Κίνητρα σε γιατρούς και προσλήψεις για τα ασθενοφόρα

Κίνητρα σε γιατρούς και προσλήψεις για τα ασθενοφόρα

Κίνητρα σε γιατρούς και προσλήψεις για τα ασθενοφόρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 709 ΦΟΡΕΣ

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα μικρά νησιά

Στην πρόσληψη οδηγών και διασωστών που θα στελεχώσουν τα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, θα προχωρήσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου η οποία παράλληλα θα αναλάβει τη σίτιση και τη διαμονή γιατρών ώστε να καλύψουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.


Όπως ανακοίνωσε χτες ο περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος στον τομέα της δημόσιας υγείας, Νίκος Καραμαρίτης, η ΠΝΑΙ αποφάσισε να παρέμβει ενεργά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους των νησιών, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά κενά και προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια. «Το θέμα που απασχολεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια τον τόπο μας είναι η υγεία.

Το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι είμαστε πολύ μακριά σαν περιφέρεια και σαν Δωδεκάνησος για να στελεχώσει τις δομές του. στα νησιά δεν υπάρχουν αγροτικοί γιατροί, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί, δεν υπάρχουν διασώστες ούτε οδηγοί του ΕΚΑΒ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμαρίτης και πρόσθεσε:

«Έρχεται η περιφέρεια μετά από τέσσερις μήνες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και προτείνει λύσεις, χρεώνεται και το κόστος και μέχρι το καλοκαίρι πιστεύω να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε το υπουργείο υγείας, ούτε καμία περιφερειακή αρχή γιατί δεν υπήρχε βούληση.

Είχαμε φτάσει με την προηγούμενη κυβέρνηση πολύ κοντά στο να νομοθετήσουμε πολύ μικρά κομμάτια για να μπορεί η περιφερειακή αρχή να βάλει το χέρι της και να βοηθήσει, είμαι αισιόδοξος ότι και με τη νέα κυβέρνηση υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και μίλησα ήδη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ποια είναι τα σχέδια της περιφέρειας
Αναλυτικά σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε άμεσα να προχωρήσει η πρόσληψη συνολικά 20 οδηγών ασθενοφόρων και διασωστών, που θα στελεχώσουν τα δύο ασθενοφόρα τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού βρίσκονται ακινητοποιημένα στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Το ένα από αυτά θα σταθμεύει στο Γεννάδι και το άλλο στον Έμπωνα προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του νησιού λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 300.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της περιφέρειας, ενώ το ΕΚΑΒ είναι σύμφωνο με την απόφαση αυτή.

Κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε και στο δήμο Αμαρουσίου με επιτυχία κατόπιν έγκρισης του ελεγκτικού συνεδρίου. Σημειώνεται ότι πιλοτικά θα εφαρμοστεί το μέτρο και στα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη όπου θα τεθούν σε λειτουργία 2 ασθενοφόρα.

Επίσης όπως είναι γνωστό στα μικρά νησιά, εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γιατρών, καθώς το κόστος ζωής και οι χαμηλές αποδοχές, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον.

Έτσι και στον τομέα αυτό η περιφέρεια αναλαμβάνει δράση αποφασίζοντας να καλύψει με δικούς της πόρους τα έξοδα διαμονής και σίτισης των γιατρών που θα εκφράσουν ενδιαφέρον να υπηρετήσουν σε αυτά.

Ειδικότερα η περιφέρεια θα δαπανά για κάθε γιατρό συνολικό ποσό 450 ευρώ μηνιαίως ( στέγη και τροφή) υπογράφοντας μία σύμβαση διάρκειας τριών ετών. Η περιφέρεια θα κάνει χρήση του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει και προγραμματίζει να καλύψει τις ανάγκες συνολικά 40 γιατρών γενικής ιατρικής και ειδικευόμενων που θα μετακομίσουν σε υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας. Το κόστος της δαπάνης εκτιμάται σε 250.000 ευρώ, και θα καλυφθεί από πόρους της περιφέρειας.

Άλλα θέματα
Ο κ. Καραμαρίτης αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και σε άλλα ζητήματα της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα μίλησε για:
- Τους εμβολιασμούς: Όπως επεσήμανε τα τελευταία 4 χρόνια, δεν γίνονταν εμβολιασμοί των μαθητών στα σχολεία. Η νέα περιφερειακή αρχή συγκρότησε κλιμάκια που ξεκίνησαν εμβολιασμούς σε σχολεία των περισσότερων νησιών της Δωδεκανήσου και ειδικότερα εμβολιασμούς για τη φυματίωση. Μάλιστα στη Ρόδο εμβολιάστηκαν 1700 μαθητές από 30 δημοτικά σχολεία και στην Κω 613 μαθητές.
Επίσης στάλθηκαν και άλλες 650 δόσεις εμβολίων ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και στα άλλα νησιά.

- Τα επιμορφωτικά προγράμματα: όπως είπε, γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια σε μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ σύντομα αυτά θα επεκταθούν σε ξενοδοχεία και κεντρικά σημεία πόλεων και οικισμών.

- Τους εμβολιασμούς στα σώματα ασφαλείας: η καθημερινή επαφή των στελεχών της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και της πυροσβεστικής με άτομα που έρχονται παράνομα στη χώρα μας, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Δυστυχώς οι υπηρεσίες τους δεν έχουν μεριμνήσει για να τα θωρακίσουν από μεταδοτικές ασθένειες και έτσι αναλαμβάνει και σε αυτό τον τομέα δράση η περιφέρεια. Άρχισε τους εμβολιασμούς για την ηπατίτιδα Β, τον τέτανο και τη φυματίωση, ξεκινώντας από την Κω που παρουσιάζεται το μεγάλο πρόβλημα. Εκεί εμβολιάστηκαν 170 άτομα, στη Σύρο 300, στη Νάξο 400, στη Μήλο 100 ενώ ακολουθεί η Ρόδος και σειρά έχουν και άλλα νησιά. Παράλληλα δόθηκε στο λιμενικό σώμα, την αστυνομία και το στρατό από την περιφέρεια υγειονομικό υλικό.

Για τη ΓΑΛΗΝΟΣ
Σε ότι αφορά την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία της περιφέρειας «ΓΑΛΗΝΟΣ», ο κ. Καραμαρίτης προανήγγειλε αλλαγές στο καταστατικό της, προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά ώστε να μπορεί να καλύπτει με δράσεις και τις Κυκλάδες.
Σημειώνεται ότι μετά από συνεννόηση με την ΠΕΔΝΑ θα υπογραφεί σύμβαση για ιατρικές επισκέψεις και δράσεις σε μικρά νησιά.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε 10 μέρες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, και το κόστος της επίσκεψης των ειδικευμένων γιατρών για το επόμενο διάστημα θα ανέλθει σε 200.000 ευρώ που θα καλυφθεί από την περιφέρεια. Τέλος σε ότι αφορά, το δελφίνι ζωής και ελπίδας που είχε παροπλιστεί, και παρέμενε στο λιμάνι του Μαντρακιού, όπως έγινε γνωστό, πωλήθηκε σε ιδιώτη.

Όπως είπε ο κ. Καραμαρίτης επί 4 χρόνια το ενδεχόμενο βύθισής του και πρόκλησης ζημιάς και στα παρακείμενα σκάφη μέσα στο λιμάνι ήταν ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους αρμόδιους , όμως τελικά πριν από λίγο καιρό το δελφίνι, πωλήθηκε με αντίτιμο 17.000 ευρώ.
Ο κ. Νίκος Καραμαρίτης
Ο κ. Νίκος Καραμαρίτης

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου