Εισπνοή-εκπνοή και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια

Εισπνοή-εκπνοή και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια

Εισπνοή-εκπνοή και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 365 ΦΟΡΕΣ

Το ίδιο φυσικό φαινόμενο, που λέγεται πιεζοηλεκτρικό, το οποίο επιτρέπει το άναμμα μιας ψησταριάς αερίου με το πάτημα ενός κουμπιού, μια μέρα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια αισθητήρες στο σώμα του ανθρώπου, μέσω της διαδικασίας της εισπνοής-εκ

Το ίδιο φυσικό φαινόμενο, που λέγεται πιεζοηλεκτρικό, το οποίο επιτρέπει το άναμμα μιας ψησταριάς αερίου με το πάτημα ενός κουμπιού, μια μέρα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια αισθητήρες στο σώμα του ανθρώπου, μέσω της διαδικασίας της εισπνοής-εκπνοής από την μύτη του.

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολογίας και επιστήμης των υλικών του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον των ΗΠΑ Ξουντόνγκ Γουάνγκ, που παρουσίασαν το σχετικό επίτευγμα στο περιοδικό για θέματα ενέργειας «Energy and Environmental Science», δημιούργησαν μια πλαστική νανοσυσκευή, η οποία δονείται όταν τη διαπερνά αέρας χαμηλής ταχύτητας, όπως αυτός που κατά την ανθρώπινη αναπνοή περνά συνεχώς μέσα από την μύτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό βιοσυμβατό υλικό, το πολυβινυλυδενοφθορίδιο (PVDF), ένα θερμοανθεκτικό πολυμερές, που συνήθως χρησιμοποιείται ως στεγανωτικό και μονωτικό. Στο υλικό αυτό, όπως και σε ορισμένα άλλα, συσσωρεύεται ηλεκτρικό φορτίο, όταν ασκείται μηχανική πίεση πάνω τους (πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο).

Οι ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν το υλικό και να το λεπτύνουν υπερβολικά, χωρίς όμως αυτό να χάσει τις πιεζοηλεκτρικές ιδιότητές του, έτσι ώστε να δημιουργεί επαρκή ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και από την πίεση του λιγοστού αέρα της αναπνοής.

Αυτή η μέθοδος μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τροφοδότηση μικροσκοπικών ηλεκτρικών συσκευών και αισθητήρων πάνω στο πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα.

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone