Καμμένος: Δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά

Καμμένος: Δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά

Καμμένος: Δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 188 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορηματική διαβεβαίωση χθες το πρωί στο MEGA

Δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος, χθες το πρωί, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», του Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα.

Ο κ. Καμμένος, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν περί του αντιθέτου, υποστήριξε ότι οι μειωμένοι συντελεστές θα παραμείνουν, ενώ αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί πρωτοβουλία των τοπικών παραγόντων.

Απ’ ότι φαίνεται, μέχρι τελευταία στιγμή το θέμα των μειωμένων συντελεστών (αν τελικά υπάρξει συμφωνία) θα είναι ανοικτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Καμμένος, στην χθεσινή του συνέντευξη τόνισε τα εξής:

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα γίνει με τα νησιά και με το ΦΠΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Κατ’ αρχήν, η νησιωτικότητα καλύπτεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος και καλύπτεται για ποιο λόγο; Διότι οι κάτοικοι των νησιών, και ιδιαίτερα της άγονης γραμμής, έχουν μία επιβάρυνση παραπάνω όσον αφορά τη μεταφορά των καυσίμων, των πρώτων υλών, των τροφίμων. Για αυτό το λόγο η Πολιτεία θέσπισε και εξασφάλισε συνταγματικά ότι θα υπάρχει σε κάθε νομοθεσία μία ειδική διάταξη, μία ειδική πρόνοια για τα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα προφυλαχθεί και με οποιοδήποτε μέτρο παρθεί το θέμα της νησιωτικότητας.

Για το Φ.Π.Α. τώρα. Βεβαίως και ο Φ.Π.Α. στα νησιά θα είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα και αυτό έχει μπει όρος από την πλευρά της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται στο 6% ο φόρος πολυτελείας για να πίνει ο άλλος σαμπάνια των 2.000 ευρώ στη Μύκονο. Είναι λογικό ότι τα είδη πολυτελείας θα πρέπει να φορολογηθούν αντίστοιχα. Σε αυτό δεν έχω ούτε εγώ αντίρρηση.

Από εκεί και πέρα, όμως, σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει όρος από την πλευρά της Κυβέρνησης και από την πλευρά τη δική μας, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: «Κόκκινη γραμμή» ας πούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μία «κόκκινη γραμμή», η οποία έγινε απόλυτα σεβαστή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την υπερασπίζεται στις συνομιλίες τις οποίες έχει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, μισό λεπτό. Στο κείμενο των 47 σελίδων που έστειλε η ελληνική Κυβέρνηση ως πρόταση, εκεί προβλέπει ότι ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά θα καταργηθεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και ότι θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέει μέσα στις 47 σελίδες ότι μέχρι το Σεπτέμβριο δεν θα πειραχτεί τίποτα, και ότι η διαφορά αφορά τα είδη πολυτελείας. Σας λέω και πάλι, δεν μπορούμε να πούμε ότι στο 6% θα είναι η σαμπάνια και το χαβιάρι. Έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, το καταλάβαμε αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και απολύτως λογικό αυτό που λέτε αν μιλάμε για το χαβιάρι και τη σαμπάνια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο Αγαθονήσι, στους Φούρνους, στην Τήλο, στη Νίσυρο δεν μπορείς να πεις ότι θα σου καταργήσω το 6% ή το χαμηλότερο φορολογικό όριο του Φ.Π.Α. που προβλέπεται για να προστατεύσεις τους κατοίκους. Από ποιο; Από το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί.

Δηλαδή, αυτό που υπέστησαν οι νησιώτες με τα μέτρα της τρόικας τα τελευταία χρόνια, ήταν ότι ακόμα και οι επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, που ουσιαστικά διασφάλιζαν τη δυνατότητα του πολίτη που μένει στο νησί να επικοινωνήσει με το διοικητικό του κέντρο, τα 110 εκατομμύρια ευρώ που ήταν, τα έκαναν 80 και ακτοπλοϊκά έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες οι νησιώτες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι ακόμα και αν γίνει τίποτα, εσείς δεν θα τη δεχθείτε την κατάργηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ίδια η Κυβέρνηση δεν θα τη δεχθεί. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω κάτι, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, έχουμε διαφωνήσει κάποιες φορές, αλλά πάντα έχουμε κρατήσει ένα επίπεδο στην επικοινωνία μας, όταν αυτή υπάρχει. Δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση διάρρηξη των σχέσεών μας. Είναι σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές».

Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι εμπιστευόμαστε απόλυτα τον Πρωθυπουργό και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται εν λευκώ, γνωρίζοντας τις δικές μας «κόκκινες γραμμές» και τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει. Αλλά τα δικά σας τα στελέχη όμως σπεύδουν να πουν πολλές φορές, ότι εάν μας επιβάλλουν μέτρα υφεσιακά, δεν θα τα ψηφίσουμε. Διαχωρίζουν τη θέση τους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε να δείτε. Υπάρχουν αρκετά θέματα, τα οποία οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έντιμα και καθαρά από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα ψηφίσουμε.

Δηλαδή, είδατε το θέμα με το τζαμί ας πούμε. Έχουμε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Υπάρχουν δύο άρθρα, στα οποία έχουμε ζητήσει να υπάρξουν αλλαγές. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν θα το ψηφίσουμε. Έτσι ήταν η συμφωνία με την οποία μπήκαμε στην Κυβέρνηση και αυτή η συμφωνία έχει τηρηθεί και από την πλευρά τη δική μας και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά αυτά είναι κομμάτια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, που εν πάση περιπτώσει μπορεί να αναβληθούν, να τα ξαναδείτε, να τα ξανακουβεντιάσετε. Το θέμα είναι, τι θα γίνει με εκείνα τα κομμάτια που αφορούν τη διαπραγμάτευση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση, είναι ένα κείμενο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει και αυτό στηρίζουμε και στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή στις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο ακόμα σε αυτό το θέμα. Είναι άλλο πράγμα οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά και άλλο πράγμα η κατάργηση της έκπτωσης. Οι πληροφορίες οι δικές μας λένε, ότι η Κυβέρνηση την έχει δεχθεί τη κατάργηση της έκπτωσης. Το ερώτημα είναι, εσείς θα τη δεχθείτε αν έρθει; Αν έρθει. Ας το πάρουμε θεωρητικά. Ας είναι θεωρητικό το σενάριο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα τώρα τι να πάρουμε θεωρητικά; Αφού σας λέω ότι αποτελεί θέση της Κυβέρνησης και για να καταλάβει και ο κόσμος, ξέρετε για τι λεφτά μιλάμε; Το συνολικό ποσό της έκπτωσης που δίνεται στα νησιά στο ΦΠΑ, είναι 80 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο ποσό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνώ μαζί σας, αλλά αν την έχει δεχθεί η Κυβέρνηση, εσείς θα τη δεχθείτε ή όχι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυβέρνηση δεν την έχει δεχθεί. Εγώ είμαι μέλος της Κυβέρνησης. Με τον κ. Πρωθυπουργό μιλάω καθημερινά. Είμαι μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Τώρα γίνεται ένα σώου ολόκληρο. Ακούω, αυτοί οι οποίοι δέχονταν τη μείωση και την υπερασπίζονταν στις τηλεοράσεις στα Δωδεκάνησα, να έρχονται τώρα και να μου λένε για δημοψήφισμα. Μα τι δημοψήφισμα; Υπάρχει ένας πολίτης - ό,τι και αν ψηφίζει - που θα δεχθεί ποτέ να καταργηθεί αυτό το προνόμιο που καλύπτεται από το Σύνταγμα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα το δημοψήφισμα ο Βαρουφάκης το πρότεινε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας πληροφορώ, ότι ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε με τους παράγοντες των νησιών και με τους νησιώτες Βουλευτές. Δέχθηκε ότι έχουν απόλυτα δίκιο και ήταν ο ίδιος ο οποίος διόρθωσε το κείμενο των 47 σελίδων.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Βαρουφάκης δεν πρότεινε να κάνουν δημοψήφισμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής των συντελεστών στα νησιά όσον αφορά τα προνόμια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά τα είπε στη Βουλή. Αλλού είπε ότι θα γίνει και ένα δημοψήφισμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πού το είπε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε δηλώσεις. Το διαβάσαμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου «να κάνουμε δημοψήφισμα». Του λέει, άμα θες να κάνεις δημοψήφισμα, κάντο, αλλά δεν υπάρχει διαφωνία από κανέναν.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009