Αισιόδοξος για τη σεζόν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Αισιόδοξος για τη σεζόν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Αισιόδοξος για τη σεζόν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 522 ΦΟΡΕΣ

Ευχόμαστε όλοι ότι θα πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην πορεία που είχε πέρυσι το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και, κατ’ επέκταση, προς την περιοχή μας, προσβλέπουν και για τη φετινή χρονιά οι παράγοντες του τουρισμού στην περιοχή μας, επιδεικνύοντας ψυχραιμία στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και στέλνοντας τα «κατάλληλα» μηνύματα προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της χθεσινής υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την Κινέζικη αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Ρόδο (βλ. άλλες στήλες), ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, σε δηλώσεις του, είπε, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το τουριστικό μας προϊόν θα αντέξει και φέτος.

Καταρχήν, επιστρέφοντας από τη γενική συνέλευση του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών παραγόντων στον τουρισμό, μεταξύ των οποίων και την Υφυπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντούρα, ο κ. Καμπουράκης στάθηκε σε αυτό το οποίο είπε και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ αλλά και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, ότι δηλαδή…τα μανίκια ψηλά τώρα και ξεκινάμε να δουλεύουμε.

Μάλιστα, είπε ότι αυτό καταδεικνύει και η συνεργασία με τους Κινέζους: «Στην Ελλάδα η οποία προσπαθεί, στην Ελλάδα η οποία διαπραγματεύεται και στοχεύει σε ένα καλύτερο αύριο, η δουλειά η δική μας είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε τουρίστες και να διασφαλίσουμε ότι το 2015 θα είναι μία ανεκτή, καλή ή υποσχόμενη, χρονιά».

Η Κίνα στη συγκεκριμένη περίπτωση-συνέχισε ο κ. Καμπουράκης-είναι μία αγορά η οποία υπόσχεται στην Ευρώπη πολύ μεγάλους αριθμούς-μιλάμε από 25 έως 75 εκατομμύρια αύξηση των τουριστών στην Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια.

Και είπε, στη συνέχεια:
«Σε κάθε περίπτωση, εγώ εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη της περυσινής και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, πέρα από ευχές και προσευχές, είναι για να διασφαλίσουμε έναν ικανό αριθμό αφίξεων που να αντικαταστήσει τις απώλειες που, ήδη, έχουμε δεδομένες από τη Ρωσία η οποία θα είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο ποσοστιαία με βάση την περυσινή συνολική εικόνα των αφίξεων στο νησί».



Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ, αναφέρθηκε στην επικείμενη τουριστική έκθεση του Βερολίνου που, ως γνωστόν, κάθε χρόνο αποτελεί βαρόμετρο για τον τουρισμό, και είπε:
«Επικρατεί μία αισιοδοξία και αυτήν οφείλουμε να έχουμε-ξέρετε, οι άνθρωποι του τουρισμού από την αισιοδοξία ζούμε και με την αισιοδοξία δουλεύουμε.

Αλλά, εγώ, αυτό που πρέπει να πω είναι ότι η Γερμανία είναι μία χώρα η οποία είναι ευαίσθητη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια-γιατί, αυτή τη στιγμή, η οικονομική διαπραγμάτευση αναγκάζει ανταλλαγές σκέψεων με σκοπό ένα καλύτερο οικονομικό αύριο για την Ελλάδα, που πρέπει να το διαχειριστούμε με πολύ μεγάλη ηπιότητα και ένα πολύ μεγάλο σεβασμό στη νούμερο ένα αγορά της Ελλάδας. Γιατί οι Άγγλοι και οι Γερμανοί είναι οι πρώτες χώρες επισκεπτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, στη Ρόδο».

Όσο αφορά στη Ρωσία, οι μειώσεις οι οποίες προδιαγράφονται, αυτή τη στιγμή, όπως είπε χαρακτηριστικά, αγγίζουν…τα όρια της ελεύθερης πτώσης. Επεσήμανε, όμως, ότι δεν φταίει η Ελλάδα για τη μείωση που προδιαγράφεται από τη Ρωσία, φταίει το ρούβλι, η οικονομία της χώρας και, εν πάση περιπτώσει, οι διεθνείς σχέσεις που υπάρχουν και δεν έχουν άμεση σχέση μ’ εμάς.

«Εμείς, αυτό που έχω να πω, είναι ότι έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, σε πολύ καλή τιμή, ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε από την τιμή που θα έπρεπε να παίρνουμε με στόχο το marketing του Ελληνικού και του ροδιακού τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από τις χώρες του εξωτερικού θα φανούν και στην έκθεση του Βερολίνου, όπου η Ρόδος προσπαθεί να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία σε μία περιοχή με δύο χιλιάδες και πλέον εκθέτες και εκπροσώπους πελατών μας», τόνισε ακόμη.

Ο κ. Καμπουράκης είπε ότι περισσότερα για το τι να περιμένουμε τη φετινή σεζόν θα μπορούν να πουν μετά το Βερολίνο και τη Μόσχα, ωστόσο επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΞΡ, ότι, δηλαδή, το ταμείο…κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου.

Και δήλωσε στη συνέχεια:
«Η χρονιά φέτος, με τη βοήθεια και τη σύμπραξη όλων, και των επιχειρηματιών και των εμπόρων και της αγοράς και των εργαζομένων περισσότερο, όπως έπραξαν και ξέρουν πολύ καλά να κάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης, θα μπορέσουν και φέτος να διασφαλίσουν ένα 2015 ισάξιο του 2014 τουλάχιστον».

Ψυχραιμία για τις εξελίξεις
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ αν θεωρούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και μια πιθανή σύγκρουση με την ΕΕ θα έχουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση φέτος, είπε: «Η προεκλογική περίοδος έχει λήξει, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην επιθυμεί αυτό που η σημερινή κυβέρνηση οραματίζεται ή μεθοδικά προσπαθεί.

Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε, αυτή τη στιγμή, είναι καλή επιτυχία στην ελληνική διαπραγμάτευση γιατί αυτά τα οποία προσπαθεί η Ελληνική πλευρά είναι προς το καλό όλων μας. Λοιπόν, δεν νομίζω ότι είναι εποικοδομητικό ούτε καν παραγωγικό το να εκφράζω την οποιαδήποτε επιφύλαξη εκ μέρους μου και δεν την εξέφρασε κανένας του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Όλοι αυτό που λένε είναι ότι θέτουμε τον εαυτό μας στις υπηρεσίες της κυβέρνησης και της ελληνικής διαπραγμάτευσης για να μπορέσουμε το 2015 να είναι τουλάχιστον ισάξιο του 2014. Βεβαίως, η ρευστότητα στις τράπεζες είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από εκεί κι ύστερα, δεν νομίζω ότι μπορεί εμείς να ευχόμαστε κάτι διαφορετικό από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς για τη στάση που θα τηρήσουν κάποιοι tour-operators, όπως το να πιέσουν για να υπογραφούν συμβόλαια όχι σε ευρώ, δήλωσε ο κ. Καμπουράκης:

«Έχω την εντύπωση ότι, πέρα από την εθνική υπηρηφάνεια, την οποία, αν θυμάμαι καλά η Ένωση Ξενοδόχων πρώτη είχε επισημάνει πριν από τέσσερα χρόνια, το να βγαίνει ο νούμερο ένα τουριστικός εισαγωγάς επισκεπτών στην Ελλάδα, η TUI, και να λέει ότι σε περίπτωση, απευχόμενη, μιας διαφοροποίησης του νομίσματος οι επισκέπτες θα βγουν κερδισμένοι, νομίζω ότι εγώ δεν θα εστίαζα σε αυτές τις νομικίστικες ή τα νομικά τερτίπια ενός συμβολαίου.

Υποχρέωση των πρακτόρων είναι να διασφαλίσουν τον πελάτη τους και τη δική τους πλευρά. Εγώ πιστεύω ότι συμφέρον της Ελλάδας είναι να προσπαθήσει με κάθε μέσο να βελτιώσει τα οικονομικά της χώρας και να βοηθήσει και να σπρώξει τον τουρισμό ακόμα ψηλότερα. Αυτό είπα και στον λόγο μου, αυτό δημοσιεύτηκε: Ότι ο τουρισμός πέρυσι το 2014 ήταν ψηλά και υποχρέωσή μας είναι να τον σπρώξουμε ψηλότερα», είπε και ανέφερε, τέλος:

«Εάν υπάρχουν φόβοι ή επιφυλάξεις στους τουρίστες, αυτή είναι η δουλειά μας. Η δική μας η δουλειά είναι να έχουμε επιφυλάξεις, να έχουμε φόβους και αυτά να τα μεταφέρουμε σε έργο, πράξεις και ενέργειες για να είναι καλά τα πράγματα».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου