Προχωρούν οι εργασίες για το Φράγμα Γαδουρά

Προχωρούν οι εργασίες για το Φράγμα Γαδουρά

Προχωρούν οι εργασίες για το Φράγμα Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 405 ΦΟΡΕΣ

Εντός του Απριλίου τοποθετεί η ΔΕΥΑΡ την ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Τσίκκης.

Αυτό δήλωσε στη «Ρ» ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης που ρωτήθηκε σχετικά, τονίζοντας ότι όπως ενημερώθηκε οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά τόσο στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων όσο και στα Ασγούρου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φλεβάρης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίκκη, και ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών, ενώ όπως έκανε γνωστό μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπευθύνων της περιφέρειας και του δήμου προκειμένου να γίνει και αυτοψία στους χώρους όπου εκτελούνται οι τελευταίες συνδέσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το φράγμα της περιοχής Γαδουρά είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε μέχρι σήμερα στη νησιωτική Ελλάδα. Έχει χωρητικότητα 67,5 εκατομμύρια κυβικά και μπορεί να υδροδοτήσει με πόσιμο νερό τη Ρόδο και άλλα νησιά. Το έργο αυτό είναι ο … σύγχρονος Κολοσσός της Ρόδου”.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 2001 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους υπογράφηκε η σύμβαση με την Κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ-ΑΕΓΕΚ. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεκίνησε από τα 43 εκ.ευρώ και το τελικό κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 140 εκ.ευρώ. Με την ολοκλήρωση του το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης του μεγάλου νησιού των Δωδεκανήσων.

Το έργο αφορά την πλήρη κατασκευή του φράγματος και των συναφών έργων.
Τύπος Φράγματος: χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα
• Ύψος Φράγματος: 55 μ.
• Μήκος στέψεως: 550 μ.
• Πλάτους στέψεως: 10 μ.
• Όγκος αναχώματος: 3.135.000 μ3
• Αυχενικό φράγμα: 14,50 μ. high
• Πρόφραγμα: 27 μ. μέγιστου ύψους
• Πύργο υδροληψίας: 48 μ. ύψους

Κτιριακά έργα
• Σήραγγα εκτροπής: 600 μ. μήκους
• Έργο υπερχείλισης, αποτελούμενο από τη διώρυγα προσαγωγής, το τεχνικό Υπερχείλισης, τη Διώρυγα Πτώσης, τη Λεκάνη Ηρεμίας και το έργο παροχέτευσης των πλημμυρικών νερών στο ποταμό.

Διαβάστε ακόμη

Προφυλακίστηκε ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου μετά την απολογία του

Προσφορές στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου

Στην Πάτμο ο Γιώργος Νικητιάδης για την Ακολουθία του Νιπτήρος

Μ. Χατζηάμαλλος: Απαιτείται διάλογος και μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Στις «εσχατιές» του ανατολικού Αιγαίου ο Δένδιας: Πρωτομαγιά στα ακριτικά φυλάκια σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο

Δράση προσφοράς και επίσκεψη καταρτιζομένων στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια οι διαδικασίες για την παραχώρηση στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου των δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου