Αύριο η παρουσίαση της έκθεσης της Ρόδου στο Λούβρο

Αύριο η παρουσίαση της έκθεσης της Ρόδου στο Λούβρο

Αύριο η παρουσίαση της έκθεσης της Ρόδου στο Λούβρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 991 ΦΟΡΕΣ

Θα αναδειχθεί ο πολιτισμός και η ιστορία του νησιού μας

Αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι η αντιπροσωπεία του νησιού μας που θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης για τη Ρόδο και η οποία θα φιλοξενηθεί στο μουσείο του Λούβρου.

Όπως είναι γνωστό στα εγκαίνια θα παραβρεθούν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Στέργος Αιβάζης.
Αύριο η παρουσίαση της έκθεσης της Ρόδου στο Λούβρο
Για το ταξίδι στο Παρίσι και τα εγκαίνια της έκθεσης ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου δήλωσε χτες τα εξής: «Στις 14 του μήνα ανοίγει η έκθεση στο μουσείο του Λούβρου, μία έκθεση που αφορά την ιστορία της Ρόδου και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που το μουσείο του Λούβρου που θεωρείται το κορυφαίο μουσείο του κόσμου τιμά ένα νησί. Στο παρελθόν φιλοξένησε εκθέσεις για τον Ελληνικό πολιτισμό όμως είναι η πρώτη φορά που ένα νησί έχει την τιμητική του.
Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ιστορία της Ρόδου, στο γεγονός ότι η Ρόδος είναι ένα πολυπολιτισμικό κέντρο το οποίο έχει επηρεαστεί και έχει επηρεάσει πολλούς πολιτισμούς. Αυτό που φιλοδοξούμε να κάνουμε εμείς είναι σε συνεργασία με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να αξιοποιήσουμε αυτή την τύχη, γιατί πρόκειται για τύχη, για ευλογία για το νησί της Ρόδου.

Κυρίως να αξιοποιήσουμε ένα κομμάτι για το οποίο μιλάμε πολλές φορές όμως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι το κομμάτι του πολιτισμού. Πέρα από την έκθεση αφορά και συνέργειες με το υπουργείο πολιτισμού, την τοπική αρχαιολογία, ώστε όταν οι επισκέπτες έρχονται στον τόπο και τα μνημεία να είναι αντάξια αυτής της αίγλης.
Αύριο η παρουσίαση της έκθεσης της Ρόδου στο Λούβρο
Στις 12 του μήνα γίνεται η παρουσίαση της έκθεσης που φιλοξενείται στην πτέρυγα Ρισελιέ, μία πτέρυγα στο ισόγειο του Λούβρου ένας πολύ μεγάλος χώρος.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά την ιστορία των ανασκαφών, σκαπανείς και αρχαιολόγους από διάφορες αποστολές, το δεύτερο κομμάτι τους πολιτισμούς που επηρεάστηκαν και επηρέασαν τη Ρόδο σε όλη τη Μεσόγειο και το τρίτο κομμάτι αφορά τα εργαστήρια που υπήρχαν στη Ρόδο είτε κεραμικής είτε χρυσού κ.α.
Το μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες. Μάλιστα αυτό το διάστημα είναι περίοδος αιχμής και για το μουσείο και για το Παρίσι και για τη Γαλλία, δηλαδή είναι η ιδανικότερη περίοδος, δηλαδή αντιλαμβάνεστε τί δυναμική προσφέρει αυτό.

Στην έκθεση συνεργάζονται πέντε μουσεία του Λούβρου, το Βρετανικό, της Κοπεγχάγης, του Βερολίνου και της Ρόδου. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια θα έχουμε τη συνένωση αρχαίων αντικειμένων που φιλοξενούνται σε πέντε μουσεία.
Το μεγαλύτερο μέρος είναι ο αρχαιολογικός πλούτος που έφυγε από τη Ρόδο, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Λούβρο. Η έκθεση έχει κομμάτια από την αρχαία Ιαλυσό, την αρχαία Κάμειρο την αρχαία Λίνδο, τη Βρουλιά την Πυλώνα, και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου. Παράλληλα ο Λούβρος κάνει μία μεγάλη καμπάνια στα μέσα μεταφοράς. Την πρώτη μέρα θα δοθεί μία συνέντευξη τύπου από τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο της Ρόδου, και από την υπεύθυνη του Λούβρου θα παρουσιαστεί και η ιστορία του νησιού μας σε βίντεο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει μία ξενάγηση στην έκθεση.

Στόχος είναι αν όχι στο σύνολό της γιατί είναι δύσκολο, μέρος της (θυμίζω ότι για να γίνει η έκθεση συνεργάζονται τα 5 μουσεία από το 2009) να μεταφερθεί του χρόνου το καλοκαίρι στη Ρόδο. Κυρίως αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε στους επισκέπτες της.
Προσκλήσεις στάλθηκαν στο υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και στο υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας»

Διαβάστε ακόμη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών