Σε ιδιώτες θα περάσει μέρος του έργου της υπηρεσίας Πρασίνου

Σε ιδιώτες θα περάσει μέρος του έργου της υπηρεσίας Πρασίνου

Σε ιδιώτες θα περάσει μέρος του έργου της υπηρεσίας Πρασίνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 503 ΦΟΡΕΣ

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες το μεσημέρι

Σε ιδιώτες περνάει άμεσα μέρος και του έργου της υπηρεσίας Πρασίνου αφού η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πόλης και του νησιού λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ η εποπτεία της υλοποίησής της θα γίνεται προσωπικά από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Περδίκη, με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, κ. Ηλία Μπούκλα, να παραμένει στη θέση του.

Το παραπάνω αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκαν, χθες το μεσημέρι, υπό την Προεδρία του Δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά, στην οποία εκτός από τον κ. Περδίκη μετείχα, αρχικά, ο κ. Μπούκλας, επίσης ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Νίκος Ρόδης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου καθώς και ο Προϊστάμενος Σάρωσης.

Η σύμβαση που υπεγράφη με ιδιώτη είναι προϋπολογισμού 70 χιλιάδων ευρώ, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος έχει γίνει μία μελέτη και μία εργασία όπου έχει χωριστεί η πόλη της Ρόδου σε τομείς που είναι αυτοί οι οποίοι χρειάζονται άμεση παρέμβαση και με συνεννόηση που είχαν με την Εταιρία που πήρε τη σύμβαση αυτή και ενώ το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε οι εργασίες να τελειώσουν περίπου 15 Ιουνίου, μετά από πρόταση δική του η οποία έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο, ζήτησε επίσπευση των εργασιών ούτως ώστε από τις 20 Ιουνίου να υπάρχει μία πολύ καλή εικόνα και στο Πράσινο. Η σύμβαση αυτή κανονικά είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου ωστόσο θα γίνουν προσπάθειες το έργο της να ολοκληρωθεί νωρίτερα.

«Οι εκλογές μπορεί να τελείωσαν αλλά εμείς είμαστε ακόμα επιφορτισμένοι να δουλέψουμε σκληρά και ενόψει της τουριστικής περιόδου μέχρι την αλλαγή της σκυτάλης της Δημοτικής Αρχής η οποία θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη», ξεκίνησε να λέει στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Περδίκης.

Όπως είπε, στο κομμάτι της αρμοδιότητάς του, καταρχήν έγινε μία αποτίμηση από τον Δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις δημοτικές ενότητες και με τη σύμβαση για την καθαριότητα με τον ιδιώτη η οποία “τρέχει” από τη Διεύθυνση. Και είπε: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος όσο αφορά στην αποκομιδή, με το ΧΥΤΑ επίσης έχουμε μεταφερθεί στο νέο κύτταρο και πριν από δύο μέρες είχαμε και μία προμήθεια ενός μηχανήματος πάρα πολύ απαραίτητου για τη λειτουργία του νέου κυττάρου».

Ανέφερε, όμως, στη συνέχεια, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα όσο αφορά στην Υπηρεσία του Πράσινου καθώς είναι υποστελεχωμένη και το νησί, στο σύνολό, του έχει πάρα πολλά πάρκα και πράσινο που απαιτούν καθημερινή συντήρηση. Και δήλωσε:«Γι’ αυτό αποφασίστηκε με τον Δήμαρχο, να πάρουμε πάνω μας και το Πράσινο σε μεγαλύτερη έκταση και ευθύνη για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να το φέρουμε σε ένα επίπεδο που πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο για την εικόνα της πόλης μας και κατ’ επέκταση του νησιού».

Ερωτηθείς, μάλιστα, ο ίδιος τι εννοεί από τη στιγμή που είχε και πριν την εποπτεία τόσο της Καθαριότητας όσο και του Πρασίνου, εξήγησε ότι θα έχει την επίβλεψη και την ευθύνη προσωπικά γι’ αυτή τη σύμβαση, δεν θα την έχει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Πρασίνου.

Ο κ. Μπούκλας παραμένει στη θέση του απλά ο ίδιος θα έχει μία αυξημένη επίβλεψη στην Υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι πιθανώς αυτό να έχει να κάνει με το ότι ο κ. Μπούκλας δεν επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την πλειοψηφούσα παράταξη το νέου Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου ενώ ο κ. Περδίκης εξελέγη.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου δεν υπερβαίνει τα 30-35 άτομα για όλο το νησί. Τώρα, λοιπόν, με τη σύμβαση αυτή, θα δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση της εικόνας του Πρασίνου, εννοώντας ακόμη και τα αγριόχορτα που υπάρχουν σε πεζοδρόμια και δρόμους αλλά κυρίως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πάρκα.

Στη συνέχεια, ο κ. Περδίκης απαρίθμησε τους τομείς στους οποίους έχουν χωρίσει την πόλη και για τους οποίους η Διεύθυνση Πρασίνου και η Διεύθυνση Καθαριότητας θα αναλάβουν να εκτελέσουν το έργο, οι οποίοι είναι οι εξής:

-Ένας τομέας που ξεκινάει από την οδό Κοδριγκτώνος, στην περιοχή δηλαδή του Αγίου Νικολάου, Γρηγορίου του Ε’ και φθάνει μέχρι την παραλία όπου εκεί η Διεύθυνση Καθαριότητας, μαζί με τη σύμβαση του ιδιώτη, θα αναλάβει τον καθαρισμό της περιοχής αυτής, με έναν απαιτούμενο χρόνο γύρω στις 20 ημέρες.

-Ένας δεύτερος τομέας, τον οποίο θα αναλάβει η Διεύθυνση Πρασίνου με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί των 70 χιλιάδων ευρώ, είναι αυτός που περιλαμβάνει την περιοχή του Σταδίου, δηλαδή από Κοδριγκτώνος, Άννης Μαρίας και φθάνει και μέχρι τα τείχη της Παλιάς Πόλης.

-Ένας τρίτος τομέας που αναλαμβάνει η Διεύθυνση Πρασίνου με τη σύμβαση είναι μαζί και με τα πάρκα, το «Ήχος και Φως», το πάρκο Δημοκρατίας, το πάρκο του Αγίου Φραγκίσκου και το πάρκο Φιλελλήνων.

-Ακόμη, είναι ο τομέας Άννης Μαρίας, Στέλιου Κωτιάδη, Αισχίνη και Ρόδου-Λίνδου.

-Ένας άλλος τομέας που θα αναλάβει η Διεύθυνση Καθαριότητας με το εποχικό προσωπικό των 47 ατόμων για το οποίο η προκήρυξη, αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη, είναι ο τομέας Ρόδου-Λίνδου, Κοδρίγκτωνος-Γρηγορίου Ε’ και Κωνσταντινουπόλεως.

-Επίσης, η Διεύθυνση Καθαριότητας με τη σύμβαση του ιδιώτη θα αναλάβει έναν τομέα από Ρόδου-Λίνδου, Κωνσταντινουπόλεως και Ευρώπης, δηλαδή την περιοχή Ροδινιού, στα όρια της πόλης και

-Ένας τελευταίος τομέας που θα αναλάβει η Διεύθυνση Καθαριότητας με το μόνιμο προσωπικό είναι αυτός που περιλαμβάνεται στην περιοχή μεταξύ Στέλιου Κωτιάδη, οδού Παρθενόπης, Πτολεμαίων και Παπαδιαμάντη, δηλαδή στην περιοχή της Ανάληψης.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τομείς είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι σε προτεραιότητα ούτως ώστε να τελειώσουν με το κομμάτι που αφορά την πόλη-τα υπόλοιπα κομμάτια έχουν καθαριστεί και είναι σε καλή κατάσταση, είπε ο Αντιδήμαρχος-και μετά το πέρας των εργασιών σ’ αυτούς τους τομείς, από Ιούλιο και μετά, η Διεύθυνση Καθαριότητας, δηλαδή με το προσωπικό του Δήμου, θα αναλάβει την Άνω και Κάτω Ηλιούπολη, η Διεύθυνση καθαριότητας με τη σύμβαση του ιδιώτη θα αναλάβει τους Αγίους Αποστόλους και η Διεύθυνση Πρασίνου με τη σύμβαση αυτή που έχει υπογραφεί, θα αναλάβει την περιοχή Ασγούρου.

Και δήλωσε:
«Πιστεύω ότι, με την ενοποίηση των υπηρεσιών και της Καθαριότητας και του Πρασίνου, κάτω, πλέον, από την εποπτεία τη δικιά μου, θα φέρουν σε πέρας το πρόγραμμα το οποίο τους έχει δοθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και να αποδώσουμε στους πολίτες και την πόλη τα πάρκα και το Πράσινο αλλά και την καθαριότητα και τη σάρωση και τα πεζοδρόμια στην κατάσταση που όλοι επιθυμούμε και όλοι θέλουμε να βλέπουμε για την πόλη μας».

Όσο αφορά στις δημοτικές ενότητες, αυτές είναι στελεχωμένες με προσωπικό, το οποίο σε καθημερινή βάση έχει αναλάβει και την Καθαριότητα και το Πράσινο των Ενοτήτων και εκεί θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά και όπου υπάρχουν θα αποδοθεί προσωπικό και κυρίως στις τουριστικές περιοχές ώστε και εκεί η κατάσταση να είναι σε καλό επίπεδο.

«Θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας στο κομμάτι αυτό, του Πρασίνου, που όντως υπάρχει ένα πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και μέσων, γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση-η απόφαση είχε παρθεί με απόλυτη πλειοψηφία από το δ.σ., 25 ατόμων, άρα δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα και στην εκταμίευση και στην πληρωμή η οποία θα γίνει άμεσα και πιστεύω ότι η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία θα παραλάβει το Σεπτέμβριο από τη σημερινή θα έχει κάποια θέματα σε καλύτερο επίπεδο και δρομολογημένα», τόνισε ακόμη.

Σημειώνεται ότι στον ιδιώτη, ο οποίος έχει φέρει εγγυητική επιστολή, έχει δοθεί επιστολή που του λέει μόλις υπογραφεί η σύμβαση-ενδέχεται και σήμερα-ξεκινάει την ίδια ημέρα.

Πρόστιμα στην καθαριότητα
Ήδη έχουν ξεκινήσει να επιβάλουν πρόστιμα οι επόπτες καθαριότητας, όχι πάντως με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε ο κ. Περδίκης, όπως δήλωσε χθες. Έτσι, έδωσε εντολή και την επόμενη εβδομάδα θα καλέσει εκ νέου τους επόπτες καθαριότητας όλου του νησιού σε μία σύσκεψη διότι, όπως είπε, θέλει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και την επιβολή των προστίμων στις περιπτώσεις που οι πολίτες δεν συνεργάζονται και δεν υπακούουν στον κανονισμό.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο ύψος των προστίμων, ωστόσο είπε ότι θεωρεί ότι δεν είναι πολλά. Αυτά αφορούν σε ογκώδη αντικείμενα, αφισορύπανση, συμπεριφορές ακόμη και για αστικά απορρίμματα που δεν ακολουθήθηκε ο κανονισμός.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί