Στο συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο δήμος για τη Ροδιακή Έπαυλη

Στο συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο δήμος για τη Ροδιακή Έπαυλη

Στο συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο δήμος για τη Ροδιακή Έπαυλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 484 ΦΟΡΕΣ

Σε αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης, παράλληλα με τη διεκδίκηση σε πολιτικό επίπεδο, προχωρεί ο Δήμος της Ρόδου για τη Ροδιακή Έπαυλη, όπως ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή στη χθεσινή συνεδρίασή της, ενώ η επίλυση του ζητήματος αυτού αποτελεί, ουσιαστικά, και την πρώτη δέσμευση των νεοεκλεγέντων βουλευτών Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριου Σαντορινιού που έκαναν στον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, χθες, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την ακύρωση της υπ’ αρ. 29/2014 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Νομού Δωδεκανήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναφορικά με το δημοτικό κοινόχρηστο κήπο της Ροδιακής Έπαυλης.
Στην ουσία πρόκειται για τη γνωμοδότηση του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, το σκεπτικό της οποίας ανέλυσε στη χθεσινή συνεδρίαση, παρουσία και του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε ότι ο χώρος της Ροδιακής Έπαυλης είναι δημοτικό πάρκο όπου ο Δήμος λειτουργεί διάφορες κοινωνικές δομές, πολιτιστικές κτλ.-είναι μία τετελεσμένη κατάσταση. Όπως είπε, το ίδιο καθεστώς, ακριβώς, πολεοδομικά, ισχύει και για το πάρκο του κήπου του Θέρμαι. Ύστερα από πολύχρονους αγώνες, έχει αποφανθεί το Εφετείο Δωδεκανήσου για το πάρκο του Θέρμαι, ότι είναι καθεστώς ακινήτων του δημοσίου, που μ’ έναν ειδικό νόμο για τα Δωδεκάνησα, το άρθρο 12 του νόμου 2100 του 1952, αυτοδικαίως περιέρχεται στον οικείο Δήμο.

Όπως είπε ο νομικός σύμβουλος, το ίδιο ακριβώς καθεστώς ισχύει και για τη Ροδιακή Έπαυλη. Και εξήγησε: «Χρόνια τώρα, επειδή υπήρχε αυτή η σύγχυση η νομική, λυνόταν το θέμα…μπακαλιστικά-επιτρέψτε μου την έκφραση-με συμβόλαια μίσθωσης με συμβολικά μισθώματα, το ίδιο χρειάστηκε να γίνει με την ένταξη του έργου των επισκευών και του εκσυγχρονισμού των υποδομών τώρα. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η ΕΤΑΔ απαίτησε υπερβολικά μισθώματα, ο Δήμος δεν υποχώρησε, και πήγαμε να προχωρήσουμε αυτό που κάναμε και με τον κήπο του Θέρμαι, δηλαδή να στείλουμε στο κτηματολόγιο μία διαπιστωτική πράξη ότι αυτοδικαίως περιήλθε.

Όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση ο Δήμος μπλοκαρίστηκε, όχι από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης-που, σιωπηρά, ενέκρινε την απόφαση του δ.σ. και απέρριψε την προσφυγή της ΕΤΑΔ-αλλά μπλοκαρίστηκε από την Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία θεώρησε ότι είναι ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου το συγκεκριμένο».

Και ενώ ο Δήμαρχος-συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου-προσπαθούσε, με τις μέχρι χθες Διοικήσεις, να βρει μία άκρη διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και η αλήθεια είναι ότι με την προηγούμενη κατάσταση έβλεπαν μπροστά τους ένα τοίχο, εισηγούνται να ασκήσει ο Δήμος ένδικο μέσο κατά της απόφασης του άρθρου του 152 που δεν αποδέχθηκε ότι αυτοδικαίως έχει περιέλθει ο κήπος της Ροδιακής Έπαυλης και οι εγκαταστάσεις του στο Δήμο.

Έτσι, η υπηρεσία πρότεινε να ασκήσουν μία αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ μέσα σε εξήντα μέρες καθώς υπάρχει η προθεσμία μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, κάτι το οποίο και αποφάσισε ομόφωνα χθες η Οικονομική Επιτροπή.

Ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό και ανέφερε ότι είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ένα αίτημα στην Εταιρία εκμετάλλευσης των τουριστικών ακινήτων η οποία έχει βγάλει μία απόφαση ότι θα πρέπει ο Δήμος να πληρώνει γύρω στα 10 χιλιάδες ευρώ μηνιαίο μίσθωμα, τουτέστιν 120 χιλιάδες ευρώ το χρόνο προκειμένου να πάρουμε την παραχώρηση για είκοσι χρόνια, που είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, είναι συνεχιζόμενο, με χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο ίδιος θύμισε ότι, με όσους έχει συναντηθεί, είτε βουλευτές είτε Προέδρους, είτε Υπουργούς, αυτό το 1,8 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται σαν πόρο να το ξαναβρούμε και ειδικά για το συγκεκριμένο έργο που είναι 24 στρέμματα, ένας πνεύμονας πρασίνου, αλλά και τα κτίρια που είναι μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής, σημασίας για την πόλη μας.

Ο Δήμαρχος, ανέφερε, ακόμη, ότι κατά την τελευταία συνάντηση που είχε είναι με το νυν Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, τον κ. Δημητρίου, τον ενημέρωσε ότι το έβλεπαν θετικά, με την έννοια να μη χαθούν οι πόροι, να συμψηφίσουν στο εικοσαετές μίσθωμα, που βγαίνει με αντικειμενικές αξίες το ποσό που θα δαπανήσει ο Δήμος, άσχετα αν προέρχεται από πιστώσεις της Ε.Ε. Αυτοί, φερόμενοι ως κύριοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έχουν μία περιουσία η οποία θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. ευρώ.

«Δεν τη βρήκα…άσχημη τη σκέψη αν συμψηφίσουν για τα είκοσι χρόνια τα 1,8 εκατ. ευρώ και πληρώσει και ο Δήμος, έστω συμβολικά, 1000-1500 ευρώ σαν μίσθωμα, είπε και συμπλήρωσε ότι βρίσκονταν στη συζήτηση να εκτιμήσουν τις αξίες των κτιριακών εγκαταστάσεων, ταυτόχρονα ενημερώθηκε από τη νομική υπηρεσία ότι η προσπάθεια που έγινε με απόφαση του προηγούμενου δ.σ., να μεταγραφεί στο κτηματολόγιο ως κοινόχρηστος χώρος, προσέκρουσε στην απόφαση του άρθρου 152 που είχε προσφύγει η ΕΤΑΔ.

Η νομική άποψη του Δημάρχου είναι καταφατική, άσχετα με τις συζητήσεις που έκανε με την Εταιρία για την παραχώρηση χρήσης για είκοσι χρόνια, ως προς το η Οικονομική Επιτροπή να δώσει εντολή στην Οικονομική υπηρεσία να γίνει χρήση της διάταξης αυτής του νόμου του 1952 που ισχύει για τα Δωδεκάνησα αφού έχουμε ήδη ένα δεδικασμένο για το Θέρμαι και ο Δήμος δικαιώθηκε και είναι κοινόχρηστος χώρος, έστω και έπειτα από οκτώ-δέκα χρόνια.

Να έχει, δηλαδή, ο Δήμος τη δυνατότητα και διαπραγματευτικά για την παραχώρηση αλλά να πάει και δικαστικά «και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, ότι είναι ροδιακή περιουσία το συγκεκριμένο ακίνητο και οι εκτάσεις», όπως είπε.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος, έδραξε την ευκαιρία να συγχαρεί όλους τους Δωδεκανήσιους βουλευτές και έκανε γνωστό ότι, για το συγκεκριμένο θέμα, έχει τη διαβεβαίωση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής των εκλογών, οπότε και τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι νεοεκλεγέντες βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα, του ανέφεραν το θέμα αυτό και μετέφεραν τη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα ότι η Ροδιακή Έπαυλη θα παραχωρηθεί, όχι όμως μέσω της Εταιρίας-αφού φοβούνται ότι μπορεί να ελεγχθούν για απιστία-αλλά ν’ ανακαλέσει την παραχώρηση που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, να την πάρει, και το Υπουργείο, στη συνέχεια, μπορεί να την παραχωρήσει απευθείας στο Δήμο με διάταξη νόμου.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, έχει τη διαβεβαίωση των δύο νεοεκλεγέντων βουλευτών ότι το θέμα της Έπαυλης επείγει να λήξει μέσα στο Φεβρουάριο, από τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης είναι στενά και θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος. Παράλληλα, ο ίδιος έχει ζητήσει και από τη Διαχειριστική Αρχή να το κρατήσουν στα έργα που είναι συνεχιζόμενα. Από τη μια, λοιπόν, θα επιδιώξουν το παραπάνω και, από την άλλη, είναι πρόσθετο επιχείρημα η αίτηση ακύρωσης όταν θα πάνε στη νέα Διοίκηση της ΕΤΑΔ ή του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Παπαγεωργίου συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η επερώτηση Γάκη στη Βουλή μέσω της αλληλογραφίας με την ΕΤΑΔ είναι ότι, μέχρι τώρα, το συγκεκριμένο ακίνητο προορίζεται, ως προς τις προσόδους του, υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ. Και από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση προεκλογικά έχει εξαγγελθεί η κατάργησή του, εκλείπουν και τα μέχρι τώρα επιχειρήματά τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί