Ο παιδικός σταθμός που κατάργησε τα φύλα

Ο παιδικός σταθμός που κατάργησε τα φύλα

Ο παιδικός σταθμός που κατάργησε τα φύλα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 373 ΦΟΡΕΣ

Στον παιδικό σταθμό "Egalia" ("Ισότητα") της Σουηδίας, δεν αναφέρονται οι λέξεις "αγόρια" και "κορίτσια", ούτε "αυτός" ή "αυτή". Τα 33 παιδιά που περνούν την πόρτα του σταθμού κάθε πρωί είναι μόνο "φίλοι". Εδώ όλοι μαθαίνουν "μαγειρική" και "τουβλάκια" εν

Στον παιδικό σταθμό "Egalia" ("Ισότητα") της Σουηδίας, δεν αναφέρονται οι λέξεις "αγόρια" και "κορίτσια", ούτε "αυτός" ή "αυτή". Τα 33 παιδιά που περνούν την πόρτα του σταθμού κάθε πρωί είναι μόνο "φίλοι". Εδώ όλοι μαθαίνουν "μαγειρική" και "τουβλάκια" ενώ τα παραμύθια είναι... διαφορετικά.

Η "Ισότητα" είναι δημόσιος παιδικός σταθμός, άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο στη συνοικία Σόντερμαλμ της σουηδικής πρωτεύουσας και αποτελεί ένα από τα πιο ριζοσπαστικά παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθεί η Σουηδία στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Πίσω από αυτό το πρωτοποριακό πείραμα βρίσκεται η σκέψη ότι ακόμη και σε μια ευαίσθητη κοινωνία στο θέμα της ισότητας των φύλων οι ρόλοι αρσενικού και θηλυκού δίνουν ένα άδικο προβάδισμα στα αγόρια.

Στην "Ισότητα" τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε από "παιδαγωγούς φύλου" για να μπορεί να αποφεύγει φράσεις ή συμπεριφορές που παραπέμπουν σε διαχωρισμό με βάση το φύλο. Αγόρια και κορίτσια παίζουν με μια παιδική κουζίνα κάνοντας ότι μαγειρεύουν ενώ ακριβώς δίπλα είναι τοποθετημένα τα γνωστά τουβλάκια "λέγκο". Το μήνυμα είναι σαφές: το μαγείρεμα δεν έχει καμία διαφορά από το χτίσιμο στην παιδική ηλικία και επομένως ούτε στην ενήλικη ζωή.

Οι ιστορίες που διηγούνται και τα παραμύθια που διαβάζουν οι παιδαγωγοί στα παιδιά υπακούουν στη ίδια λογική. Σε μια από τις ιστορίες πρωταγωνιστούν δυο αρσενικές καμηλοπαρδάλεις που είναι στενοχωρημένες επειδή δεν έχουν παιδιά έως ότου βρίσκουν ένα εγκαταλελειμμένο αβγό κροκοδείλου.

Ομόφυλα ζευγάρια, όπως οι δυο αρσενικές καμηλοπαρδάλεις, μονογονεϊκές οικογένειες και υιοθετημένα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο σχεδόν όλων των παραμυθιών.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης