεφαλικά χρειάζονται μονάδα νοσηλείας (stroke unit). Η δημιουργία τους έχει μειώσει την θνητότητα κατά 30% σε σύγκριση με την νοσηλεία σε κοινούς θαλάμους. Είναι γεγονός ότι ακόμα και σήμερα στην πατρίδα μας ασθενείς με Α.Ε.Ε. αντιμετωπίζονται αντιφατικά και συνήθως ανεπαρκώς συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ασθενών. Γι’ αυτό, ενώ ο αριθμός των εγκεφαλικών στην Ελλάδα δείχνει τάση σταθεροποίησης, το ποσοστό θανάτων εξακολουθεί να είναι υψηλό ( σε σχέση με την Ευρώπη)

Ποια είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των Α.Ε.Ε. ;
Εφόσον ο ασθενής μεταφερθεί τάχιστα σε θεραπευτήριο, μπορεί να γίνει μηχανική θρομβεκτομή με ή χωρίς θρομβόλυση, μόνο θρομβόλυση ή χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών. Καθοριστικός παράγοντας είναι η ταξινόμηση του εγκεφαλικού σε υποομάδα (δεν είναι όλα τα εγκεφαλικά ίδια !!). Αυτό βέβαια απαιτεί εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου (Stroke Medicin).

Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Α.Ε.Ε. ανακοινώνει τη δημιουργία μονάδας νοσηλείας αποκλειστικά για Α.Ε.Ε. Επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας είναι ο ιατρός ειδικός παθολόγος, εξειδικευμένος σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κ. Νικήτας Παπανικήτας.
Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 22410 45000.

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου