Ξένα funds εν αναμονή για ελληνικά “πεντάστερα”

Ξένα funds εν αναμονή  για ελληνικά “πεντάστερα”

Ξένα funds εν αναμονή για ελληνικά “πεντάστερα”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 499 ΦΟΡΕΣ

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά συγκροτήματα - “Κλειδί” η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας

Ρεπορτάζ:
Χριστίνα Πουτέτση
από το “Βήμα”

Να «ξεπαγώσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι το στοίχημα της χώρας το επόμενο διάστημα. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται να λυθεί η εξίσωση ανάμεσα στο αυξημένο «ρίσκο» της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και στις εξαιρετικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας του τουρισμού.

Το ενδιαφέρον, αν και υπάρχει, δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, ενώ μετά τα capital controls έχει σταματήσει κάθε κινητικότητα. Διεθνή funds και επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν τη διαμόρφωση σε κυβερνητικό σχήμα του αποτελέσματος της κάλπης και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας προτού προβούν σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. Στις προτεραιότητές τους είναι η ανάπτυξη τουριστικών έργων σε εκτάσεις γης, όπως σύνθετα τουριστικά καταλύματα με τουριστική κατοικία. Το κύρος του προορισμού ενισχύει η πρόθεση της πολυτελούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Four Seasons Hotels Resorts να διαχειριστεί τουριστικό συγκρότημα το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Μύκονο. Η έκταση είναι σε πολύ προχωρημένες διαπραγματεύσεις για να αγοραστεί από επενδυτικό σχήμα ελληνικών και σε μικρό μέρος ξένων κεφαλαίων. Ωστόσο η οριστικοποίηση της συναλλαγής είναι σε αναμονή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και της σταθεροποίησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και τη νομοθεσία του τουρισμού. Από την πλευρά της, η Four Seasons θα συμμετέχει ως διαχειρίστρια αφού αποκτηθεί η έκταση από τους έλληνες και ξένους επενδυτές και όταν οριστικοποιηθεί το έργο, το οποίο απαιτεί τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

«Κόκκινα» χαρτοφυλάκια
Στο στόχαστρο των επενδυτών είναι επίσης ξενοδοχεία κατηγορίας πέντε και τεσσάρων αστέρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι υπερδανεισμένα και περιλαμβάνονται στα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τις τελευταίες να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτά είναι και τα δύο κομβικά στοιχεία, όπως επιβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, σε σχέση με τα «κόκκινα δάνεια» των ξενοδοχείων. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκεί πίεση για ρευστοποίηση προβληματικού χαρτοφυλακίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί θύραις, τα funds κρατούν αποστάσεις περιμένοντας «να δουν πρώτα κυβέρνηση». Τώρα «δεν υπάρχουν κρούσεις από επενδυτές» λένε, γιατί το country risk ανεβαίνει. «Περιμένουν σταθερότητα στη χώρα». Θέμα επίσης αποτελεί το πού θα τεθεί ο πήχης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Εργαλείο» για την κινητικότητα και τη διαχείριση αυτών των χαρτοφυλακίων θα είναι ο πτωχευτικός νόμος και η τροποποίησή του.

Η πολιτική σταθερότητα είναι το «κλειδί» και για την προκήρυξη από την τράπεζα Eurobank της δεύτερης φάσης των δεσμευτικών προσφορών για το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα «Capsis» στη Ρόδο (πρώην «Sofitel Capsis»), το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα προγραμματίζει τη διενέργεια της δεύτερης φάσης από τα μέσα ως τα τέλη Οκτωβρίου. Για το «Capsis» είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον δέκα επενδυτικά σχήματα στα τέλη Μαρτίου.

Υπερδανεισμός
Για τις εξελίξεις καθοριστική είναι και η γενικότερη οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά τα θετικά μεγέθη της εφετινής χρονιάς, είδαν το ταμείο τους να πλήττεται από την αστάθεια. Πολύ μικρός αριθμός αυτών είναι κερδοφόρες, με την πλειονότητά τους να είναι υπερδανεισμένες. Ενώ ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννη Ρέτσο να εκφράζει ανησυχία για «κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας».

Το 2015, αν και παρουσιάζει αυξημένες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 26 εκατ., με τα έσοδα να ανέρχονται επίσης στα 14,5 δισ. ευρώ, εμφανίζει μείωση στο μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση. Παράλληλα εφέτος «χάθηκαν οι Ρώσοι, οι οποίοι «πλήρωναν σε υψηλές τιμές», αναφέρουν κύκλοι του τουρισμού. Στη θέση τους τα πακέτα αυτά αγόρασαν δυτικά πρακτορεία με χαμηλότερες τιμές. Οι αφίξεις από τη Ρωσία το 2014 κυμάνθηκαν σε 1,25 εκατ. επισκέπτες, ενώ το 2015 αναμένεται ότι θα περιοριστούν κατά 30% στις αφίξεις και 40% ως 50% στα έσοδα. «Αυτό επηρεάζει πολύ τα οικονομικά των ξενοδοχείων» λένε οι ίδιοι κύκλοι. Ετσι, ξενοδοχεία που δούλευαν αποκλειστικά με Ρώσους αντιμετώπισαν πρόβλημα. Η υστέρηση των Ρώσων επέφερε και έλλειμμα ρευστότητας καθώς εξαιτίας τους έλειψαν οι προκαταβολές.

Βάρη από τον ΦΠΑ
Την κατάσταση επιβαρύνει και η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία ως μνημονιακή υποχρέωση εφαρμόζεται από 1ης Οκτωβρίου. «Θα κόψει από τους ξενοδόχους μεσοσταθμικά 5%-6%» τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, αν και αναγνωρίζουν ότι πολλοί ξενοδόχοι κατάφεραν να υπογράψουν συμβόλαια με αύξηση για το 2016 ως και 5%. Παράλληλα σημειώνουν τη δυναμική ζήτησης για τη χρονιά που έρχεται. Παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γείτονες, όπως Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία, με τη ζήτηση να κατευθύνεται σε Ισπανία και Ελλάδα. Παρότι η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί, ο φόβος του ISIS έχει στρέψει τους δυτικούς ταξιδιώτες σε άλλους προορισμούς. Ενισχυτικά λειτουργεί και το ότι τα αεροπορικά εισιτήρια μπορεί να γίνουν πιο φθηνά λόγω της πτώσης των τιμών στα καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί