Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η παράταση ενοικίων στα δημοτικά καταστήματα

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η παράταση ενοικίων στα δημοτικά καταστήματα

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η παράταση ενοικίων στα δημοτικά καταστήματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 165 ΦΟΡΕΣ

Στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για να ληφθούν αποφάσεις

Σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουνίου, θα έρθει το θέμα της παράτασης των μισθώσεων των δημοτικών καταστημάτων καθώς στη συνεδρίαση του Σώματος προχθές το βράδυ, αναβλήθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας και της σοβαρότητας του θέματος.

Παρά το προχωρημένο της ώρας, το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης ο οποίος θέλησε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη παράταση δεν αφορά στα ακίνητα της Νέας Αγοράς μόνο, αλλά σε όλα τα ακίνητα του Δήμου. Διότι, όπως είπε, εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές από τις μισθώσεις που έχει συνάψει ο Δήμος έχουν λήξει. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι διατάξεις για τις μισθώσεις των ακινήτων του Δημοσίου, δεν επιτρέπουν την επ’ αόριστον μετατροπή της σύμβασης και, ως εκ τούτου, οι ληγμένες μισθώσεις, έπρεπε είτε να ανανεωθούν με νομοθετική διάταξη που θα θεσπιζόταν, είτε να προχωρούσαν σε επαναδημοπράτηση των ακινήτων. Μετά από καιρό αναμονής, εν τέλει θεσπίστηκαν οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν τις παρατάσεις των μισθώσεων, καθεμία από τις οποίες είχε και αντίστοιχα προβλήματα ως προς την εφαρμογή της αφού απέκλειε κάποιες κατηγορίες ακινήτων και χρήσεων από την παράταση και θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επαναδημοπράτηση.

Όπως είπε ο κ. Μουτάφης, τελικά, μετά από εισήγηση της νομικής υπηρηεσίας, κατάφεραν και βρήκαν διατάξεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των μισθώσεων των καταστημάτων του Δήμου, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί ότι καλύφθηκαν μόνο ελάχιστες μισθώσεις, τουριστικές, όπως αναφέρονται στο νόμο και έτσι να μπορέσουν να ανανεώσουν όλες τις υφιστάμενες μισθωτικές συμβάσεις και όλες εκείνες που έχουν λήξει.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, εξήγησε ακόμη, είναι να έχει συναφθεί μίσθωση κατόπιν νόμιμης δημορπασίας, όπως ισχύει για όλες τις ήδη υφιστάμενες μισθώσεις του Δήμου, να μην υπάρχουν οφειλόμενα μισθώματα μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 και η παράταση να δοθεί για όσο χρόνο είχε γίνει η αρχική μίσθωση.
Είπε, στη συνέχεια, ο κ. Μουτάφης: «Είναι νομίζω μία ρύθμιση η οποία ανταποκρίνεται και στην κοινή λογική αλλά, σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται και από το νόμο. Δηλαδή, δεν έχουμε το περιθώριο να δεχθούμε κάποια άλλη διαφορετική λύση από αυτήν».

Όσο αφορά στη Νέα Αγορά, ένα από τα σοβαρά μισθωτικά κεφάλαια που έχει ο Δήμος, όπως είπε, είναι αναγκασμένοι από το νόμο να ανανεώσουν τις συμβάσεις για τον ίδιο χρόνο που είχε γίνει η πρώτη σύμβαση, δηλαδή για τρία χρόνια. Ένα ακόμη θέμα το οποίο επίσης, κάλυψε η νομική υπηρεσία είναι ότι, εδώ και τρία χρόνια, το σύνολο των συμβάσεων είναι ληγμένες. Πήραν, λοιπόν, την απόφαση ότι θα ανανεώσουν τις συμβάσεις με αναδρομική ισχύ για έξι χρόνια, ώστε να καλύψουν και τον διαδραμώντα χρόνο που έμενε στο κενό, να μπορέσουν, δηλαδή, και οι άνθρωποι να δικαιολογήσουν ότι είχαν ένα μισθωτικό δικαίωμα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμμίου, πρότεινε να αναβληθεί το θέμα καθώς είναι πολύ σοβαρό, όπως είπε, και δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση μετά τα μεσάνυχτα και μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης. Και είπε, χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ως νομιμοφανή μια πρόταση για να πάρουμε μία απόφαση. Θεωρώ ότι είναι λάθος και τα τρία χρόνια τα οποία παρέμειναν τα καταστήματα χωρίς σύμβαση κακώς παρέμειναν και το ότι θα δώσουν για έξι χρόνια είναι λάθος», είπε και έκανε γνωστό ότι εάν έρθει η πρόταση θα ψηφίσει «όχι».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι βλέπει μία απλοποίηση των θεμάτων, ότι ο κ.Μουτάφης έκανε μία σημαντική δουλειά αλλά δεν μπορούν να μείνουν στο νομικό για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επίσης, δεν μπορούν μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα να ξεκινήσουν συζήτηση αλλά το θέμα θα έπρεπε να είχε προταχθεί, πρότεινε να γίνει μία αναλυτική συζήτηση.

Τότε παρενέβη ο Δήμαρχος ο οποίος είπε και εκείνος ότι ήταν προχωρημένη η ώρα, επειδή πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει όχι μόνο τους επιχειρηματίες, τον Σύλλογο που εκπροσωπεί τους 106 επιχειρηματίες που είναι στη Νέα Αγορά και τους 160 συνολικά, και δεν είναι μόνο νομικά τα ζητήματα αλλά και η απόφαση του δ.σ. να αντιμετωπίσει ένα θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό πρότεινε να καθορίσουν νέα συνεδρίαση και να προταχθεί τότε το θέμα.

Ο Δήμαρχος, ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν σχέδια επί Δημαρχίας του κ. Χατζηευθυμίου για τον τρόπο αξιοποίησης της Νέας Αγοράς και είπε ότι θέλει να αξιοποιηθεί, όπως και όλη η περιουσία του Δήμου, χωρίς να αδικηθεί κάποιος επιχειρηματίας, και ό,τι του αναλογεί βάσει του νόμου να γίνει.
Τελικά, όλοι συμφώνησαν να αναβληθεί το θέμα και να έρθει σε νέα συνεδρίαση, το ίδιο και ο Σύλλογος των καταστηματαρχών, μέλη του οποίου ήταν παρόντες.

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου