Ερώτηση για την παρακράτηση φόρου από τους ξεναγούς

Ερώτηση για την παρακράτηση φόρου από τους ξεναγούς

Ερώτηση για την παρακράτηση φόρου από τους ξεναγούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 740 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση στη Βουλή για την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς διπλωματούχους ξεναγούς που παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Μαν. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Στην Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ. 1104/9.4.2014, που χαρακτηρίστηκε ως “εξαιρετικώς επείγουσα” με θέμα: Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 από τους υπόχρεους, στο άρθρο 1 “Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από Μισθωτή Εργασία και συντάξεις” αναφέρεται ότι:

Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167) που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως αυτή ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ίδιου νόμου, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου ως ακολούθως:
α) Στους αμειβόμενους με μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ παροχών που συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, στις συντάξεις ή άλλες παροχές παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, με βάση την κλίμακα του άρθρου 15 και τις μειώσεις φόρου του άρθρου 16 του ίδιου νόμου μετά από προηγούμενη αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο, ως ακολούθως...».

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 12, που αναφέρεται στο “εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις”, στην παράγραφο στ. εξαιρεί το φυσικό πρόσωπο, που αποκτά σχέση εξηρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο βάσει σύμβασης, προφορικής.

Σύμφωνα με το ν. 4172/2013 Κεφάλαιο Α’ με θέμα: “Φορολόγηση στην πηγή” και το άρθρο 59 παραγ. 1, τα πρόσωπα που υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με το σύστημα φορολόγησης στην πηγή είναι:
α) κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που διενεργεί πληρωμές ή δίνει παροχές σε είδος στους εργαζόμενους τους “ή τους υπαλλήλους τους”.
β) κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που καταβάλλει συντάξεις σε φυσικά πρόσωπα,
γ) ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ή παρόμοιες οντότητες που διενεργούν πληρωμές στους ασφαλισμένους τους”.

Οι ξεναγοί με βάση το άρθρο 87 ν. 1545/85 που έχουν την προβλεπόμενη άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού και συμβάλλονται με τα τουριστικά ταξιδιωτικά γραφεία συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και υπάγονται στις σχετικές διατάξεις.

Και σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/1994) που ισχύει για εισοδήματα μέχρι 31.12.2013 στο άρθρο 57.ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ και στην παράγ. β. αναφέρεται “στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι όποιοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, με συντελεστή στο ακθάριστο ποσό του ημερομισθίου, ο οποίος ορίζεται σε τρία τοις εκατό (3%) για ημερομίσθιο πάνω από είκοσι τέσσερα (24) ευρώ”.

Στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 22 που έχει ως εξής:
“22. Από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α’ 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων κι εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου”.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Αν ισχύει το ήδη υπάρχον καθεστώς της παρακράτησης του φόρου 3% με την έκδοση κάθε Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών με δεδομένο ότι οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί που έχουν την προβλεπόμενη άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος είναι φυσικά πρόσωπα χωρίς επιχειρηματική δράση, παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου σε παραπάνω από έναν εργοδότη, συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας με τον εργοδότη Ν.1545/85 άρθρ.87 και αρθρ.37, ανήκουν στις Μισθωτές Υπηρεσίες (ΠΟΛ 1242) και οι αμοιβές τους αναφέρονται στην εκάστοτε ισχύουσα ΣΣΕ.

• Αν προτίθεται άμεσα να αποστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο, που να αναγνωρίζει την ισχύ του Ν. 2238/1994, που ορίζει την παρακράτηση στο 3% και όχι στο 22%, όπως απαιτούν τα ταξιδιωτικά γραφεία με την έκδοση κάθε ΔΠΥ, προκειμένου να εκδοθούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους από την αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί