Νέος πονοκέφαλος για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Νέος πονοκέφαλος  για τους δανειολήπτες  σε ελβετικό φράγκο

Νέος πονοκέφαλος για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 903 ΦΟΡΕΣ

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί Ροδίτες

Στα ύψη αναμένεται να δουν να ανεβαίνει το υπόλοιπο του δανείου που είχαν λάβει σε ελβετικό φράγκο, δεκάδες δανειολήπτες και από τη Ρόδο μετά τις οικονομικές εξελίξεις και τις αλλαγές σε ισοτιμίες που σημειώθηκαν χθες.

Για το γεγονός αυτό είχαν κατατεθεί μάλιστα στα δικαστήρια της Ρόδου τους περασμένους μήνες, προσφυγές από τους δανειολήπτες της περιοχής μας, ζητώντας έτσι με τον τρόπο αυτό να πληρώσουν το δάνειό τους με την ισχύουσα ισοτιμία ευρώ.

Με τις χθεσινές εξελίξεις πάντως, σχεδόν 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.

Η απότομη άνοδος του ελβετικού νομίσματος κατά 30% αρχικά και στη συνέχεια 15% περίπου προκάλεσε σοκ σε όσους είχαν πάρει κυρίως στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Κι αυτό γιατί η απότομη ανατίμηση προκαλεί ανάλογη αύξηση στο άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ, ενώ και η δόση εξυπηρέτησης του δανείου ακριβαίνει αφού κάθε μήνα θα πρέπει ο δανειολήπτης να αγοράζει ακριβότερα τα ελβετικά φράγκα.

Το δράμα ξεκίνησε πριν από περίπου 8 χρόνια όταν το ελβετικό φράγκο ήταν αδύναμο σε σχέση με το ευρώ και τα επιτόκια δανειοδότησης χαμηλότερα από εκείνα του ευρώ.

Στη συνέχεια το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε ενώ και τα επιτόκια ανέβηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο οι δόσεις όσο και το άληκτο κεφάλαιο.

Από το πρόβλημα απεγκλωβίστηκαν όσοι στην πρώτη ανατίμηση μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ από ελβετικό φράγκο, αποδεχόμενοι τη ζημιά που είχαν υποστεί.

Για παράδειγμα αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στις 100.000 ευρώ!

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Αν το ελβετικό φράγκο συνεχίσει να ανατιμάται το χρέος θα μεγαλώνει και η δόση θα γίνεται ακριβότερη.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009