Ερώτηση Γάκη για την κατάργηση των διευθύνσεων ΣΕΠΕ σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Ερώτηση Γάκη για την κατάργηση των διευθύνσεων ΣΕΠΕ σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Ερώτηση Γάκη για την κατάργηση των διευθύνσεων ΣΕΠΕ σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 476 ΦΟΡΕΣ

Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Αττική

Οι βουλευτές Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Νίκος Συρμαλένιος, κατάθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου Ερώτηση, που αφορά στην απαράδεκτη κατάργηση των Διευθύνσεων ΣΕΠΕ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αττική.

Ειδικότερα για τη Δωδεκάνησο, που διαθέτει περισσότερες από 22.000 επιχειρήσεις και πάνω από 400 ξενοδοχειακές μονάδες, εκτός από την ανάγκη στελέχωσης για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων της υπηρεσίας, τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας τμήματος τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Θέμα: Απαράδεκτη κατάργηση των Διευθύνσεων ΣΕΠΕ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αττική

Με το Προεδρικό Διάταγμα 113/14 - ΦΕΚ 180/Α το οποίο εκδόθηκε πριν λίγες μέρες θεσπίζεται ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο Ζ’, άρθρο 46 και 47 δημιουργούνται μια Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νοτίου Αιγαίου με τεράστιο γεωγραφικό εύρος και μια αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Αιγαίου.

Με βάση τα παραπάνω, καταργούνται όλες οι νησιωτικές Διευθύνσεις, πλην Κρήτης, δηλαδή Νομού Κυκλάδων, βορείου και νοτίου συγκροτήματος του Νομού Δωδεκανήσου, Βορείου Αιγαίου, καθώς και τα τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης Μήλου - με αρμοδιότητα Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο – και μεταφέρεται η αρμοδιότητα στη Σύρο, Καλύμνου και Καρπάθου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Δ/νση Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο λειτουργεί από πολύ παλιά, ακόμη και πριν τον ιδρυτικό νόμο του ΣΕΠΕ (2639/98).

Υποτίθεται η διάρθρωση του ΣΕΠΕ θα ακολουθούσε τη περιφερειακή διοικητική δομή της χώρας διευκολύνοντας το έργο των υπηρεσιών και συμβάλλοντας στην αποκέντρωση ως αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη βέλτιστη κατανομή δαπανών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα εξάλλου και με την τελευταία έκθεση της ILO ανέφερε ότι «6.4. Δομή και Οργάνωση του Σ.ΕΠ.Ε. α. Η ειδική Γραμματεία του Σ.ΕΠ.Ε. και οι Διευθύνσεις της είναι καλά διαρθρωμένες. Αντιπροσωπεύουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο αποτελεσματική και σύγχρονη επιθεώρηση εργασίας». Αντί γι’ αυτό έχουμε περικοπή δομών πάνω από 25% πανελλαδικά!

Έχουμε αρκετές φορές αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας του ΣΕΠΕ και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η ηγεσία του Υπουργείου αντί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, επιλέγει την περαιτέρω συρρίκνωση και την απαξίωση της υπηρεσίας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αγνοείται η ιδιαιτερότητα των νησιών (άρθρο 101. παρ. 4 του Συντάγματος και μεταφέρεται άλλη μία υπηρεσία στην Αττική αντί να συμβαίνει το αντίστροφο, το οποίο θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας. Εννοείται ότι το οικονομικό κόστος μετακυλύει στον κάτοικο των νησιών, είτε απλό πολίτη είτε υπάλληλο.

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη Διεύθυνσης στο Νότιο Αιγαίο με επαρκώς στελεχωμένα τμήματα στα νησιωτικά συγκροτήματα της περιφέρειας, προκειμένου να υπάρχει σε περιφερειακό επίπεδο σωστός συντονισμός των ελέγχων στην νησιωτική αγορά εργασίας, η οποία έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο και όχι μόνο, καθώς στις Κυκλάδες υπάρχουν και μεγάλες μονάδες, όπως το ΝΕΩΡΙΟ και η S & B.

Επειδή εγείρονται σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας, συντονισμού, εύρυθμης λειτουργίας μιας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας στο νησιωτικό χώρο και μάλιστα με κατεξοχήν τουριστικό χαρακτήρα.

Επειδή στη Δωδεκάνησο λειτουργούν περισσότερες από 22.000 επιχειρήσεις και πάνω από 400 ξενοδοχεία και υπάρχει αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου για την ίδρυση τμήματος τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επανεξετάσει την διοικητική διάρθρωση του ΣΕΠΕ στο Νότιο Αιγαίο;

2. Σκοπεύει να στελεχώσει επαρκώς τα τμήματα και τις Διευθύνσεις έτσι ώστε να λειτουργεί η υπηρεσία αποτελεσματικά και αποδοτικά;

3. Προτίθεται να δημιουργήσει στη Δωδεκάνησο τμήμα τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Νίκος Συρμαλένιος

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»