"Έξυπνη" σφαίρα βρίσκει μόνη της τον στόχο!

"Έξυπνη" σφαίρα βρίσκει μόνη της τον στόχο!

"Έξυπνη" σφαίρα βρίσκει μόνη της τον στόχο!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν, για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, την τέλεια σφαίρα, που φθάνει σε βεληνεκές περίπου ενάμισι χιλιομέτρου και αυτοκαθοδηγείται, δηλαδή έχει την ενσωματωμένη «εξυπνάδα» να στρίψει μόνη της, προκειμένου να βρει τον στό

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν, για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, την τέλεια σφαίρα, που φθάνει σε βεληνεκές περίπου ενάμισι χιλιομέτρου και αυτοκαθοδηγείται, δηλαδή έχει την ενσωματωμένη «εξυπνάδα» να στρίψει μόνη της, προκειμένου να βρει τον στόχο.

Τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia, που ανήκουν στην εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν, ανακοίνωσαν το πρωτότυπο της σφαίρας μόλις δοκιμάστηκε με επιτυχία.

«Έχουμε πλέον μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για να καθοδηγούμε μικρά βλήματα, τα οποία θα είναι δυνατό να κατασκευαστούν φθηνά και γρήγορα», δήλωσε ο ερευνητής της Sandia Ρεντ Τζόουνς.

Η σφαίρα, που μοιάζει με βελάκι, έχει μήκος σχεδόν δέκα εκατοστά. Υποβοηθείται στην κίνησή της στον αέρα από ένα σύστημα λέιζερ, που σημαδεύει με την ακτίνα του τον στόχο (ο οποίος μπορεί να είναι κινούμενος, όπως π.χ. ένα όχημα) και, στη συνέχεια, ένας οπτικός αισθητήρας στη μύτη της σφαίρας αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τη σφαίρα μέχρι να τον πετύχει.

Η «έξυπνη» σφαίρα μπορεί να αλλάξει διεύθυνση μέχρι 30 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου.

Αντίθετα με τις συμβατικές σφαίρες, που κατασκευάζονται για να ταξιδεύουν όσο πιο ίσια γίνεται, η έξυπνη σφαίρα αυτό-διορθώνεται και αλλάζει συνεχώς πορεία. Διευκολύνεται σε αυτό από το γεγονός ότι διαθέτει μικροσκοπικά πτερύγια στα πλευρά της.

Σύμφωνα με τη Sandia, σε πραγματικές συνθήκες, π.χ. στο πεδίο της μάχης, οι συμβατικές σφαίρες μπορούν να αστοχήσουν μέχρι και εννέα μέτρα από έναν στόχο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ενώ οι «έξυπνες» σφαίρες αποκλείεται να έχουν απόκλιση από το στόχο πάνω από 20 εκατοστά.

Αν και αρχικά η τεχνολογία αναπτύχθηκε για μεγαλύτερα βλήματα, στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί και σε πολύ μικρότερα, όχι μόνο για το στρατό, αλλά για την αστυνομία ή ακόμα και για τους ερασιτέχνες κυνηγούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone