Παπούλιας: Δύστροπος γείτονας η Τουρκία

Παπούλιας: Δύστροπος γείτονας η Τουρκία

Παπούλιας: Δύστροπος γείτονας η Τουρκία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 240 ΦΟΡΕΣ

Τη δυστροπία που επιδεικνύει η Τουρκίας στο Κυπριακό στηλίτευσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ε. Μπαγίς για προσάρτηση των Κατεχομένων.

Τη δυστροπία που επιδεικνύει η Τουρκίας στο Κυπριακό στηλίτευσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ε. Μπαγίς για προσάρτηση των Κατεχομένων.

"Θα ήμουν ευτυχής εάν υπήρχε κάποια πρόοδος ή εάν οι προοπτικές προόδου ήταν ορατές", είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, καλωσορίζοντας στο προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου.

"Δυστυχώς, ο δύστροπος γείτονας όπως είναι η Τουρκία, όχι μονάχα δεν δείχνει προθυμία κάποιου δημιουργικού διαλόγου, αλλά το αντίθετο. Παρακολούθησα τις τελευταίες δηλώσεις Μπαγίς, ακόμα και με προσάρτηση μας απειλεί. Και από την άλλη μεριά θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την απορία του "εάν καταλαβαίνουν ότι, όχι με τις πράξεις, αλλά και με τους λόγους που εξακολουθούν να τους επαναλαμβάνουν -και απειλητικούς και όχι μονάχα εναντίον της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και εναντίον της Ελλάδος με το casus belli- ότι μπορούν να έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέκρινε "ψήγματα αισιοδοξίας" στην τελευταία απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, "τα οποία, όμως, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει όχι να τα εκμεταλλευθεί, αλλά να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία", είπε.

"Βεβαίως, έχουν αλλάξει μερικά πράγματα", συνέχισε, αναφερόμενος στη "δυναμική" που δημιουργείται με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που "αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής", καθώς, "από ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει πολύ γρήγορα δυναμικό παράγοντα ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης".

"Μόνον αυτό καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι", συμπλήρωσε και γι’ αυτό είπε ότι αισιοδοξεί ότι "με τα νέα δεδομένα, τα οποία θεωρώ ότι είναι στρατηγικής σημασίας, θα ενδιαφερθεί η Ευρώπη πολύ περισσότερο από πριν για να αποδώσει το δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία".

"Ένας άλλος παράγοντας είναι οι καλές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ", παρατήρησε. "Αυτό είναι το θετικό. Και θα έλεγα ότι, παρόλο ότι έχουμε διακηρύξει και εμείς, γιατί έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι αυτές οι καλές σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον κανενός, εντούτοις είμαι βέβαιος -και το βλέπω αυτό- ότι η Τουρκία ανησυχεί σφόδρα από αυτές τις σχέσεις", είπε και κατέληξε λέγοντας: "Γιατί αν κάποιον παίρνει σοβαρά είναι το Ισραήλ, όχι μονάχα για τη στρατιωτική του ισχύ, αλλά και τη δύναμη στήριξης που έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής".

Στην συνάντηση με Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου Νίκος Φαλάς, ο πρόεδρος του Σωματείου "Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία" Μιχάλης Ασημάκης, ο πρόεδρος του Σωματείου "Ριζοκάρπασον" Παντελής Πίτρακκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρπασιτών Ελλάδας "Ο Απόστολος Ανδρέας" Πανίκος Δημητρίου, καθώς και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ.

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου