Συνεργασία με το δήμαρχο είχε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός

Συνεργασία με το δήμαρχο είχε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός

Συνεργασία με το δήμαρχο είχε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 331 ΦΟΡΕΣ

Την οφειλόμενη επίσκεψη του επανεκλεγέντος βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, δέχθηκε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την οποία και καθόρισαν την «ατζέντα» των θεμάτων της Ρόδου που θα θέσουν σε προτεραιότητα στη νέα κυβέρνηση.

Ουσιαστική και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Δήμαρχος τη συνάντηση που είχαν, ενώ ζήτησε εκ νέου τη στήριξη όλων των βουλευτών του Νομού, προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων του τόπου και της δρομολόγησης λύσεων «για όλα τα μεγάλα έργα που δικαιούται το νησί».

Ο κ. Σαντορινιός
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο βουλευτής έκανε λόγο για μία οφειλόμενη επίσκεψη στον Δήμαρχο Ρόδου, τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας του Νομού μας, η οποία έπρεπε να είχε γίνει την Κυριακή το βράδυ, και για κάποιους…όχι πολύ σοβαρούς λόγους, όπως σημείωσε, δεν έγινε. Και δήλωσε:

«Νομίζω ότι συνεχίζουμε τη συνεργασία μας η οποία ήταν πολύ εποικοδομητική τους τελευταίους επτά μήνες και θα συνεχίσουμε για το καλό της πόλης, για το καλό του νησιού και των πολιτών, να συνεργαζόμαστε, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε επιμέρους απόψεις πολιτικές που μπορεί να εκφράζουμε.

Αυτά είναι για να τα συζητάμε οι δυο μας, όμως τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον τόπο οφείλουμε, και ο Δήμαρχος και εγώ, να τις κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών». Στη συνέχεια, ο κ. Σαντορινιός ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη συνεργασία και δήλωσε σίγουρος ότι θα τη συνεχίσουν.

Όσο για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο της Ρόδου, όπως η Ροδιακή Έπαυλη, η μαρίνα Μανδρακίου, η προγραμματική σύμβαση για την Παλιά Πόλη, είπε ότι τα έχουν συζητήσει και σε κάποια έχουν προχωρήσει, επεσήμανε ωστόσο ότι καλό είναι πρώτα να γίνονται οι ενέργειες και μετά να τις ανακοινώνουν.

Ειδικότερα για τη Ροδιακή Έπαυλη, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι υπάρχει η μελέτη και η σύμβαση αλλά υπάρχει και το θέμα της απένταξης του έργου από τη Διαχειριστική Αρχή. Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας λέγοντας ότι ξεκινάει το νέο προγραμματικό πλαίσιο όπου εκεί μπορούν να δουν πολλά πράγματα. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ήταν και το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε έχουν αναζητήσει και έχουν βρει κάποιες λύσεις και όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες, πολύ σύντομα μάλιστα, θα τις ανακοινώσουν.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη που ζήτησε ο Δήμαρχος από τους βουλευτές, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είπε: «Νομίζω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε όλους τους Δημάρχους και φυσικά τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας του Νομού σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά μας. Δεν είναι θέμα αιτήματος του Δημάρχου, είναι θέμα υποχρέωσης δικής μας».

Για τη μαρίνα είπε ότι θα δουν εάν θα παραχωρηθεί στο νέο Ταμείο που στήνεται, ξεκαθάρισε, όμως, ότι σίγουρα δεν θα παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητούν με τον Δήμαρχο.

Σχετικά με τις αναφορές της κυβέρνησης για τις νησιωτικές πολιτικές και ότι, παρ’ όλα αυτά, για ακόμα μία φορά, δεν επιλέχθηκαν Δωδεκανήσιοι για να μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, ένας Υπουργός κάθεται στο Υπουργείο του, ένας βουλευτής πηγαίνει σε όλα τα Υπουργεία»!

Ο Δήμαρχος
Μέχρι τις…12 περίμενε ο Δήμαρχος τους βουλευτές την ημέρα των εκλογών, όπως έκανε γνωστό, ωστόσο χθες είχαν μία ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Σαντορινιό, όπως είπε. Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι αλήθεια ότι ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών περισσότερο από το προηγούμενο οκτάμηνο, στη λογική όμως ότι τους οκτώ μήνες που πέρασαν, ποιός βουλευτής ή Υπουργός σκεφτόταν να καταπιαστεί με τοπικά θέματα, όταν κρινόταν η ίδια η υπόσταση της χώρας.

Τώρα, λοιπόν, με την ευχή που έκανε να αντέξει στο χρόνο αυτή η κυβέρνηση, τους καλεί να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλεύουν στα Υπουργεία και οι βουλευτές να στηρίζουν τον τόπο τους.

Για το Υπουργείο Εσωτερικών
«…Χάρηκα που είναι ο κ. Κουρουμπλής», ήταν το σχόλιο του Δημάρχου για το νέο πολιτικό προϊστάμενο στο Υπουργείο Εσωτερικών, αν και δεν παρέλειψε να αφήσει την αιχμή ότι οκτώ μήνες, ως Υπουργό Υγείας, δεν κατάφεραν να τον δουν παρά τις προσπάθειες.

Θεωρεί, πάντως, ότι, αυτή τη φορά, θα έχει τη δυνατότητα να τον βλέπει συχνά ως ΥΠΕΣ και Υπουργό της Διοικητικής ανασυγκρότησης, σημειώνοντας ότι οι Δήμοι εξαρτώνται άμεσα από αυτό το Υπουργείο, σε συνδυασμό βέβαια με το Υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα είπε στον κ. Σαντορινιό, ότι δεν μπορεί η Ρόδος με 120 χιλιάδες κατοίκους που γίνονται 150 χιλιάδες από αυτούς που έρχονται να δουλέψουν εδώ, και με άλλες 150-200 χιλιάδες, που γίνεται ένα νησί των 350 χιλιάδων κατοίκων, να έχει τακτικούς πόρους για 120 χιλιάδες κατοίκους. Δεν μπορεί, δηλαδή, να παίρνει μηνιαίως ο Δήμος 840 χιλιάδες ευρώ και να έχει μισθοδοσία 2,3 εκατ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που θα ζητήσει επίμονα να το προωθήσουν οι Κοινοβουλευτικοί μας, αλλά θα το θέσει και στο νέο Υπουργό.

Για το μεταναστευτικό
Δεν…έκρυψε τη χαρά του, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος επειδή, όπως είπε, είδε ότι έμεινε υπεύθυνος για το μεταναστευτικό ο υπηρεσιακός Υπουργός, ο κ. Μουζάλας, με τον οποίο είχε μία γόνιμη συζήτηση όταν επισκέφθηκε την Κω. Είπε, πάντως, ότι έχει οξύτερα προβλήματα σε άλλα νησιά επειδή εμείς, μέχρι στιγμής, έστω με ίδιες δυνάμεις και με εθελοντική βοήθεια, το έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα.

«Δεν ξέρω τι εξέλιξη θα έχει η μεταναστευτική ροή τους μήνες του χειμώνα, οπωσδήποτε όμως δεν μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούνται σε εκείνον εκεί το χώρο», επανέλαβε ο Δήμαρχος και, για ακόμα μία φορά δήλωσε ότι αποκλείεται ρητά και κατηγορηματικά να μετατραπούν τα Σφαγεία σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας για τους μετανάστες ή σε ξενώνα αστέγων.

Όπως είπε αυτό το ακίνητο έχει τεράστια αξία, και ιστορική και πολιτιστική και οικονομική, για το Δήμο, και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο θα βγει “στον αέρα” ο διαγωνισμός γι’ αυτό και για το Ιαλύσιο. Διεμήνυσε, ακόμη, ότι, αν θέλει η κυβέρνηση, είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, ευχαρίστως να δημιουργήσει μία δομή και υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κάποια άλλα κοντινά κτίρια, όχι ιδιοκτησίας του Δήμου, ο οποίος θα συνδράμει με τις υπηρεσίες του και οι εθελοντές για τη διαμόρφωσή του ενώ η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και το βλέπει ανθρωπιστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, στη Ρόδο και σε χώρο πέριξ του λιμανιού, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο μετεπιβίβασης των ανθρώπων αυτών. Μάλιστα μία ιδέα που η έχει είναι να διατεθεί ο αποθηκευτικός χώρος που προβλέπεται για το λιμάνι. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, η Σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό είναι ευκαιρία να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι άνθρωποι αυτοί αλλά και τα νησιά μας, είπε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που είχε διατυπώσει παλαιότερα απέναντι στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, όταν είχε έρθει εδώ ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είπε ότι όλοι οι Δήμαρχοι είναι αντίθετοι να γίνει μόνιμο κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο είδαν την πραγματικότητα και κατέληξαν στο ότι, υποχρεωτικά, θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κίνηση μετά τις δύο ημέρες που είναι ελεύθεροι να πάνε οπουδήποτε.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά