Τί αποκάλυψε η “μηχανή του χρόνου” για τον Νικ. Μανδηλαρά

Τί αποκάλυψε η “μηχανή του χρόνου”  για τον Νικ. Μανδηλαρά

Τί αποκάλυψε η “μηχανή του χρόνου” για τον Νικ. Μανδηλαρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1826 ΦΟΡΕΣ

Νέα στοιχεία έφερε στο φως η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» αναφορικά με το θάνατο του δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Η εκπομπή που προβλήθηκε στην ΝΕΡΙΤ το απόγευμα της Κυριακής, φώτισε και άλλα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης καθώς ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, φιλοξένησε τον αδερφό του καπετάνιου του πλοίου με το οποίο ο Μανδηλαράς προσπάθησε να διαφύγει στην Κύπρο, και παρουσίασε το σήμα που έλαβαν οι στρατιωτικές μονάδες της Ρόδου .

Ο δικηγόρος είχε αποκαλύψει από το 1966 στο πλαίσιο της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ ότι ετοιμαζόταν πραξικόπημα στην Ελλάδα, εκθέτοντας τους εμπνευστές του.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στη «Μηχανή του Χρόνου», τα ξημερώματα της 22ας Μαΐου 1967, ψαράδες εντόπισαν στην παραλία Αγίου Γεωργίου Γενναδίου το πτώμα ενός αγνώστου άνδρα.
«Πιάνω το χέρι του ήταν σπασμένο και μία μαχαιριά, μία τρύπα μυγδαλοειδής ήταν κάτω από τη μασχάλη του» δήλωσε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης όπως δήλωσε ο ίδιος, επικοινώνησε με συναδέλφους του σε εφημερίδες στην Αθήνα και τους είπε ότι βρέθηκε ένα πτώμα στη Ρόδο, που εικάζεται ότι είναι το Νικηφόρου Μανδηλαρά. «Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πρώτο ότι ήταν όντως ο Νικηφόρος Μανδηλαράς και όπως ήταν φυσικό η χούντα δεν μπορούσε πλέον να το κρύψει» είπε.

Ο Μανδηλαράς είχε συμφωνηθεί να φυγαδευτεί από τη Ελλάδα μαζί με άλλα δύο άτομα από την πολιτική σκηνή, τα οποία όμως τελικά δεν εμφανίστηκαν για να επιβιβαστούν στο πλοίο ΡΙΤΑ V μαζί του με προορισμό την Αμμόχωστο.

Όπως διηγήθηκε ο αδελφός του καπετάνιου του πλοίου Ηλίας Πόταγας που μίλησε για πρώτη φορά, το πλοίο ξεκίνησε ο Μανδηλαράς έμεινε κλειδωμένος στην καμπίνα του πλοιάρχου και αφού είχε διανύσει μεγάλη απόσταση έλαβε σήμα από το υπουργείο ναυτιλίας με το ερώτημα αν υπάρχει σε αυτό, άλλο άτομο εκτός του πληρώματος. Ο καπετάνιος Πέτρος Πόταγας έδωσε αρνητική απάντηση, όμως ακολούθησαν και άλλα σήματα που εν τέλει ζητούσαν από το πλοίο να πιάσει το λιμάνι της Ρόδου για να γίνει έλεγχος.

Ο πλοίαρχος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία αν και βρισκόταν στα διεθνή ύδατα καθώς τον απείλησαν ότι θα έστελναν αεροπλάνο να το βυθίσει. Ο καπετάνιος τον ενημέρωσε για το σήμα και τότε ο Μανδηλαράς όπως διηγήθηκε ο ίδιος ο καπετάνιος του ζήτησε να πέσει στη θάλασσα για να μη συλληφθεί.

«Εγώ στη Ρόδο έχω ανθρώπους άφησέ με κοντά στην ακτή για να βγω κολυμπώντας» φέρεται να είπε ο Μανδηλαράς. Ο καπετάνιος με μικρή ταχύτητα έφτασε βράδυ στη Ρόδο, έδεσε το Μανδηλαρά με σχοινί τον κατέβασε στη θάλασσα, του έδωσε ένα σωσίβιο και ο δικηγόρος άρχισε να κολυμπά.

«Ο Πέτρος τον είδε γύρω στα 50 μέτρα μακριά να απομακρύνεται, μέσα στην ήρεμη θάλασσα» δήλωσε ο αδελφός του καπετάνιου. Οι αξιωματικοί του λιμενικού που έφτασαν στο πλοίο δε βρήκαν τίποτα και συνέλαβαν τον καπετάνιο και όλο το πλήρωμα.

Δυνάμεις από την Αθήνα έφτασαν στο νησί και τον αναζητούσαν. Το σήμα στις αρχές έλεγε «για αποτελεσματική εξερεύνηση περιοχής προς ανεύρεση και σύλληψη του καταζητούμενου Νικηφόρου Μανδηλαρά, συγκροτήσατε ειδικά συνεργεία εκ των πλέον κατάλληλων ανδρών».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπηρετούσε τη θητεία του σε τάγμα της περιοχής και θυμάται την κινητοποίηση στην οποία συμμετείχε.

Ο διοικητής στην πρωινή αναφορά καλεί τους στρατιώτες να πάρουν τα όπλα και να σχηματίσουν αποσπάσματα. «Όπου τον βρείτε βαράτε στο ψαχνό» ήταν η εντολή.
Ο Γιώργος Χιωτάκης που μίλησε επίσης επιβεβαίωσε ότι όταν ο Νικηφόρος Μανδηλαράς βγήκε στην ακτή προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του. Ήταν ζωντανός και έψαξε να τον βρει μέσω ενός χωρικού, όμως στο ραντεβού δεν πρόλαβε να πάει.

Ο αδελφός του καπετάνιου έκανε γνωστό ότι ξυλοκοπήθηκε και κακοποιήθηκε άγρια, με μία σωλήνα μολυβένια διπλωμένη με πετσέτα όπως είπε και ήταν σε άσχημη κατάσταση όταν τον είδε.
Επί δύο μέρες τον βασάνιζαν στη Ρόδο. «Ήταν μαυρισμένος από το ξύλο και υποβασταζόταν» δήλωσε ο Ηλίας Πόταγας.

Ο Τσαμπίκος Σταύρου με τον ψαρά πατέρα του που βρήκαν το Μανδηλαρά δήλωσε ότι «το πρόσωπό του ήταν σπασμένο από το ξύλο, το χέρι του σπασμένο με μία βαθιά τρύπα στη μασχάλη του, και το αυτί του έτρεχε αίμα».

Ο πατέρας του πήγε στο δικαστήριο όταν έγινε η δίκη αλλά δεν τον άφησαν να μιλήσει, και ούτε του πήραν κατάθεση όπως δήλωσε ο γιός του.

Ο Μάριος Βιτζηλαίος ξάδερφός του φανερά συγκινημένος περιέγραψε και εκείνος την κατάσταση στην οποία τον είδε στο νεκροτομείο της Ρόδου, με τους γιατρούς να κάνουν όπως είπε τη διάγνωση ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από πνιγμό.

Ο ιατροδικαστής Καψάσκης που έκανε τη νεκροψία έγραψε στο πόρισμά του ότι ο Μανδηλαράς κατεβαίνοντας από το πλοίο χτύπησε στα τοιχώματα και πνίγηκε.

Ένα απόρρητο στρατιωτικό σήμα μετά τη πτώση της χούντας ήρθε στο φώς που ενισχύει την εκδοχή της εκτέλεσης. Αναφέρεται ότι καταζητούμενος Μανδηλαράς εθεάθη πρώτας πρωινάς ώρας σήμερον περιοχής αεροδρομίου Καλάθου βληθείς υπό περιπόλου.

Κατά νεωτέρας πληροφορίας περιφέρεται εις περιοχή Λάρδου. Ελήφθησαν άπαντα τα ενδεδειγμένα μέτρα προς σύλληψή του.
Ένα άλλο μήνυμα ανέφερε ότι εθεάθησαν αίματα εις την άσφαλτο στην περιοχή της Λάρδου.

Ο δικηγόρος κηδεύτηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη Ρόδο χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά του. Ο καπετάνιος Πέτρος Πόταγας αυτοκτόνησε στην Αφρική όπου είχε καταφύγει, καθώς μετά τα γεγονότα δεν μπορούσε να βρει εργασία πουθενά στην Ελλάδα.
Είχε καταδικαστεί για φόνο εξ αμελείας και του επιβλήθηκε ποινή 27 μηνών.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου