Καταναλωτής δικαιώθηκε έναντι της τράπεζας για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Καταναλωτής δικαιώθηκε έναντι της τράπεζας για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Καταναλωτής δικαιώθηκε έναντι της τράπεζας για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 767 ΦΟΡΕΣ

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που άσκησε Δημόσιος Υπάλληλος, κάτοικος Ρόδου, κατά Τράπεζας, από την οποία έλαβε δάνειο σε ελβετικά φράγκα.

Πιο συγκεκριμένα, η αιτούσα, δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα, έλαβε από την Τράπεζα το 2001 δύο τραπεζικά δάνεια σε δραχμές (ποσού 28.500.000 και 13.000.000 δρχ) τα οποία μετατράπηκαν αυτομάτως σε ευρώ το 2002. Στην συνέχεια απευθύνθηκε ξανά στην τράπεζα, ζητώντας της εκ νέου δάνειο το 2007. Τότε στα πλαίσια της σύναψης του νέου δανείου η τράπεζα πρότεινε να καταρτίσει τη νέα σύμβαση σε ελβετικό φράγκο, εξαιτίας του ευνοϊκού επιτοκίου που προσέφερε το ανωτέρω νόμισμα. Επιπλέον πρότεινε τη μετατροπή των ήδη υφιστάμενων δανείων σε ελβετικό φράγκο ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Έτσι συμφωνήθηκε η αιτούσα να λάβει δάνειο το οποίο θα εκταμιευτεί σε ευρώ, θα πληρωθεί σε ευρώ, αλλά ο υπολογισμός των δόσεων και των κεφαλαίων θα γίνεται με την εκάστοτε ισχύουσα ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου.


Εντούτοις όπως έγινε δεκτό και από το Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε δια του δικηγόρου κ. Δήμου Μουτάφη, κατά την κατάρτιση της νέας σύμβασης και την μετατροπή των προηγούμενων συμβάσεων, η τράπεζα δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και το νόμο περί προστασίας του καταναλωτή, παραλείποντας να ενημερώσει την αιτούσα για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει η λήψη δανείου σε ελβετικό φράγκο. Επιπλέον ο όρος με τον οποίο προβλεπόταν η εν λόγω μετατροπή ήταν άκυρος ως δυσνόητος.


Συνεπεία των ανωτέρω η αιτούσα δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τον κίνδυνο που γεννούσε αυτή η συναλλαγή για την συμβατική της σχέση. Ειδικότερα, μετά την εκταμίευση του νέου δανείου και την μετατροπή των παλαιότερων σε ελβετικό φράγκο, το ως άνω νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ. Έτσι ενώ πλήρωνε πολύ περισσότερα χρήματα σε ευρώ, το ποσό του δανείου σε ελβετικά φράγκα που αποπληρωνόταν παρέμενε το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό, η αρχικώς υπολογισθείσα δόση των 800 ευρώ, ανήλθε μέχρι και το ποσό των 1.200 ευρώ λόγω της μείωσης της ισοτιμίας μεταξύ φράγκου και ευρώ εις βάρος του τελευταίου.


Το Δικαστήριο με την απόφασή του, διέταξε η καταβολή να μη γίνεται με την ισχύουσα κατά το χρόνο πληρωμής έκαστης δόσης ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου, αλλά με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο της εκταμίευσης του νέου δανείου και της μετατροπής των αρχικών σε ελβετικά φράγκα που έγινε το έτος 2007. Με τον τρόπο αυτό στη ουσία ο καταναλωτής αποπληρώνει σε ευρώ ακριβώς το ποσό που έλαβε κατά το χρόνο της εκταμίευσης και όχι το ποσό που διαμορφώθηκε μετά την αύξηση της ισοτιμίας. Ήτοι στην συγκεκριμένη περίπτωση η δόση που λόγω της μείωσης της ισοτιμίας το έτος 2015 είχε ανέλθει στο ποσό των 1.200 ευρώ, τώρα θα υπολογιστεί στο ποσό των 800.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος- εμπορικολόγος Δήμος Μουτάφης.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009