Επιμένουν οι δανειστές για το ΦΠΑ στα νησιά

Επιμένουν οι δανειστές για το ΦΠΑ στα νησιά

Επιμένουν οι δανειστές για το ΦΠΑ στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 159 ΦΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα

Πάνω στο τραπέζι εξακολουθεί να είναι το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά οι ελπίδες επιβίωση τους είναι ελάχιστες!

Σύμφωνα μάλιστα με τα χθεσινά ρεπορτάζ το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ένα από τα σημεία διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τους δεύτερους να επιμένουν στην κατάργησή τους.
Χθες το πρωί πράγματι, στη πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους θεσμούς, υπήρχε σαφής αναφορά στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Στις συζητήσεις που έγιναν (και που δεν κατέληξαν σε συμφωνία) οι δανειστές ζήτησαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, συνεπείς άλλωστε με τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα προηγούμενα χρόνια.
Στην αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς που είχε δει το φως της δημοσιότητας δυστυχώς προτεινόταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων αυτών φαίνεται πως η κυβέρνηση έκανε πίσω, εκ των πραγμάτων όμως “υπονόμευσε” η ίδια τους μειωμένους συντελεστές.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, στο πλαίσιο της πιθανής συμφωνίας με τους δανειστές είναι πιθανόν να είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα κάνει πίσω η κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις αναμένονται με έκδηλο ενδιαφέρον αλλά γενικώς επικρατεί κλίμα απογοήτευσης για το τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας τα νησιά μας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, αφού αφενός το κόστος ζωής θα ανέβει σημαντικά και αφετέρου θα συντριβούν οι επιχειρηματίες, γεγονός που θα έχει ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

ΣΤΟ 23% Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρξαν χθες οι δανειστές έθεσαν θέμα αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό στο 23%!
Εάν όντως αληθεύουν οι πληροφορίες και υποχωρήσει στο αίτημα αυτό η κυβέρνηση, τότε πλέον μιλάμε για ολοσχερή καταστροφή.
Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η προκαταβολή φόρου στο 100%, η αύξηση φορολογίας στο 28% αποτελούν βόμβα στα θεμέλια των τουριστικών επιχειρήσεων. Ειδικά για τα νησιά όπου οι εκπτώσεις καταργούνται εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των δανειστών δημιουργούν ασφυκτικότερο πλαίσιο.

Ουσιαστικά η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων του κλάδου αυξάνεται υπέρμετρα. Οι έμμεσοι φόροι ουσιαστικά υπερδιπλασιάζονται, οι άμεσοι αυξάνονται κατά 10% περίπου (δύο μονάδες), ενώ η μεταγωγή των επιχειρήσεων σε καθεστώς προκαταβολής φόρου επιπέδου τραπεζών (σήμερα μόνο οι τράπεζες προκαταβάλουν το 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά – οι άλλες επιχειρήσεις το 55%) επιφέρει τελειωτικό κτύπημα την ώρα που η ρευστότητα δεν αναζητείται. Επίσης η αύξηση του φόρου πολυτελείας κτυπά την αγορά τουριστικής κατοικίας.

Πολλοί ξενοδόχοι, που ουσιαστικά είναι αποκομμένοι και από φτηνές χρηματοδοτήσεις λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος και του country risk, θα αναγκαστούν είτε να πουλήσουν την περιουσία τους είτε να αναζητήσουν συνέργειες. Το μόνο ανακουφιστικό μέτρο που προτείνουν οι θεσμοί είναι η μη αύξηση των εισφορών σε μια αγορά πάντως που η μαύρη εργασία ανθεί…

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Με πράξεις που θα περιλαμβάνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και όχι με λόγια θα πρέπει να αντιδράσουν οι κάτοικοι της περιοχής μας σε μία ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, υποστηρίζει η ομοσπονδία επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Δωδεκανήσου.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αν το καθεστώς αλλάξει η περιοχή λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους θα καταστεί μη ανταγωνιστική με ότι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Παράλληλα καλεί τους βουλευτές της Δωδεκανήσου να μη ψηφίσουν πρόταση που θα περιλαμβάνει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ζητώντας συστράτευση φορέων και αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Παλινωδίες στο λόγο βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με το μείζον θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Η πολυσυζητημένη μείωση σε συνδυασμό με το υψηλό μεταφορικό κόστος θα μας καταστήσει αυτόματα και αβίαστα μη ανταγωνιστικούς έναντι των γειτόνων μας και των ανταγωνιστών μας.
Θα επιφέρει καίριο πλήγμα όχι μόνο στον τουρισμό αλλά αλυσιδωτά στις κατασκευές, στις μεταφορές, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και ιδιαίτερα στον απλό πολίτη των νησιών μας που θα αναγκαστεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, να επωμιστεί το κόστος της αύξησης.
Θεωρούμε υποχρέωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας να καταψηφίσουν την όποια πρόταση της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Καλούμε όλους τους φορείς της Δωδεκανήσου:
Περιφέρεια, Δήμο, Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Εργατικό Κέντρο.
Αλλά και όλους τους εκπροσώπους σωματείων, συνδέσμων, συλλόγων να ενωθούμε και να αντιδράσουμε όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον δυναμικά και οργανωμένα σαν μια γροθιά ώστε να αντιληφθούν το λάθος τους.


Δεν τίθεται πλέον μόνο θέμα οικονομικό αλλά και ηθικό.
Θα πρέπει όλοι να πάρουν το σωστό μήνυμα χωρίς περιττά λόγια, αλλά μόνο με πράξεις.

Με δυναμική διάθεση
η ομοσπονδία σας
Ο.Ε.Β.Ε.Δ
Ο πρόεδρος
Ν. ΤΣΟΥΛΛΟΣ
Ο γραμματέας
Γ. ΠΑΓΚΑΛΗΣ»

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας