Σε Ασγούρου και Τσαΐρι θα μετακομίσουν οι τσιγγάνοι (βίντεο)

Σε Ασγούρου και Τσαΐρι θα μετακομίσουν οι τσιγγάνοι (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1706 ΦΟΡΕΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο

Την «καυτή» πατάτα της εξεύρεσης χώρου δημιουργίας προσωρινού καταυλισμού για τους ΡΟΜΑ στο νησί της Ρόδου έπιασε, τελικά, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, υποδεικνύοντας δύο περιοχές, πρόταση η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ δεν έλειψαν και οι πρώτες, κόσμιες, αντιδράσεις από κατοίκους της μίας περιοχής.

Πρόκειται για δύο περιοχές τις οποίες πρότεινε ο Δήμαρχος προκειμένου να μοιραστούν οι οικογένειες, άρα και το πρόβλημα. Στη μία θα μετεγκατασταθούν 8 οικογένειες και στην άλλη 12-13, όσες δηλαδή έχουν και δημοτικότητα Ρόδου καθώς η όποια λύση αφορά τους αθίγγανους-δημότες Ρόδου.

Η πρώτη περιοχή είναι γαιών Ασγούρου (κτηματολογική μερίδα 297), κοντά στην παλιά χωματερή και είναι έκτασης 33.500 τ.μ. και η δεύτερη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στο ΧΥΤΑ, (κτηματολογική μερίδα 151-15) και είναι έκτασης 19.000 τ.μ.
Σημειώνεται ότι, η πρόταση του Δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία αφού την καταψήφισαν η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Γιώργου Υψηλάντη (σ.σ. απόντος του ιδίου) και οι σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του κ. Στράτου Καρίκη κ.κ. Παναγιώτης Τοκούζης, Ευγένιος Κασσανής αλλά και ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας.
Ο ίδιος ο κ. Καρίκης και το μέλος της παράταξής του κα Καραγιάννη, ενέκριναν μόνο το ένα σκέλος, δηλαδή το χώρο της κτηματολογικής μερίδας 151-15. Το ίδιο, δηλαδή μόνο αυτή την περιοχή, ψήφισαν τα μέλη της πλειοψηφίας κ.κ. Γιάννης Περδίκης και Αγαπητός Πάλλας ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος και προερχόμενος από την περιοχή των Κοσκινού, κ. Βασίλης Ψυλλάκης αποχώρησε κατά την ψήφιση του θέματος, κάτι που είναι και ενδεικτικό για τη δυσαρέσκεια που έχει αρχίσει να προκαλείται στην περιοχή. Σημειώνεται ότι απουσίαζε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Η συζήτηση
Έχοντας προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και οι επαφές του Δημάρχου τόσο με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο όσο και με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκο Θεοδωρίδη αλλά και οι αυτοψίες που πραγματοποίησε (σ.σ. και με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δ.σ.) σε πιθανούς χώρους για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από το Κορακόνερο, φαίνεται ότι ήταν έτοιμος να κάνει πλέον συγκεκριμένη πρόταση για τον καθορισμό χώρου δημιουργίας προσωρινού καταυλισμού.

Έτσι, προχθές το βράδυ, εισηγούμενος το θέμα, καταρχήν, έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στο πως οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι εδώ και δεκαοκτώ χρόνια προσπαθούν να λύσουν το θέμα ενώ στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 πραγματοποιήθηκε μισή εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης στην περιοχή του Κορακόνερου.

Είπε, ακόμη, στο Σώμα ότι εφόσον δεν ορίσει χώρο το δ.σ. τότε ο κ. Θεοδωρίδης θα πρέπει να τους υποδείξει χώρο υποχρεωτικά. Επίσης, εάν δεν οριστεί άλλη περιοχή, πάνε δεν πάνε εκεί οι ΡΟΜΑ, δεν μπορεί να γίνει εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Αναφορά έκανε, ακόμη, στο γεγονός ότι ο καθορισμός χώρου για δημιουργία καταυλισμού στη Ρόδο και την Κω είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο ΕΣΠΑ καθώς, αυτό, αποτελεί μία από τις αιρεσιμότητές του.


Ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε το Σώμα ότι η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει είναι να εφαρμόσουν το σύστημα της ενσωμάτωσης με τη μίσθωση κατοικιών. Προχώρησε το επιχειρησιακό σχέδιο η Περιφέρεια, το έχει κοινοποιήσει στο Δήμο και μετά από δύο χρόνια, στο επόμενο ΕΣΠΑ, θα μπορέσει να καλύψει για μία τριετία τα μισθώματα των ΡΟΜΑ-μονίμων κατοίκων Ρόδου μέσα από αυτό. Έτσι, σε συνεννόηση με τον κ. Χατζημάρκο συμφώνησαν ότι αφού η Περιφέρεια έχει αυτή τη δυνατότητα να μισθωθούν κάποιες κατοικίες από τώρα με δαπάνες της Περιφέρειας και να εγκατασταθούν όποιες οικογένειες των ΡΟΜΑ το επιθυμούν.

Εξήγησε, ακόμη, ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν γκέτο, κάτι που αποκλείεται από τη νομοθεσία, δηλαδή πρέπει να είναι ανοιχτοί οι χώροι αλλά ελέγξιμοι και οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ποιες οικογένειες διαμένουν που.

Ανεξάρτητα, δηλαδή, αν θα μισθωθούν κατοικίες ή όχι υπάρχουν έγγραφα και από την Περιφέρεια και από τα Υπουργεία και το Συνήγορο του πολίτη ότι ο Δήμος πρέπει να υποδείξει κάποιους χώρους. «Έχουμε φθάσει στο δια ταύτα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και μίλησε και για την αξιοποίηση του καρνάγιου που θα είναι η απαρχή για την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου και το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ. «Προσωπικά, δεν έχω μάθει να απεμπολώ τις ευθύνες», είπε προς όλους και παρουσίασε τις εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης προσωρινού καταυλισμού που είναι οι παραπάνω-σημειώνεται ότι η παρουσίαση των χώρων προχθές το βράδυ έγινε και με την προβολή power-point.

Για την πρώτη, μάλιστα, ανέφερε ότι εκεί υπάρχει μία αυτοσχέδια πίστα για μότο-κρος από συμπολίτες μας η οποία μπορεί να μεταφερθεί αλλού ενώ για τη δεύτερη περιοχή υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Με την απόφαση του δ.σ., ο Δήμαρχος θα ζητήσει από τον Περιφερειάρχη να απευθύνει πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να μισθώσουν κατοικίες σε ΡΟΜΑ για δύο συν τρία χρόνια, με τα μισθώματα εξασφαλισμένα. Επίσης, θα καλέσουν τους ΡΟΜΑ-μόνιμους κατοίκους Ρόδου να επιλέξουν είτε κατοικία, είτε έναν από τους δύο παραπάνω χώρους για να μετεγκατασταθούν.

Προανήγγειλε, ακόμη, ότι, γι’ αυτά, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Περιφερειάρχη, του κ. Θεοδωρίδη και εκπροσώπων των ΡΟΜΑ, στην οποία θα καλέσει και τους επικεφαλής της παρατάξεων.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», κ. Στράτος Καρίκης, εμφανίστηκε θετικός στο να δοθεί λύση στο θέμα, ωστόσο τόνισε ότι στη μερίδα 297 υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να περιοριστούν στον ένα χώρο, τη μερίδα 151-15.

Αρνητικός εμφανίστηκε, ευθύς εξ’ αρχής ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ο οποίος αφού καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπήρχε εισήγηση αλλά τους μοιράστηκε εκείνη την ώρα, είπε ότι η πρόταση κινείται σε λάθος κατεύθυνση γιατί «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και ότι δεν θα πρέπει να μεταφέρουμε το πρόβλημα αλλού. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι περίοικοι της περιοχής κοντά στην παλιά χωματερή που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, τον χειροκρότησαν!

Η κα Ευαγγελία Παναή, εκπροσωπώντας την παράταξη ΡΟΠΟΑΝ (σ.σ. απόντος του κ. Υψηλάντη), είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι καταυλισμοί αποτελούν εστίες υποβάθμισης της ανθρώπινης ζωής και αναρωτήθηκε πως θα υπάρξει έλεγχος εκεί ενώ επανέλαβε και εκείνη ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Για την παράταξή της, η μόνη προοπτική είναι η απόλυτη ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία.
Το λόγο έδωσε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και σε εκπρόσωπο κατοίκων της περιοχής κοντά στην παλιά χωματερή, οι οποίοι δεν έκρυψαν την έντονη αντίθεσή τους απέναντι σ’ αυτή την προοπτική, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά με κόσμιο τρόπο. Όπως είπε, λοιπόν, ο εκπρόσωπός τους στο δ.σ., ο λόγος που αντιδρούν είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραβατική συμπεριφορά και ρώτησε εάν μετά την πάροδο της πενταετίας θα μπορούν…να επιλέξουν καταυλισμό για να πάνε. «Να γίνει άλσος η παλιά χωματερή», φώναξαν προς το δ.σ. Μάλιστα, απηύθυναν έκκληση προς τον Δήμαρχο να μην πάρει απόφαση το Σώμα προχθές και να προτείνουν και άλλες περιοχές. «Εμείς θα κλείσουμε τους δρόμους», ακούστηκε να λένε σε κάποια στιγμή ενώ έκαναν γνωστό ότι έχουν συγκεντρώσει 600 υπογραφές και προτίθενται να προσβάλουν την απόφαση του δ.σ. δικαστικώς!
Πάντως, ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας στην περιοχή που έχουν περιουσίες και αισθάνονται ότι θίγονται και τόνισε ότι η πρόταση της μετεγκατάστασης σε καταυλισμό θα υλοποιηθεί εφόσον, τελικά, οι ΡΟΜΑ δεν πάνε σε σπίτια.

Για το μεταναστευτικό
Πριν από τη συζήτηση για τους ΡΟΜΑ ο Δήμαρχος έκανε μία ενημέρωση για τη διαχείριση από πλευράς Δήμου των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων που καταφθάνουν στη Ρόδο για λίγες ημέρες από άλλα νησιά του νομού. «Οι εξελίξεις, δυστυχώς, είναι δραματικά ανεξέλεγκτες», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και τόνισε ότι το ερώτημα είναι «πόσο θ’ αντέξουμε» όταν δεν έχουμε τις υποδομές και τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Κάθε μέρα, είπε ακόμη, ο Δήμος απευθύνει έκκληση σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις για να προσφέρουν τρόφιμα ενώ έχει στηθεί ένας μηχανισμός που κινείται αυτοσχέδια.

Ο κ. Χατζηδιάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη φύλαξης του χώρου στα Σφαγεία που, ως γνωστόν, έχει διαμορφωθεί για την προσωρινή φιλοξενία τους, λέγοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμεναρχείο δεν υποχρεούνται να το κάνουν, γι’ αυτό και θα ζητήσει από την Αστυνομία να παρέχει ένα-δύο άτομα στο χώρο μια και είναι άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και μπορεί να προκύψουν μεταξύ τους διενέξεις.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για να συγκροτηθεί μία συντονιστική επιτροπή που θα αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας οι οποίοι θα πλαισιώνονται από την εθελοντική ομάδα στήριξης.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρίκης είπε ότι, πάνω απ’ όλα, είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο που έρχεται εδώ, άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να καλύψουμε τη σίτιση και την περίθαλψή τους. Είπε, όμως, ότι πρέπει να προστατεύσουμε την εικόνα του νησιού γιατί δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει όπου θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, παρ’ όλο που η Ρόδος δεν δέχθηκε την πίεση που δέχθηκαν άλλα νησιά, ωστόσο χειριστήκαμε καλά το θέμα.
Ο κ. Χατζηευθυμίου πρότεινε να βρεθεί ένα ξενοδοχείο για να ενοικιαστεί ώστε να μένουν προσωρινά αυτοί οι άνθρωποι και επέστησε την προσοχή στο χειμώνα που έρχεται.

«Η Ρόδος έδωσε εξετάσεις ανθρωπιάς και πήρε άριστα», είπε η κα Παναή ενώ και εκείνη στάθηκε στο ότι σε λίγο καιρό θα είναι δύσκολη οι κατάσταση αφού θα κλείσουν τα ξενοδοχεία που προσέφεραν φαγητό. Μάλιστα, σ’ αυτό αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος εκφράζοντας τον προβληματισμό τι θα γίνει από τον Οκτώβριο που το φαγητό τους θα καλύπτεται μόνο από το συσσίτο το οποίο οριακά καλύπτει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Τέλος, από τους εθελοντές μίλησε ο κ. Μαντικός ο οποίος περιέγραψε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ότι υπερβαίνουν εαυτόν, ζητώντας να τους παρασχεθεί βοήθεια αφού τα 25 άτομα που είναι η ομάδα του βρίσκονται στα όριά τους. Είπε, ακόμη, ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και ο χώρος ακατάλληλος, με τον Δήμαρχο να απαντά ότι τα σφαγεία εξυπηρετούν γιατί είναι μέσα στην πόλη αλλά δεν παίρνει κανένας είδηση ότι εκεί μπορεί να βρίσκονται και 200 άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας