Το τοπίο στις πανελλήνιες 2016 μετά την ψήφιση του νέου εξεταστικού συστήματος

Το τοπίο στις πανελλήνιες 2016 μετά την ψήφιση του νέου εξεταστικού συστήματος

Το τοπίο στις πανελλήνιες 2016 μετά την ψήφιση του νέου εξεταστικού συστήματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2504 ΦΟΡΕΣ

Ανάλυση και σχολιασμός

Ψηφίστηκε στη Βουλή την Τρίτη 12 Μαΐου το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Με το σύστημα αυτό θα εξεταστεί η Γ΄ λυκείου την ερχόμενη σχολική χρονιά 2015-16.

Σύμφωνα με τον νόμο 4327/15 το πρόγραμμα της Γ΄ λυκείου έχει ως εξής:
Μαθήματα Γενικής Παιδείας, 15ώρες/εβδομάδα
Θρησκευτικά 1, Νεοελ. Γλώσσα 2, Νεοελ. Λογοτεχνία 1, Ιστορία 2, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής 2, Βιολογία 2, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών 1, Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά) 2, Φυσική Αγωγή 2.

Δημιουργούνται 3 Ομάδες Προσανατολισμού και τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι:
Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 15ώρες/εβδομάδα
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα 5, Ιστορία 3, Λατινικά 3, Λογοτεχνία 2, Κοινωνιολογία 2

Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 15ώρες/εβδομάδα
Μαθηματικά 5, Φυσική 3, Χημεία 3, Βιολογία 2, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) 2

Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 15ώρες/εβδομάδα

Μαθηματικά 5, ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) 3, Ιστορία 3, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) 2, Κοινωνιολογία 2

Για την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι μαθητές πρέπει να εξεταστούν Πανελλαδικά στα μαθήματα που φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

Δηλαδή οι μαθητές κάθε Ομάδας Προσανατολισμού θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε 3 μαθήματα και θα επιλέγουν 4ο μάθημα για να «ανοίξουν» το κατάλληλο επιστημονικό πεδίο σχολών που επιθυμούν ή και 5ο μάθημα για να «ανοίξουν» και δεύτερο επιστημονικό πεδίο, ώστε να διευρύνουν τις επιλογές τους.

Στο σημείο αυτό να παρατηρήσουμε ότι κάθε μαθητής θα περάσει τελικά σε μία σχολή. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγοντας να εξεταστεί, άρα και να προετοιμαστεί, σε 5 μαθήματα ουσιαστικά μεταθέτει κατά 1 χρόνο την λήψη της απόφασης του. Έχει όμως επωμισθεί το βάρος αυτής της προετοιμασίας, το οποίο ενδεχομένως να ζημιώσει το μαθητή στα μόρια και των δύο πεδίων!

Με βάση το σύστημα αυτό βλέπουμε ότι η Θετική και η Θεωρητική δεν έχουν πρόσβαση στα Οικονομικά, κάτι που συνέβαινε στο προηγούμενο σύστημα.

Επίσης με μια πρώτη ματιά θα δούμε ότι η Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής φαίνεται να έχει σχετικά ευκολότερα μαθήματα. Αυτό πιθανόν να ωθήσει τους μέτριους μαθητές να την επιλέξουν.

Παρά τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα σύμβουλος του Υπουργείου, οι οποίες δείχνουν το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών για την επόμενη σχολική χρονιά να επιλέγει την Θετική, θεωρείται από τους αναλυτές ότι μακροπρόθεσμα οι περισσότεροι μαθητές θα επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού της Οικονομίας και Πληροφορικής (όπως παλαιότερα επέλεγαν την 4η Δέσμη).

Βέβαια το σύστημα αυτό είναι μεταβατικό και θα ισχύσει για 2 χρόνια τουλάχιστον, όπως δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Κουράκης. Στο διάστημα αυτό το σύστημα θα τεθεί σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ώστε να πάρει την τελική(!) του μορφή. Αρκετά όμως είναι μέχρι τώρα (19/5) τα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν (σχολές/πεδίο, συντελεστές βαρύτητας κλπ).

Δημοσιεύματα από τον ημερήσιο Τύπο και από τα ¨ΝΕΑ¨ θεωρούν ότι οι συντελεστές βαρύτητας θα είναι 1,3 και 0,7, ενώ όταν ο μαθητής ανοίγει Πεδίο με μαθήματα Γενικής τότε οι συντελεστές γίνονται 0,9 και 0,7 όπως και πριν. Κύκλοι του Υπουργείου όμως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, συντελεστής βαρύτητας να υπάρχει σε ένα μόνο μάθημα!

Όσο για τις σχολές ανά πεδίο, εκτός από τα προφανή, σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, προκύπτει ότι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ θα είναι μόνο στο 2ο ΕΠ, οι Στρατιωτικές θα κατανέμονται ανά ειδικότητα(Ευελπίδων, ΣΜΥ, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων κλπ στο 2ο, ΣΣΑΣ Ιατρική, Φαρμακευτική κλπ στο 3ο, ΣΣΑΣ Στρατολογικό και Ψυχολογία στο 1ο, ΣΣΑΣ Οικονομικό στο 5ο), τα ΤΕΙ Πληροφορικής στο 5ο και στο 2ο, τα ΤΕΦΑΑ στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο ΕΠ, οι Αστυνομικές σχολές στο 5ο , το Χημικό στο 2ο και στο 3ο και η Γεωπονία στο 3ο. Να προσθέσουμε ότι στο ΦΕΚ 4327/15 προβλέπεται επιστροφή της Πυροσβεστικής στο Μηχανογραφικό του 2016!

*Ο Ατλάσης Χρήστος είναι καθηγητής ΜSc στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα την Ψυχομετρία.

Διαβάστε ακόμη

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Πανελλαδικές: Ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων

Αύξηση βάσεων στα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αποτελέσματα Πανελλαδικών 2023: Σε ποιες σχολές πέρασαν οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες

Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2023 - Σάρωσαν τα Ροδιτόπουλα σε επιτυχίες- Πώς έγραψαν οι μαθητές από τα σχολεία του νησιού μας

Πανελλαδικές: Αύριο στη μια οι ανακοινώσεις για τις βαθμολογίες

Πανελλαδικές 2023: Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες