Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο δήμος Ρόδου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο δήμος Ρόδου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 228 ΦΟΡΕΣ

Συμπαρατάσσεται με τους άλλους τοπικούς φορείς

Την προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στη Ρόδο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με τη νομική υπηρεσία του Δήμου και συμπαρατάσσεται με τις αντιδράσεις της Περιφέρειας και των υπολοίπων φορέων ενώ για τους βουλευτές δηλώνει ότι «μία συγνώμη δεν σώζει την κατάσταση»!

Άμα τη αφίξει του, χθες, στη Ρόδο, από το εξωτερικό όπου βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε την πρώτη δήλωση για την αιφνιδιαστική κατάργηση από χθες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, καταρχήν, μίλησε για την «τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου», και θύμισε τις προσπάθειες που έκαναν όλοι οι φορείς μαζί, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, και μέχρι πρότινος τα είχαν καταφέρει. «Δεν κάνουμε πολιτική ούτε αντιπολίτευση αλλά πρέπει να καυτηριάζουμε ορισμένα πράγματα», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι προνόμιο (σ.σ. το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ), είναι δικαίωμα, είναι η ελάχιστη νησιωτική πολιτική που εφαρμόζεται-και εφαρμόζεται σε νησιωτικές περιοχές ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μηδενικούς συντελεστές».

Θύμισε, επίσης, ότι, στη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των φορέων με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, είχε πει ότι η επιβάρυνση της Ρόδου με ΦΠΑ χωρίς το μειωμένο συντελεστή, αυτόματα θα έχει επιβαρύνσεις και στα άλλα μικρότερα νησιά γιατί ο εφοδιασμός όλων των νησιών γίνεται είτε μέσω της Κω, είτε μέσω της Ρόδου. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση να τα καταφέρει η Κως να τα αποφύγει, συγκυριακά, λόγω του μεγάλου κύματος μεταναστευτικών ροών που δέχεται το νησί και γι’ αυτό φαίνεται ότι προσωρινά γλίτωσε.

Όμως, η επιβάρυνση της οικονομίας της Ρόδου-συνέχισε ο Δήμαρχος-αυτόματα θα μεταφερθεί σε όλα τα νησιά, όπως στην Κάρπαθο, στο Καστελλόριζο, την Κάσο, τη Σύμη, την Τήλο κ.α. που για την τροφοδοσία τους εξαρτώνται από τη Ρόδο. Το σημαντικότερο όμως, κατά τον ίδιο, είναι αυτό καθ’ εαυτό που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της Ρόδου. Και είπε, χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος:

«Δεν μπορεί σήμερα, 1η του Οκτώβρη να σου εξαγγέλουν…χθες ότι ανεβαίνουν οι συντελεστές, όταν οι επιχειρήσεις οι μεγάλες, οι τουρ-οπερέιτορς έχουν κάνει κρατήσεις και έχουν κλείσει τις τιμές εδώ και δύο χρόνια, για το 2016 και το 2017. Αυτόματα αυτό θα μετακυλήσει στις επιχειρήσεις και επειδή ο ΦΠΑ καταλήγει στον καταναλωτή, θα καταλήξει στον καταναλωτή. Αυτόματα, λοιπόν, ακριβαίνει το κόστος ζωής».

Είπε, στη συνέχεια, ότι, αν είχαμε αντιστάθμισμα, αν είχαμε νησιώτικες πολιτικές, αν είχαμε μία βοήθεια στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα έλεγε ότι έκανε μία προσπάθεια η κυβέρνηση, έκανε πρώτα τη θετική κίνηση να δώσει κάτι άλλο στα νησιά. Όμως, δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά τα προαπαιτούμενα και επομένως , όπως είπε, «είναι τελείως ξεκρέμαστη αυτή η απόφαση ενώ…κρέμασαν τα νησιά και τη Ρόδο»!

Μάλιστα, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι με το που θα πήγαινε χθες στο Δημαρχείο, επρόκειτο να συγκαλέσει τη νομική υπηρεσία ενώ θα είχε συνεννόηση με την Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια και τους υπόλοιπους φορείς ώστε να εξετάσουν ποιες συντονισμένες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να προσβληθεί και νομικά η απόφαση, από τη στιγμή που το τρίτο μνημόνιο δεν δίνει τις προϋποθέσεις στη Ρόδο να είναι στην πρώτη ομάδα νησιών από 1η του Οκτώβρη.

Το επόμενο βήμα για τον ίδιο είναι, οι όποιες κινητοποιήσεις γίνουν, να έχουν μία εξωστρέφεια και όχι να τα συζητάμε…μόνοι μας εδώ. Για την επιστολή του στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο είπε ότι ήταν μία πρώτη κίνηση αντίδρασης για να τους θέσει προ των ευθυνών τους και να μη νομίζουν ότι, για ακόμα μία φορά, αυτή η χρυσοφόρα αγελάδα θα συνεχίσει να δίνει άφθονο το γάλα για να αντλεί η κυβέρνηση και εμάς να μας έχει ακόμα ουσιαστικά κάτω από τα όρια της ανάπτυξης και της φτώχειας.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος, ενδεικτικά ανέφερε ότι, ακόμα δεν έχουν δώσει τις χρηματοδοτήσεις στους Δήμους της περιοχής μας, ούτε από τον φόρο εισοδήματος ούτε από τους κεντρικούς πόρους, ούτε τους καθυστερημένους ΚΑΠ, και ευελπιστούν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, να αρχίσουν να τους δίνουν τμηματικά. Και είπε:

«Λοιπόν, από τη στιγμή που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του το Κράτος δεν μπορεί να έρχεται και να επιβαρύνει συνέχεια εμάς. Και το δημοσιονομικό όφελος είναι γνωστό ότι δεν θα υπάρχει και θα δείτε τον επόμενο χρόνο ότι δεν θα έχει όφελος το Κράτος από αυτήν εδώ την κίνηση αλλά, δυστυχώς, κάποιοι ανεγκέφαλοι στα Υπουργεία μέσα, ξεπερνούν και τις πολιτικές υποσχέσεις. Γιατί για μένα όταν έρχεται ένας πρωθυπουργός (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) και έχει δεσμευτεί σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, στοιχειώδης αξιοπρέπεια τουλάχιστον, πολιτική αξιοπρέπεια, είναι να τηρήσει τον λόγο του. Εμείς θα παλέψουμε να το διεκδικήσουμε»!

Ερωτηθείς εάν συμπαρατάσσεται με αυτό που είπε ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, και οι υπόλοιποι φορείς, για προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα, ήταν καταφατικός , σημείωσε ωστόσο ότι πρόκειται για εσωτερική νομοθεσία μια και δεν υποχρεούμεθα από την Ε.Ε. για αύξηση του συντελεστή αλλά είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των τοπικών κυβερνήσεων.

Το δεύτερο είναι ότι πέρα από τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να δουν την προσβολή της απόφασης από την άποψη της αντισυνταγματικότητας και ότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και το άρθρο 101 του Συντάγματος και το άρθρο 184 της συνθήκης του Άμστερνταμ. Σημείωσε, ακόμη, ότι διαδικαστικά η προσφυγή πρέπει να γίνει πρώτα στα αρμόδια ελληνικά όργανα, το ΣτΕ, και ακολούθως στα ευρωπαϊκά.

Και είπε:
«Νομίζω ότι είναι το πρώτο και το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε σε μία συντεταγμένη πολιτεία. Οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις δεν ξέρω αν θα φέρουν αποτέλεσμα γιατί τις πολιτικές εξελίξεις τις δρομολογούν οι τοπικές κοινωνίες».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει και σχόλιο για τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής μας, λέγοντας ότι θέλει να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Όπως είπε, είχε μία επαφή μία ημέρα πριν φύγει και μία ημέρα πριν εξαγγελθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και οι δύο του είπαν ότι θα αναλάμβαναν πρωτοβουλία να αποτραπεί και δυστυχώς διαψεύστηκαν.

Και δήλωσε:
«Άκουσα στο ραδιόφωνο μία συγνώμη. Μία συγνώμη δεν λέει τίποτε, δεν σώζει την κατάσταση. Νομίζω ότι πρέπει να είναι συντονισμένες οι πρωτοβουλίες. Εάν θέλει να γίνει κυβέρνηση τετραετίας, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι συνεπής με τις κυβερνητικές, προεκλογικές, και τις εξαγγελίες που είχε κάνει όλο αυτό το διάστημα αλλιώς δεν την βλέπω και αυτή την κυβέρνηση…να μακροημερεύει».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί