«Αιτία πολέμου» για τους αιρετούς μας οι συντελεστές του ΦΠΑ

«Αιτία πολέμου» για τους αιρετούς μας οι συντελεστές του ΦΠΑ

«Αιτία πολέμου» για τους αιρετούς μας οι συντελεστές του ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 292 ΦΟΡΕΣ

Δεν κάνουν πίσω - Οργανώνονται σε όλο το Αιγαίο

Κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν οι εκπρόσωποι των νησιών του Αιγαίου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, την περασμένη Πέμπτη και οργανώνουν από κοινού το πλαίσιο της αντίδρασης των νησιών απέναντι στην επαπειλούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με μία «κινηματική διαδικασία», όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα, η οποία θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και μπορεί να έχει ακόμα και τη μορφή δημοψηφίσματος!

Ως γνωστόν, χθες, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρός της, Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «τη λήψη απόφασης συντονισμού των κινητοποιήσεων για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

Η συνεδρίαση αυτή, η οποία έγινε στην Αθήνα και για συμβολικούς λόγους και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, είχε προγραμματιστεί πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπων των αιρετών και των φορέων του Αιγαίου με τον Υπουργό, οπότε πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από αυτήν, σχετικά με το αν το ΦΠΑ στα νησιά συμπεριληφθεί στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση της συνεδρίασης, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας του θέματος και της συγκυρίας, είχε κοινοποιηθεί τόσο στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και στους Προέδρους όλων των κομμάτων.

Ωστόσο, εκείνο που σχολιάστηκε αρνητικά στη συνεδρίαση ήταν η μη παρουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που το Αιγαίο έχει εννέα βουλευτές από το κυβερνητικό κόμμα, όπως, επίσης, και εκπροσώπων των ΑΝ.ΕΛ. παρ’ όλο που η πρόσκληση εστάλη σε όλα τα κόμματα.

Φωτο από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα...
Το κλίμα

Καταρχήν, απ’ ό,τι διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας, κάθε άλλο παρά καθησυχάστηκαν για αυτά που προωθούνται, μετά την προχθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό. Ίσα-ίσα, μάλιστα, που αποφάσισαν εντατικοποίηση των προσπαθειών για αποτροπή της κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ενημέρωσαν αναλυτικά τα μέλη και τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.

Απ’ ότι φαίνεται, δεν ήταν αρκετή για να τους καθησυχάσει η δέσμευση του Υπουργού ότι η εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι να μην αλλάξει το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, κάτι το οποίο, βέβαια, έχει να κάνει και με προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα αυτό.
Αντίθετα, ως πιο θετικό εξέλαβαν οι αυτοδιοικητικοί το γεγονός ότι, κατά την προχθεσινή, κρίσιμη, συζήτηση στη Βουλή που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά ήταν ψηλά στην ατζέντα και, μάλιστα, ουκ ολίγες φορές ήταν και το επίκεντρο της συζήτησης και των διαφωνιών. Ωστόσο, ούτε και αυτό είναι μήνυμα για εφησυχασμό.


Οι αποφάσεις

Καταρχήν, αποφασίστηκε, αύριο, Δευτέρα, να σταλεί στον κ. Βαρουφάκη η εμπεριστατωμένη μελέτη που τους ζήτησε για τα οικονομικά στοιχεία και τους τρόπους αύξησης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, μια και, όπως τους είπε, αυτή κυμαίνεται μόλις στο 45% σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει μία «κινηματική διαδικασία», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, μέσα στον Ιούνιο, η οποία θα δουν τι μορφή θα πάρει ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και δημοψήφισμα σε επίπεδο Αιγαίου για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ-κάτι το οποίο, υπενθυμίζεται, το είπε ο Υπουργός στη συνάντηση της Πέμπτης.

Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις που έγιναν είχαν να κάνουν με την ένταση που θα έχουν οι αντιδράσεις στις οποίες θα προβούν οι νησιώτες απέναντι στην κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος ενώ ζητείται και η δέσμευση των βουλευτών της περιοχής μας και, κατ’ επέκταση, του Αιγαίου, ότι εφόσον έρθει τέτοια διάταξη στη Βουλή δεν θα τη ψηφίσουν προβάλλοντας ότι, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, είναι το αντιστάθμισμα όλων των υπηρεσιών του Κράτους που απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερα οι πολίτες του Αιγαίου.

Τέλος, στη χθεσινή της συνεδρίαση, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου πήρε απόφαση και για την έκδοση δύο ψηφισμάτων:
Με το πρώτο, καταδικάζει τις επιθέσεις, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλία Καματερού κατά του Δημάρχου Κω και μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔ, κ. Γιώργου Κυρίτση, και του Επάρχου Κω κ. Χαλκιδιού.
Το δεύτερο θα είναι η έκφραση της διαμαρτυρίας των αυτοδιοικητικών της περιοχής μας για το γεγονός ότι έρχονται Υπουργοί και δεν ενημερώνουν τους αυτοδιοικητικούς Α’ και Β’ βαθμού.

Μάλιστα, μ’ αυτό το τελευταίο, η ΠΕΔ φέρεται να εκφράζει την ενόχλησή της τόσο για την προχθεσινή επίσκεψη στη Ρόδο του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση ο οποίος δεν είχε καμία συνάντηση με αυτοδιοικητικό και, μάλιστα, αναχώρησε νωρίτερα για την Κω, όσο και για την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, προ δεκαπενθημέρου, επίσης στη Ρόδο, η οποία είχε συνάντηση με παράγοντες της TUI, ωστόσο οι αυτοδιοικητικοί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.

Η ανακοίνωση της ΠΕΔ
Σκληρή και αποφασιστική αντίδραση στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στην Αθήνα, με το ζήτημα του Φ.Π.Α., ως μοναδικό θέμα συζήτησης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) κος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε για μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση και συμπαράταξη της Κ.Ε.Δ.Ε. στο δίκαιο αίτημα των νησιωτών, ο Βουλευτής Κυκλάδων και πρώην Υπουργός κος Γιάννης Βρούτσης και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κος Μάνος Κόνσολας εκ μέρους της Ν.Δ., ο Βουλευτής Λέσβου κος Τάσσος και ο πρώην Βουλευτής κος Στρατής Κόρακας εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αχαρνών κος Αφουξενίδης εκ μέρους του κόμματος ‘’ΠΟΤΑΜΙ’’, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής κος Κρεμαστινός εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου. Στη συνεδρίαση δεν παρευρέθησαν αν και προσκλήθηκαν σε αυτήν, οι Βουλευτές Νοτίου Αιγαίου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης για το θέμα του Φ.Π.Α. στα νησιά, οι οποίες το ανέδειξαν για πρώτη φορά ως ένα από τα κυρίαρχα προς συζήτηση θέματα στην ολομέλεια της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε χθες (σ.σ. προχθές).

Οι δυσκολίες στη διαπραγματευτική πορεία της χώρας επιβάλλουν ακόμη περισσότερο την ενδυνάμωση του αγώνα των νησιωτών, γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα και εγρήγορση – παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις – και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το τελευταίο μέτρο που έμεινε στα νησιά, για την κοινωνικό - οικονομική στήριξή τους.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του μίλησε για την ανάγκη να παραμείνουν όλοι οι φορείς του αιγαίου σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανατρέψουν τις δρομολογημένες εξελίξεις που παραδίδουν το αιγαίο και την κοινωνία του στην απαξίωση και το μαρασμό.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε συνεχή επαφή με τους αντίστοιχους φορείς του Βορείου Αιγαίου, καθώς και με τους δήμους όλων των νησιών, έτσι ώστε να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι αναγκαία και η οποία θα εκφράζει τη βούληση του συνόλου των νησιωτών μας για την αποτροπή του αντικοινωνικού και αντιοικονομικού μέτρου κατάργησης της έκπτωσης του Φ.Π.Α. στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.


Η διαμαρτυρία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει απερίφραστα την αναίτια επίθεση του Βουλευτή κ. Ηλία Καματερού κατά του Δημάρχου της Κω και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, συναδέλφου Γιώργου Κυρίτση, αλλά και του Έπαρχου Κω κ. Χαλκιδιού, με αφορμή το θέμα του μεταναστευτικού και το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει στα νησιά και ιδίως στην Κω, με ανυπόστατους και αναληθείς ισχυρισμούς που δεν αρμόζουν σε πολιτικούς άντρες, αλλά και στο επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού των νησιωτών.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»

Συλληπτήριο μήνυμα του Β. Υψηλάντη για τον θάνατο του Μιχαήλ Σωμού

Μ. Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη