Βέτο Καμμένου για τους μειωμένους συντελεστές

Βέτο Καμμένου για τους μειωμένους συντελεστές

Βέτο Καμμένου για τους μειωμένους συντελεστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 303 ΦΟΡΕΣ

«Θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση αν καταργηθούν», δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή

Ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ίδιου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος το θέμα της κατάργησης του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και σημείωσε ότι μετά και από δική του επιμονή έχει βγει, πλέον, από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Άμυνας ήταν κατηγορηματικός ότι ποτέ ο ίδιος δεν πρότεινε την κατηγοριοποίηση των νησιών στο θέμα του ΦΠΑ και πως μετά από επικοινωνία του με τον Ν. Παππά, αργά χθες το βράδυ, αποφασίστηκε η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αποτελέσει και οριστική θέση της κυβέρνησης στις σημερινές διαπραγματεύσεις.

«Το βράδυ, στις 12:30, μίλησα με τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό και κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και αυτό τελικά αποτελεί θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Δηλαδή, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν μπαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση. Αυτό κλείνει το θέμα εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά. «Στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, η θέση των ΑΝΕΛ και η δική μου προσωπικά ήταν πάντα κρυστάλλινη σε σχέση και με τον πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση» σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμμένος, εάν ο κάτοικος του νησιού «χάσει το προνόμιο του χαμηλού ΦΠΑ θα προκληθεί να κάνει αυτό που κάνει για τις ιατρικές υπηρεσίες, να παίρνει το καράβι το πρωί και να πάει να ψωνίζει από απέναντι, θα διαλυθούν οι τοπικές αγορές και θα κλείσουν τα νησιά».

Δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις για τις χθεσινές πληροφορίες ανέφερε ότι «έγινε διαρροή από κάποιο μέλος του συμβουλίου... αυτό είναι ψευδές» και πως στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο «ετέθη το θέμα ότι θα έπρεπε να βρούμε ένα μέτρο το οποίο θα κάλυπτε τα 80 εκατομμύρια που στοιχίζει αυτό το χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά για να μην υπάρχουν έξι δείκτες διαφορετικοί ΦΠΑ...». «Τυχόν επιδότηση στην ακτοπλοΐα θα πήγαινε στους ακτοπλόους και όχι στους νησιώτες.

Εν συνεχεία ετέθη η άποψη να βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Κανένα, όμως, από αυτά τα μέτρα δεν καλύπτει το χαμηλό ΦΠΑ στο σύνολο της ζωής των νησιωτών. Μπορεί τα ισοδύναμα να είναι παραπάνω, 150 εκατομμύρια, αλλά είναι θέμα θεσμικό για τους νησιώτες αυτό. Εν συνεχεία ήρθε μία πρόταση από τις Βρυξέλλες να εξαιρεθούν έξι νησιά, η Σαντορίνη, η Κως, η Ρόδος, η Πάρος, η Νάξος και η Μύκονος.

Και αυτό δεν το δέχθηκα διότι και η Ρόδος και η Κως είναι στην παραμεθόριο, αλλά παράλληλα και η Σαντορίνη και η Πάρος και η Νάξος και η Μύκονος παίζουν σημαντικό ρόλο στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας. Το βράδυ διέρρευσε η πληροφορία ότι εγώ το πρότεινα, πράγμα απόλυτα ψευδές» πρόσθεσε.

«Για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ και εμού προσωπικά στη συμφωνία αλλά και στην κυβέρνηση, αποτελεί προϋπόθεση το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Έντιμα, καθαρά, κρυστάλλινα, ούτε εκβιασμούς, ούτε τίποτα. Είπα ότι αντισταθμιστικά μπορούμε να δώσουμε 1% παραπάνω στα είδη πολυτελείας, μπορούμε να φορολογήσουμε όπως θα πρέπει να γίνει άμεσα τις ιδιοκτησίες σε off shore εταιρίες σε ακίνητα» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει αλλαγή σε σχέση με τη συνταξιοδότηση στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς «δεν θα φεύγει κανείς πριν τα 58».

Αντίδραση του Περιφερειάρχη
Νέες διαρροές περί της κατάργησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, σημειώθηκαν και πάλι με αφορμή τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Οι διαρροές θέλουν το καθεστώς να τίθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μάλιστα με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που οι νησιώτες σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν.

Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σύσσωμοι οι εκπρόσωποί τους σε βόρειο και νότιο Αιγαίο μετέβησαν στην Αθήνα και πήραν τη διαβεβαίωση ότι το καθεστώς δεν θα αλλάξει.

Δυστυχώς τα σενάρια περί του αντιθέτου επανέρχονται, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτησή τους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και η οργισμένη αντίδραση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος ζήτησε χτες να υπάρξει δημόσια διάψευση των σεναρίων και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα και να μη χωρά παρερμηνεία.

Όπως επισημαίνει είναι αδιανόητο να επανέρχεται το θέμα τη στιγμή που υπήρξαν κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι αυτό θα συμπεριληφθεί στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Για το θέμα από την περιφέρεια εκδόθηκε χτες η παρακάτω ανακοίνωση: Με αφορμή τις διαρροές περί της επαναφοράς του θέματος της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αδιανόητο, μετά από τόσες δηλώσεις και δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών περί κόκκινων γραμμών, διαρροές να επαναφέρουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, με πρόταση, για ακόμη μία φορά, της ελληνικής πλευράς.

Ζητώ να γίνει άμεσα από την κυβέρνηση η σαφής, κατηγορηματική και χωρίς παρερμηνείες διάψευση των διαρροών αυτών».

Διαβάστε ακόμη

Τα προβλήματα της νησιωτικότητας

Εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Σε δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνδράμει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου

Η σημασία της ανακήρυξης του μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου σε επίτιμο διδάκτορα

Τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη τιμά ο δήμος Ρόδου σε ειδική εκδήλωση

Προφυλακίστηκε ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου μετά την απολογία του

Προσφορές στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου